Izvor: Beta

Većina turista iz Srbije i ove godine će letovati u Grčkoj, a, po podacima turističkih agencija, prodaja letnjih aranžmana je na prošlogodišnjem nivou, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić.

Foto: Mateus Pabst / Flickr.com

"Grčka je apsolutnio destinacija broj jedan već nekoliko decenija i ove godine najveći broj srpskih turista će boraviti u Grčkoj", kazao je Seničić agenciji Beta.

Posle Grčke, najveće interesovanje turista iz Srbije je za Tursku, dok se, umesto dosadašnje velike potražnje za letovanjem u Egiptu i Tunisu, ove godine turisti odlučuju za Španiju.

Seničić je naveo da je ove godine u blagom porastu potražnja za aranžmanima u Bugarskoj i Makedoniji, dok se narednih godina očekuje veće intersovanje za Italiju.

Direktor Jute je ocenio da je ovogodišnja sezona dobro pripremljena, u saradnji sa turističkom inspekcijom pri Ministarstvu turizma. Za prvih šest meseci ove godine turističkoj inspekciji je podneto 150 žalbi putnika, od čega je 70 odsto ocenjeno kao neosnovano, dok je u arbitraži Jute bilo 20-tak prijava što je upola manje nego prošle godine.

Najčešće žalbe putnika su na kvalitet smeštaja, udaljenost plaže, kašnjenje prevoza, kvalitet hrane. Seničić je naveo da ove godine zbog ekonomske krize najveća potražnja za smeštajem u apartmanima i za hotele nižih kategorija. Dosadašnji najveći problem turističkih agencija bili su čarter-letovi, ali, rekao je Seničić, oni ove godine funkcionišu bolje nego prošle.

"Nema toliko kašnjenja - za sada najveće je bilo dva ipo sata, ali najveći broj letova s kompanijom Er Srbijom protiče kako je ugovoreno i dogovoreno", rekao je Seničić. Juta ima 300 članica i preko nje se odvija 92 odsto organizovanog turističkog prometa u Srbiji. Godišnje preko turističkih agencija - članica Jute, putuje oko 600.000 turista.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.