Društvo

DA LI ĆE SE IKAD VRATITI? Na današnji dan srpska vojska je napustila Kosovo!

Objavljeno: 19.06.2014 | 22:30Izvor: Telegraf.rs

Za Srbe s Kosova 19. jun ostaće najverovatnije upamćen i kao datum posle koga njih više nije bilo u Peći, Istoku, Dečanima, Orahovcu i Đakovici, dok je u Prizrenu ostao još samo vladika Artemije s nekoliko sveštenika i civila sklonjenih u crkvu

Na današnji dan, pre 15 godina u Prištini, na zgradi komande Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, podignuta je zastava Ujedinjenih nacija pošto se Vojska Jugoslavije povukla s Kosova i Metohije, a mirovne snage UN (KFOR) preuzele kontrolu nad južnom srpskom pokrajinom.

Iako je Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu ili Kumanovski sporazum potpisan 9. juna 1999, Vojska Jugoslavije se tek posle 10 dana, jedan dan pre roka, povukla s teritorije Kosova i Metohije.

Kumanovskim sporazumom na vojnom aerodromu označen je kraj NATO bombardovanja SR Jugoslavije, a dan kasnije usvojena je Rezolucija 1244 u Savetu bezbednosti. U ime Jugoslavije potpisnici su bili general VJ Svetozar Marjanović i policijski general Obrad Stevanović, a s druge strane bio je britanski general Majkl Džekson.

U istoriji će ostati upisano da je na svakom od vozila stajala zadenuta po jedna jugoslovenska zastava. Tako je glavni grad Kosova (izuzme li se ono nekoliko bornih vozila) ostao bez jugoslovenske vojske i policije.

Za Srbe s Kosova 19. jun ostaće najverovatnije upamćen i kao datum posle koga njih više nije bilo u Peći, Istoku, Dečanima, Orahovcu i Đakovici, dok je u Prizrenu ostao još samo vladika Artemije s nekoliko sveštenika i civila sklonjenih u crkvu.

Albanska deca na Kosovu učiće jednoga dana u svojim knjigama kako je tog utorka u prištinskom predgrađu Kojlovica održana prva konferencija za štampu prelazne vlade Kosova na kojoj su se, između ostalih, u civilnim odelima pojavili i ministri iz redova tzv. oslobodilačke vojske Kosova – Jakup Krasnići i Ram Buja.

U tim čitankama možda će pisati i to da je konferencija za štampu, kojoj je prisustvovalo tridesetak stranih novinara, održana u dvorištu jedne velike kuće u kojoj je smešten prištinski Glavni štab UČK-a. I da su se neki od lidera UČK-a pojavili u civilkama nekoliko sati pre nego što je VJ zvanično napustila Prištinu.

Istoga dana kad su se vojska i policija povukle, u prištinskom hotelu “Grand” cena jedne konzerve “koka-kole” skočila je na 50 dinara, a od gostiju je traženo da plate račune za bar nedelju dana unapred. Za istu večeru koja je prethodne noći stajala oko 50 sada je trebalo platiti 120 DM.

Nedaleko od Podujeva, komandant Prištinskog korpusa general Vladimir Lazarević stao je na čelo nepregledne kolone s vojnim vozilima i teškim naoruženjem i pred nekoliko domaćih i stranih novinara izdao naređenje za povlačenje VJ sa Kosova. Rekao je da je njegova vojska (koja je na jakom suncu delovala pomalo umorno, ali i prilično radosno jer odlazi kući) u potpunosti izvršila zadatak i odbranila Kosovo, kao i suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

General Lazarević se istovremeno ponadao da će strane trupe koje dolaze na Kosovo zaštititi srpski narod. Dok je ovo govorio iza njegovih leđa brektali su izbeglički traktori i pretovareni automobili. Gledajući u te ljude, general je primetio da oni beže s Kosova jer su, nažalost, argumenti NATO-a bili izgleda ubedljiviji od svih poziva da se na Kosovu ostane.

Zatim je pogledao na sat i rekao: “Vreme je da se krene”.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u