• Search form

24.04.2014 | 23:48

Umro Mihael Glavoger

Umro Mihael Glavoger

Austrijski filmski reditelj Mihael Glavoger (Michael Glawogger) preminuo je iznenada u Africi od malarije.

Glavoger (54) je umro u Liberiji, a putovao je po Africi radi pripreme snimanja novog filma.

Austrijska filmska i muzička asocijacija saopštila je da je sa velikom tugom primila vest o iznenadnoj smrti Glavogera, koju je prenela njegova produkcijska kuća Lotus-film.

U ime kolega, producent Deni Krauc (Danny Krausz) istakao je da je Glavoger bio jedan od najznačajnijih autora igranog i dokumentarnog filma u istoriji austrijske kinematografije.

Glavoger se afirmisao sredinom 90-ih u Austriji, a svetski ugled stekao je 1998. dugometražnim dokumentarcem “Megacities” u kojem poredi iskustvo življenja u milionskim gradovima različitih kultura i kontinenata. Posebnu pažnju privukao je i dokumentarnim filmom “Smrt radnika” o sudbini manuelnog rada u današnjem, dobrim delom postindustrijskom svetu. U poslednjem delu te trilogije - filmu “Slava kurvi”, istraživao je fenomen prostitucije kroz prizore s Tajlanda, iz Bagladeša i Meksika.

Film “Slava kurvi” osvojio je nagradu žirija na Filmskom festivalu u Veneciji, kao i austrijsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarac i najbolju kameru 2012. Glavoger ga je predstavio 2012. godine i na zatvaranju Festivala evropskog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih” u Beogradu, a iste godine bio je i zvezda Kratkofila plus u Banjaluci.

Snimio i nekoliko zapaženih igranih filmova, uključujući “Slumming” (2006), “Kill Daddy Good Night” (2009) i “Contact High” (2009).

Glavoger je i jedan od autora 3D omnibusa “Katedrale kulture, koji će biti prikazan na sedmom BELDOCS-u u Beogradu, a svetsku premijeru imao je ranije ove godine na Berlinalu.

U tom nesvakidašnjem filmu, koji je okupio grupu slavnih reditelja, predstavljena je “duša” nekih od najprepoznatljivijih i najznačajnijih zgrada u svetu.

Glavogerova priča bavi se Narodnom bibliotekom Rusije.

Povodom novog filmskog projekta, Glavoger je sa par saradnika krenuo bio na jednogodišnji put, koji je započeo u Istočnoj Evropi, a boravio je i u Sijera Leoneu, Gambiji, Senegalu…

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav