Najnovije vesti
Vesti Hronika
Optužnica za ratni zločin u Srebreniku

Optužnica za ratni zločin u Srebreniku

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri lica koja se terete da su tokom 1992. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Srebrenika.

478574_sarajevo-3ap
478574_sarajevo-3ap
Sarajevo
Sarajevo

Optuženi su Ekrem Ibračević, Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su od početka juna do kraja avgusta 1992. godine za vreme oružanih sukoba u BiH na području sela Tinja, Potpeć, Jasenica i drugih u opštini Srebrenik, te sela Brezje i drugih sela na području opštine Lopare počinili ratni zločin.

U to vreme, Ibračević je bio načelnik vojne bezbednosti opštinskog Štaba Teritorijalne odbrane Srebrenik, Smajlović komandir voda Vojne policije opštinskog Štaba Teritorijalne odbrane Srebrenik, a Ćović pripadnik Vojne policije Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Srebrenik.

Optuženi su za zločine u zatočeničkim objektima smeštenim u prostorijama Mesne zajednice Rapatnica i prostorijama mesnog fudbalskog kluba "Rapatnica" u naselju Luke, opština Srebrenik, u kojima je protivzakonito zatvoreno najmanje 40 civila srpske nacionalnosti, u trajanju od jednog do 37 dana, prema kojima je postupano suprotno odredbama Ženevskih konvencija.

Zarobljeni Srbi držani su u nečovečnim uslovima, mučeni i zlostavljani na različite načine, upotrebom alata, lemilica i električne struje, te su im nanošene teške telesne ozljede, a nije im pružana lekarska niti bilo kakva pomoć.

Srbi su mučeni na ponižavajuće načine, pucano im je iz vatrenog oružja u blizini tela, prećeno im je smrću, te su višestruko premlaćivani, ispitivani i zlostavljani, a u počinjenim zločinima su učestvovali optuženi zajedno sa drugim osobama.

Optužnica je prosjeđena na potvrđivanje Sudu BiH.