Sindikati prosvetnih radnika spremaju štrajk za 1. septembar kao upozorenje vladi povodom najavljenog smanjenja zarada zaposlenima u javnom sektoru za 10 odsto. Štrajkački odbor sva četiri reprezentativna sindikata prosvetara počeo je pripreme za protest, a konačna odluka o načinu izražavanja nezadovoljstva biće doneta oko 15. avgusta, izjavio je za Danas Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

– Iako je smanjenje plata zaposlenima u javnom sektoru bilo predviđeno od 1. jula, to je pomereno za jesen zbog rebalansa budžeta. Očito da niko nije spreman da preuzme vruć krompir, jer se sindikati oštro protive. Bez smanjenja penzija uštede bi bile veoma male – smatra Pavlović.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević kaže za Danas da će 1. septembra sigurno biti organizovan štrajk.

– Kad god je Unija donela odluku o štrajku on je izveden, a tako će biti i ovaj put. Mi nikad nismo blefirali. Cilj tog protesta je da upozorimo vladu i Ministarstvo prosvete da nećemo pristati na smanjenje plata, a ako država ne odustane, izaći ćemo na ulice i kada budu donosili takvu odluku. Plate zaposlenih u osnovnim i srednjim školama su ispod republičkog proseka – navodi Matijević.

On dodaje da je Unija sindikata prosvetnih radnika poslala predlog zakona o platnim razredima još 2. aprila, ali da dosad nisu dobili poziv na razgovor sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički. Četiri reprezentativna sindikata su joj uputili dopis 25. juna, međutim odgovora još nema. Udovički je, podsetimo, za jesen najavila usvajanje zakona o platnim razredima.

– To nije realno i teško da će zakon početi da se primenjuje od 1. septembra. Možda je moguće tek od naredne godine. Izrada zakona o platnim razredima je vrlo ozbiljna stvar. Slovenci su se time bavili tri, četiri godine, a vlada planira da to uradi za mesec, dva, što je nerealno – ocenjuje Pavlović.

Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti Srbije planirali su štrajk upozorenja 19. maja, ali su od njega odustali zbog poplava koje su zadesile našu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari