Sindikat: Ne damo Telekom

Sindikat Telekoma "Srbija" protivi se prodaji većinskog vlasničkog udela u toj kompaniji i insistira da država zadrži kontrolni paket akcija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 20.06.2014.

14:13

Default images

Procene su da država većinski paket trenutno može da proda za oko 1,4 milijarde evra, ali ako se oduzme oko 400 miliona evra duga, za 58 odsto vlasništva država bi dobila ne više od 700 miliona evra, rekao je predsednik tog sindikata Miroslav Joksimović na konferenciji za novinare Konfederacije slobodnih sindikata.

"Taj koji kupuje dobio bi još 20 odsto gratis telekomovih akcija, što faktički znači da bi država za 78 odsto vlasništva dobila 700 miliona evra. Ja ne znam kako bi to mogli da pravdaju javnom mnenju", rekao je Joksimović.

On je takođe ukazao, da je Evropska banka za obnovu i razvoj rekla da Telekom Srbije nema para za investiranje, što nije tačno.

Joksimović je podsetio da je Telekom Srbije ove godine investirao 150 miliona evra, što u regionu verovatno nije nijedna slična kompanija bila u stanju da uradi, isplatili su kredit za OTE u iznosu od 215 miliona evra, ipslatili su jednom dividende i još jednom će do kraja godine - državi 5,5 milijardi dinara a građanima i radnicima oko sedam milijardi dinara.

Joksimović je rekao da se u medijima kao najoziljniji kandidat za kupovinu Telekoma Srbije, pominje nemački Dojče telekom, koji je u regionu istočne Evrope kupio gotovo sve slične kompanije. On je podsetio da je Dojče telekom bio pred raspadom, pe nego se odlučio za kupovinu telekomunikacionih kompanija u regionu, a da je sad poboljšao poslovanje, i to tako "što je smanjivao broj zaposlenih upol, uzimao prihode iz ovih preduzeća i nosio novac u svoju državu da tamo investira".

"Mi nismo protiv da se izmeša kapital, da neko uzme manjinski deo akcija, ali da država ima kontrolni paket", podvukao je Joksimović.

Kompanija Telekom Srbija trenutno ima 9.067 zaposlenih, od kojih su oko 7.000 članovi Sindikata Telekoma "Srbija", naveo je Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: