• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Restitucija: Do 2016. nakupiće se 75.000 predmeta

Izvor Tanjug

Državno pravobranilaštvo, koje zastupa interese države u postupcima vraćanja imovine i obeštećenja pred Agencijom za restituciju, do kraja 2014. i u toku 2015. godine očekuje prijem oko 75.000 predmeta.

 Restitucija: Do 2016. nakupiće se 75.000 predmeta Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Terazijska česma - Sagrađena je 1860. godine za vreme druge vladavine Miloša Obrenovića. Nalazi se ispred hotela "Moskva". Rad je italijanskog majstora Franca Lorana, visine osam metara, i predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika Beograda iz 19. veka.
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Pravobranilac Snježana Prodanović izjavila je Tanjugu da je Republika Srbija stranka u svakom postupku restitucije, iako nije u svakom postupku obveznik vraćanja.

Obveznik vraćanja može da bude i autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave, privredno društvo ili drugi subjekti, objasnila je ona.

"Od Agencije za restituciju primili smo svega 2,5 odsto predmeta koji su urađeni u prvom stepenu i do kraja 2014. i u toku 2015. godine očekujemo prijem oko 75.000 predmeta", rekla je Prodanović.

To su, kako je navela, složeni predmeti sa veoma obimnom propratnom dokumentacijom tako da je u okviru pravobranilaštva obrazovan sektor koji se bavi isključivo restitucijom.

Prema njenim rečima, pravobranilaštvo u postupku restitucije ulaže pravna sredstva i vodi postupak u cilju zaštite imovinskih interesa Republike.

Ona se takođe osvrnula na komentar koji dolazi iz Mreže za restituciju - da Republika Srbija usporava proces restitucije, ističući da to nije istina.

"Pre svega Republika Srbija je napravila ambijent za donošenje Zakona o obeštećenju i vraćanju imovine i obrazovala Agenciju za restituciju. Učešće pravobranilaštva u samom postupku je neminovno jer ono štiti interese i imovinu Republike Srbije", istakla je Prodanović.

Ona je kazala da u samom postupku može doći do različitih situacija u kojima je neophodna zaštita imovine Republike.

Jedna od njih je da kao podnosilac zahteva može da se pojavi lice koje ne može biti korisnik obeštećenja, zatim da je podnosilac zahteva neko ko je teretnim poslom otuđio imovinu, pa se ona našla u imovini Republike Srbije, naglasila je Prodanović.

Može da bude i da je obeštećenje, kako je objasnila, već izvršeno na neki način, da je unapred data imovina u naturalnom obliku ili novcu, a "uloga pravobranilaštva je da onemogući nastanak štete za Republiku Srbiju".

Osvrćući se na značaj restitucije, Prodanović je naglasila da na unutrašnjem planu ona doprinosi ispravljanju nepravde prema svima onima kojima je imovina nepravedno oduzeta, a na spoljno političkom - korak bliže porodici modernih evropskih naroda.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Andra Loncaric Emigrant

- A ko stiti interese gradjana koji trebaju da budu obesteceni? - Zakon o restituciji je po principu;Kadija te tuzi kadija ti sudi". Drzava je donela resenje po kome isplacuje svima jednako bez obzira na nesrecu i stetu koju je nanela ili neko od komunista naneo doticnim i njihovim naslednicima. Svejedno je da li je drzava pokrala 100 000 E vrednosti ili 5 000 000 E vrednosti. Ona vraca u periodu od za sada 12 godina 500 000E- Smesno? Nekoga su ubili bez suda, oteli imovinu, potomke proterali i smatraju da su time nekog obestetili ako mu daju 500 00 0 E? PS: Vidimo se u Strazburu !

special image