Jak dolar oborio cenu nafte

Cene sirove nafte su na azijskom tržištu pale, pošto je jak američki dolar obeshrabrio trgovce da kupuju naftu izraženu u dolarima.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

09:14

Default images

Istovremeno je zabrinutost od geopolitičke krize zbog prošlonedeljenog pada malezijskog aviona oslabila.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u septembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 34 centa na 102,05 dolara po barelu, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 107,23 dolara, odnosno 10 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja

Dolar je juče ojačao prema većini ostalih valuta, posebno evru, jer je slabiji rast inflacije u SAD pokazao da američka centralna banka (Fed) održava stabilan kurs kamatnih stopa.

Snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji imaju slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cena.

Tenzije oko pada malezijskog aviona su takođe oslabile, nakon što su proruske snage juče malezijskim zvaničnicima predale "crnu kutiju" putničkog aviona "Malezija elrlajnsa" oborenog u istočnoj Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: