Utorak, 22.09.2009.

16:19

Oštro upozorenje Ahmadinedžada

"Naše oružane snage će odseći ruku svakome na svetu pre nego što je uperi protiv iranskog naroda", zapretio je predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad.

Izvor: Beta

Default images

U govoru tokom parade na kojoj je pao jedan iranski vojni avion, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je da su iranske oružane snage takve "da se nijedna sila ne usuđuje ni da pomisli na invaziju na Iran". U nesreći kada se srušio vojni avion južno od Teherana poginulo je sedmoro ljudi, prenosi iranski državni radio.

Avion se srušio u polja, odmah izvan prestonice, tokom manevara na vojnoj paradi kojom se svake godine obeležava 29 godina od početka osmogodišnjeg iračko-iranskog rata.

Iran je poslednjih godina pojačao proizvodnju naoružanja i tvrdi da izvozi vojnu opremu u više od 50 zemalja.

Na današnjoj paradi je prvi put prikazan i ruski vazduhoplovni odbrambeni sistem "tor-m1", namenjen odbrani iranskih nuklearnih postrojenja protiv vazdušnih napada.

Ahmadinedžad je, takođe, rekao da je nedopustivo da u bliskoistočnom regionu budu raspoređene trupe zemalja koje su hiljade kilometara udaljene od njega. Iran smatra američke snage u susednim Iraku i Avganistanu pretnjom.

Ahmadinedžad je optužio strane sile da su stvorile jaz između bliskoistočnih zemalja, dok, kako je naveo, Iran želi da promoviše bratstvo i mirnu koegzistenciju svih naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: