Naši političari ni reč o Srebrenici

U Potočarima u toku ceremonija posvećena sećanju na srebreničke žrtve. Povodom 19 godina od genocida u Srebrenici zvaničnici Srbije se do sada nisu oglasili.

Izvor: B92

Petak, 11.07.2014.

14:17

Default images

U Potočarima će danas biti sahranjeno još 175 identifikovanih srebreničkih žrtava, koje su snage Vojske Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića ubile tokom ofanzive na zaštićenu zonu Srebrenica u julu 1995. godine. Do sada se niko od najviših zvaničnika Srbije nije oglasio povodom 19 godina od zločina u Srebrenici.

Podsećamo da je prošle godine na primer Skupština Srbije tokom prepodneva izdala saopštenje u kojem je "izrazila duboki pijetet prema nevinim žrtvama bošnjačke nacionalnosti i saosećanje sa njihovim prodicama povodom godišnjice stradanja u Srebrenici".

Danas je saopštenje tim povodom poslao samo vanparlamentarni LDP. Lider te stranke Čedomir Jovanović kaže da duštvu u Srbiji još uvek nije omogućeno da u potpunosti razume razmere zločina u Srebrenici, jer "i dalje živi u politici osporavanja i umanjivanja broja žrtava i razmera genocida".

Jovanović je naveo da se društvu "kroz konačno demontiranje politike zločina i iskrenu osudu, mora pružiti prilika da shvati da izvršioci zločina nisu ničiji heroji, već nacionalna sramota".

"Proglašavanjem 11. jula Danom sećanja na srebreničke žrtve bio bi ljudski i civilizacijski dokaz transformacije zemlje, merilo prihvatanja onog što su narodi Evrope već učinili kroz Rezoluciju Evropskog parlamenta", izjavio je Jovanović.

Jovanović je saopštio da je danas više nego ikada neophodno raditi na prevazilaženju razlika izmedju entiteta i naroda u Bosni i Hercegovini kako bi se stvorili uslovi za normalan život svih naroda te države.

Kasno popodne, saopštenjem se oglasila Nova demokratska stranka, koja je odala poštu žrtvama i izrazila solidarnost sa porodicama stradalih.

Na komemoraciji u Potočarima poštu srebreničkim žrtvama odali su predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, hrvatski član Predsedništva Željko Komšić, delegacije SAD, Saudijske Arabije, Francuske, Iraka, Nemačke, Rumunije, Grčke, Španije, Makedonije i Švajcarske. Prisutan je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je počasni građanin Srebrenice, kao i hrvatski producent i glumac jevrejskog porekla Branko Lustig. Oni su upozorili da se srebrenički zločin nikada više ne sme ponoviti.

Šefovi nemačke i britanske diplomatije su u saopštenju povodom 19 godina od genocida u Srebrenici rekli da ti događaji nikada neće biti zaboravljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: