');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Slovenija zamrzla privatizaciju do izbora nove vlade

Slovenija je zamrzla program privatizacije namenjen ozdravljenju javnih finansija, dok se, posle prevremenih izbora 13. jula, ne formira nova vlada, objavila je danas odlazeća premijerka Alenka Bratušek.

301475_slovenija-zastava
301475_slovenija-zastava

"Nikakva privatizacija ne može se pokrenuti niti zaključiti do imenovanja nove vlade", rekla je Bratušek novinarima.

Bratušek je najavila program od 15 privatizacija posle dolaska na vlast u martu 2013. godine kao deo plana vlade da izbegne potrebu da traži međunarodnu pomodh.

Dve privatizacije već su završene, a prodaja Telekoma Slovenija kao i Aerodroma Ljubljana su u poodmakloj fazi. Francuska kompanija Vansi je izrazila interesovanje za aerodrom.

Bratušek je rekla da današnja izjava ne znači da će Slovenija prekinuti privatizacije, ali, kako je dodala, ukoliko buduća vladajuća koalicija drugačije odluči, ona će imati mogućnosti da donese takvu odluku i da preuzme svu odgovornost.

Slovenačka premijerka podnela je ostavku u maju kada je izgubila podršku svoje partije levog centra. Ona u izbornu trku ulazi s velikim padom popularnosti, a, po anketama, njenja nova stranka neće preći cenzus za ulazak u Skupštinu.

Po anketama, po popularnosti vodi stručnjak za ustavna pitanja Miro Cerar s programom protiv privatizaciji infrastrukturnih kompanija.