Najnovije vesti
Vesti Društvo
Socijalno policijski front odložio početak štrajka

Socijalno policijski front odložio početak štrajka

Beograd - Socijalno policijski front (SPF), koji okuplja nekoliko policijskih sindikalnih organizacija, doneo je odluku da odloži najavljeni ulazak u štrajk do još jednog, kako je navedeno u saopštenju, pregovora sa poslodavcima o rešavanju postojećih problema.

239940_protest-sindikata-foto-m-josida-05
239940_protest-sindikata-foto-m-josida-05

Sindikat srpske policije najavio je štrajk za 27. jul, ali bez konsultacija sa predstavnicima SPF-a koji čine još Nezavisni sindikat policije, Nezavisni policijski sindikat Srbije i Sindikat vatrogasaca.

Kako je navedeno u saopštenju Nezavisnog sindikata policije, sporna pitanja, o kojima do sada nije postignuta saglasnost, tiču se očuvanja i unošenja u zaradu jednokratne pomoći od 10.000 dinara, isplate zaostalih dugovanja zaposlenima, izrade novog Posebnog kolektivnog ugovora, kao i hitnu nabavku uniforma i opreme.

Iz NSP-a tvrde da su više puta nudili rešenja koja su po meri zaposlenih i u skladu sa reformskim kursom vlade, ali da usaglašavanja stavova do sada nije bilo, što samo po sebi izaziva veliko nezadovoljstvo pripadnika policije.

- Smatramo da su osnovna prava zaposlenih i dalje ugrožena, ali i da situaciju možemo popraviti samo neposrednim pregovorima sa poslodavcem. Pozivamo ministra da sa delegacijom Nezavisnog sindikata policije pokuša da pronađe rešenje za aktuelne i nadolazeće probleme - rekao je predsedavajući Predsedništva NSP Velimir Lukić.

U saopštenju je navedeno i da je NSP svestan teške situacije u državi, ali da smatra da je neophodno da se pod hitno predstavnici tog reprezentativnog sindikata uključe u izradu novog Zakona o unutrašnjim poslovima, pogotovu u delu koji se odnosi na zaštitu prava zaposlenih.

Iz tog sindikata su pozdravili, kako kažu, odlučnost ministra policije Nebojše Stefanovića da istraje u beskompromisnoj i odlučnoj borbi protiv kriminala i korupcije, uz konstataciju da su spremni da daju maksimalan doprinos i pomognu kako bi se postigli zacrtani ciljevi.

Članovi SPF-a razgovarali su o promeni odluke Sindikata srpske policije da se štrajk odloži za kraj avgusta ili početak septembra, kao što je i postojao raniji dogovor u okviru SPF, a predsednik ŠP Glišo Vidović je rekao da je taj sindikat odložio štrajk i da će ako propadnu štrajk biti organizovan u sklopu i dogovoru sa predstavnicima SPF.