Mnogo vrata, niotkuda studenata

I. MIĆEVIĆ

22. 07. 2014. u 20:30

Slobodna mesta preostala i na tradicionalno popularnim državnim univerzitetima. Posle mnogo godina, drugi upisni rok na Ekonomskom fakultetu u Beogradu

GENERACIJE koje pristižu na univerzitete sve su malobrojnije, pa pojedini, čak i državni fakulteti, teško popunjavaju kvote. Svi državni univerziteti organizovaće prijemne ispite i u septembarskom roku, a mesta je ostalo čak i na fakultetima na kojima se tradicionalno tražio indeks više. Slobodnih indeksa ostalo je, na primer, na svim državnim ekonomskim fakultetima!

Tako će Ekonomski fakultet u Beogradu posle mnogo godina prvi put organizovati prijemni i u septembru, jer je ostalo 131 nepopunjeno mesto. Prema rečima dekana prof. dr Branislava Boričića, reakreditacijom su broj brucoša povećali sa 1.350 na 1.500, ali se nije javilo dovoljno kandidata.

- Važimo za strog fakultet, pa se zato jedan broj potencijalnih studenata u startu odlučuje za srodne privatne fakultete - objašnjava prof. Boričić. - A na to što interesovanje nije veće, možda je uticala i činjenica da na posao čeka 40.000 diplomiranih ekonomista. Ali važno je napomenuti da je od tog broja čak 38.500 sa privatnih fakulteta.

Brucoše će u drugom roku primati Tehnološko-metalurški (49 mesta na četvorogodišnjim i 20 na trogodišnjim studijama), Tehnički u Boru (11 mesta), Fizička hemija (10), Građevina (37), Fizika (27). Rudarsko-geološki moraće da organizuje prijemni zbog samo jednog nedodeljenog indeksa. Na Šumarskom su ostala 62 samofinansirajuća mesta, na Poljoprivredi 93 i na Pravoslavnom bogoslovskom 39.

- Zadovoljni smo, jer se prijavilo više kandidata nego prošle godine. Očekujemo da će ova preostala slobodna mesta biti popunjena u septembru - kaže prof. dr Predrag Puzović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

I na Univerzitetu u Nišu veliki broj fakulteta organizovaće upis i u septembru - Medicinski, Pravni, Mašinski... Na ekonomiji mogu da prime još 213 brucoša, na građevini 47 budžetskih i 59 samofinansirajućih, na PMF 57 i to budžetskih, a mesta ima i na Tehnološkom u Leskovcu, Fakultetu zaštite na radu, pa i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Na Univerzitetu u Kragujevcu prijemni će u septembru organizovati Ekonomski (138 samofinansirajućih mesta), Pravni (25 samofinansirajućih), PMF (17 budžetskih i pet samofinansirajućih), Fakultet za mašinstvo i građevinu (50 budžetskih). Indeksa za septembar ostalo je i na Fakultetu inženjerskih nauka (64 budžetska i 24 samofinansirajuća), Fakultetu tehničkih nauka u Čačku (2+22) i Učiteljskom u Užicu (29+15).

Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ostalo je najviše budžetskih mesta - 517, a u septembru će moći da se upiše i 868 samofinansirajućih studenata.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru ostalo je ukupno 320 mesta za drugi rok, od kojih su 123 budžetska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije