Princeza Jelisaveta nije išla preko reda

D. MATOVIĆ

05. 07. 2014. u 14:29

Odluka Agencije za restituciju da se Jelisaveti Karađorđević vrati vila „Crnogorka“ po propisima

Predmet nije imao nikakav prioritet u odnosu na ostale zahteve za povraćaj imovine. U pitanju je miraz kneginje Olge i odluka da se vrati naslednicima je logična i legalna - kaže Strahinja Sekulić

DA su, kako je rekao Orvel, svi jednaki, ali su neki „jednakiji od drugih“, uvereni su mnogi građani koji čekaju da im se vrati oduzeta imovina. Taj stav donekle je učvrstila najnovija odluka Agencije za restituciju da se Vila „Crnogorka“ u Užičkoj 1 u Beogradu, koja je 1947. godine konfiskovana od kneginje Olge Karađorđević, vrati njenim potomcima, Jelisaveti i Aleksandru.

Dok nekoliko desetina hiljada građana čeka odluku, ova je doneta brzo. Jelisaveta je već u dedinjskoj vili.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da Karađorđevići nisu imali prednost u restituciji, jer je do sada rešeno oko 3.000 zahteva. Ovaj je tek nedavno stigao na red.

- Kneginja Olga je Vilu „Crnogorku“ dobila za miraz i odluka da se vrati njenim naslednicima je logična i legalna - kaže Sekulić. - Objekat nije imao status diplomatskog predstavništva, da bi bio izuzet iz restitucije i zato je vraćen starim vlasnicima. Situacija sa ostalom imovinom dinastije Karađorđević je drugačija. Dvorski kompleks na Dedinju izuzet je iz procedure, zato što je to spomenik od izuzetnog značaja. A, nazad neće dobiti ni dela iz tzv. zbirke kneza Pavla, koja potražuje Jelisaveta Karađorđević, a nalaze se u Narodnom muzeju. Umetnička dela koja su deo zbirke nekog muzeja se ne vraćaju. Realno, Karađorđevićima neće biti vraćena velika imovina.

NAJVIŠE DOBILA SPC U PROTEKLIH nekoliko godina podneto je 75.000 zahteva za restituciju. Samo u poslednjih deset dana februara ove godine predato je 30.000 zahteva. Inače, država je do sada vratila najveći deo imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i to 43.738 hektara zemljišta i 80.820 kvadrata stambeno-poslovnog prostora. Takođe im je vraćen čuveni portret Mihajla Pupina, koji je naslikao Uroš Predić. Po rečima Strahinje Sekulića (na slici), napravljen je presedan i to će biti jedino umetničko delo koje je vraćeno starim vlasnicima.

Karađorđevići, inače, potražuju sve što im je čuvenim dekretom Edvarda Kardelja iz 1947. godine oduzeto.

- Vila „Crnogorka“ je prva imovina koja je vraćena Karađorđevićima, ali ne potomcima princa Tomislava i Andreja, već kneginje Olge i kneza Pavla. Jelisaveta i Aleksandar su potomci Arsena Karađorđevića, koji je bio najodlikovaniji vojnik u Velikom ratu - kaže Dušanka Subotić Homen, advokat Jelisavete Karađorđević. - Prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću i potomcima princa Tomislava i Andreja nije vraćena imovina. O tome nije odlučivano, jer još nije zakazano prvo ročište. Pored toga što traže imovinu koju su nasledili od kralja Aleksandra, oni potražuju i nasleđe kraljice Marije. Ostavinska rasprava održana je 1938. i tada je doneta pravosnažna odluka. Imovina im je, međutim, 1947. oduzeta ukazom. Pored dvorskog kompleksa, Karađorđevići su imali velika imanja širom Srbije, u banjama, dvorove u Makedoniji, Sloveniji... Ono što je danas u državnom vlasništvu može da im se vrati, a za sve što je postalo deo nekih preduzeća, ili je otkupljeno, tražiće se obeštećenje.

Mile Antić, koordinator mreže za restituciju u Srbiji podržava svako vraćanje oduzete imovine, pa tako i vraćanje Vile „Crnogorke“ potomcima kneza Pavla i kneginje Olge, Aleksandru i Jelisaveti.

- Održavanje Vile „Crnogorke“ bilo je skupo za državu. Na ovaj način će se smanjiti troškovi iz budžeta - objašnjava Antić. - Pored toga, naslednici su ovim činom postali i poreski obveznici. Koliko znam, porez za ovu godinu iznosi oko deset hiljada evra, što nije malo. Da nije neodgovornih pojedinaca u svim strukturama, mnogo lakše bi se ostvario povraćaj imovine na koji građani imaju pravo. Najveći otpor stiže iz Agencije za privatizaciju, ali i iz pojedinih opštinskih struktura. Mnogi imaju afinitet da prisvoje nepopisanu imovinu u Srbiji, ili da je koriste potpuno besplatno. Takav je slučaj bio i sa Vilom „Crnogorka“.

Antić smatra da se iza „briga“ svih protivnika restitucije kriju lični interesi pojedinaca i grupa koji, umesto restitucije imovine oštećenim građanima, žele da „državnu svojinu“, koja je sinonim za oduzetu imovinu, pretvore u njihovu privatnu svojinu:

- Teret obeštećenja za oduzeto gledaju da svale na leđa svih budućih generacija poreskih obveznika - zaključuje Antić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Sivcan

05.07.2014. 15:05

Ima li jos neka slobodna vila na Dedinju da date ovoj sirotici.Toliko su njeni preci i ona zaduzili ovaj napaceni srpski narod da im i dusu treba dati a ne samo neznacajne vile.Nasi radnici neka krepavaju od gladi a ovi skorojevici neka se sire.Malo im i kamenja bilo!!!!!!

Miodrag

06.07.2014. 09:47

@Sivcan - nema vise vila. Slabo da ima i zemlje. Sve su oteli komunisti - radnicka klasa.Sve sami radnici, eno ih i klub su osnovali na Dedinju, zove se radnik, pardon pravednik, pardon - privrednik...

Zoran1

05.07.2014. 21:32

@branko - Sve je to oteto od Srpskog naroda. Kraljevi komunisti i svi drugi su sve deo iste bande svi pljackaju narod. Za vreme kralja samo bogati dobro povezani su imali reprezentaciju za vreme komunista isto samo su "drugovi" ziveli a u oba sistema narod je samo jedva prezivljavao.

Miro Markovic

07.07.2014. 01:28

Malo je cestitih Srba kojima su komunisti sve oteli pod parolom "diktatura proleterijata" ili bolje receno diktatura ulicnih sibicara. Komunisti posle rata su poubijali vise Srba bez optuzbi i sudjenja, oteli im imovinu na pravdi Boga, nego sto su to krvavi fasisticki Nemci pocinnili za vreme hitlerovske okupacije. Nemacki teror je trajao samo 5 godina, dok je komunisticki teror jos traje, mada je sada samo prekrecen. Svi mi to vidimo, ali ne mozemo nista da uradimo.

alex miles

09.07.2014. 06:23

@Miro Markovic - E Miro, bice da si bio neki tezak ljigavac kada si jos uvek u zivotu uzimajuci u obzir bjuvotine koje pises. Naravno postoji mogucnost da su te izbrisali sa evidencije kao neuracunljivog, a sto je vise za verovati.