Siniša Mali 66. gradonačelnik Beograda

M. T. KOVAČEVIĆ

24. 04. 2014. u 15:58

Odbornici Skupštine grada sa 79 glasova "za" i 15 "protiv" izabrali prvog čoveka prestonice. Najavio otplatu kredita, preuzimanje "Bus plusa", Beogradsku kulu, ali ne i metro

SINIŠA Mali je novi, 66. po redu, gradonačelnik Beograda. Magistar ekonomije je prvu bitku dobio među stranačkim organima, u konkurenciji ministarskog tandema Zorana Mihajlović - Nikola Selaković, da bi Skupština grada u četvrtak praktično samo potvrdila njegov izbor sa 79 glasova od ukupno 94 odbornika koji su bili prisutni u zdanju na Trgu Nikole Pašića.

Tim koji je prethodnih šest meseci, kao Privremeni organ vodio prestonicu, neće se menjati, pa je Andreja Mladenović (DSS) izabran za zamenika gradonačelnika, Goranu Vesiću će, skoro izvesno, pripasti funkcija gradskog menadžera, dok je Nikola Nikodijević još pre dva dana postavljen za prvog čoveka gradskog parlamenta.

Pošto je izglasan na čelnu funkciju, Siniša Mali je zabrinuto podsetio da je stanje u gradskoj kasi veoma loše, alo i da je ubeđen da će Beograd uspeti da isplati 10,125 milijardi dinara dospelih obaveza i tako izbeći bankrot.

- Predstoji nam veliki posao. Kada sam 31. decembra 2013. preuzeo vođenje Privremenim organom, zatekao sam dug grada od 1,12 milijardi evra. Od toga 662 miliona evra je za kredite, 18 miliona duguju opštine, a javna gradska preduzeća još 337 - u svom ekspozeu je istakao Mali i upozorio da su prihodi manji neg što je planirano, a taj zabrinjavajući trend je nastavljen i u prvom kvartalu ove godine.
GOLMAN, ŠAHISTA I ROKER MALO je poznato da je Siniša Mali u mladosti bio rukometni i fudbalski golman (i Đilas je stajao među fudbalskim stativama), a važi i za dobrog šahistu. Kao gimnazijalac i student, svirao je u rok bendu, "udarao" je u bubanj, ali se dobro snalazi i sa gitarom. Kolege sa studija ga se sećaju kao jedinog koji je na predavanja dolazio u odelu i s kravatom. Bio je student generacije, oženjen je sa suprugom Marijom, sa kojom ima troje dece - Teodora, Viktora i Lolu.

Govoreći o javnom gradskom prevozu,Mali kaže da je ideja da grad preuzme celokupan sistem naplate, da to bude sistem grada Beograda a da se turski partner bavi održavanjem hardvera i softvera. Kontrolori treba da budu organizovani od strane grada i da građani osete da sistem gradskog prevoza pripada njima. Ali, i da mora da se plaća.

Gradonačelnik je najavio projekte koji će doprineti razvoju grada. Prvi od njih je "Beograd na vodi".Do početka iduće građevinske sezone počeće izgradnja Beogradske kule.

-Taj projekat je velika šansa Beograda,jer će posle gotovo sto godina, biti realizovan. Imamo sve preduslove,investitora koji će doneti 200.000 novih radnih mesta!

Među kapitalnim projektima nove gradska vlade, su i završetak železničke stanice Prokop,izgradnja autobuske stanice Novi Beograd, najmanje četiri nove podzemne garaže, Veletržnice, fabrike vode u Makišu i uređenje deponije u Vinči.

O Beogradskom metrou, Mali je rekao da se "postojeći predlog ne uklapa u navedene nove projekte "i da će se uzeti u obzir, ukoliko to odobri Studija izvodljivosti.

-U naredne četiri godine,vodićemo računa o stvarima ko je se tiču svakodnevnog života građana,kao što je semaforizacija raskrsnica,obnova parkova i ulica i izgradnja vrtića.

BOŽOVIĆ: "ISTI" KAO DRAGAN
ŠEF odborničke grupe DS Balša Božović, na početku zasedanja, kritikovao je vladajuću većinu zbog kašnjenja sednice. I poručio je Malom da ima zajedničku osobinu sa Draganom Đilasom - da kasne!

- Ne želimo odmah da ga kritikujemo. Za mnoge projekte koje je počela DS, a koji su u interesu građana, imaće našu podršku - rekao je Božović dodajući da će posle sto dana početi i da kritikuju.

GRADSKI TIM
NA sednici je izabrano još 13 članova Gradsko veća. Koalicija SNS, DSS, SPS-PUPS-JS, rukovođenje grada poverila je Aleksandru Markoviću, Dragomiru Petronijeviću, Marku Zeljugi, Stevi Tataloviću, Mirjani Milutinović, Stevi Marušiću, Vesni Ivić, Jasmini Milošević, Aci Petroviću, Goranu Aleksiću, Tanji Popović, Slobodanu Šoleviću i Radenku Durkoviću.

ĐILAS ČESTITAO I - OTIŠAOPOSLE 14 godina na vlasti, odbornici Demokratske stranke zauzeli su poslaničke klupe rezervisane za opoziciju. Bivši gradonačelnik Beograda i lder DS Dragan Đilas, na kratko je bio u sali, samo da čestita izbor Siniši Malom. Inače, vladajuća koalicija je odbila predlog demokrata da se neke odluke Privremenog organa ponište i vrate u Skupštinu.

NAJLEPŠE U ZAGRLjAJU SUPRUGE
KADA je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević "odsvirao" kraj zasedanja, brojni odbornici opkolili su novog gradonačelnika. Ipak, najdražu čestitku uputila mu je supruga Marija koja ga je strpljivo čekala na ulazu u veliku salu.


BIOGRAFIJA
* Rođen: 1972. U Beogradu
* Završio Petu beogradsku gimnaziju
* Diplomirao i magistirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu
* Magistrirao i u Sent Luisu (SAD)
* Rukovodilac u "Dilojt i Tuš"
* Radio u "Kredit suis" u Njujorku
* pomoćnik ministra za privatizaciju 2001.
* direktor Centra za tendersku privatizaciju
* osnovao 2004. Kompaniju za savetovanje u oblasti kupovine i prodaje preduzeća
* savetnik Aleksandra Vučića za ekonomska pitanja
* predsednik Privremenog organa Beograda

GRADONČELNICI OD 1990.
Milorad UNKOVIĆ(1990-1993)
Slobodanka GRUDEN(1993-1994)
Nebojša ČOVIĆ(1994-1997)
Zoran ĐINĐIĆ(1997-1997)
Milan Božić(v.d. 1998-1999)
Vojislav MIHAILOVIĆ(1999-2000)
Milan St.PROTIĆ(2000-2001)
Radmila HRUSTANOVIĆ(2001-2004)
Nenad BOGDANOVIĆ(2004-2007)
Zoran ALIMPIĆ(v. d. 2007-2008)
Branislav BELIĆ(v. d. 2008-2008)
Dragan ĐILAS(2008-2013)
Siniša MALI(2014 -?)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

ConeBOJ

24.04.2014. 17:23

Beograd moze da ima velika ocekivanja i konacno moze i da ocekuje da ce se ta ocekovanja i ispuniti, te da ce odgovornim vodjenjem grada od strane obrazovanog, strucnog i odgovornog coveka vrlo brzo se doci i do dobrih rezultata.

Mire

24.04.2014. 19:17

@ConeBOJ - Izbori su zavrseni,mozda nisi cuo.Nema potrebe za bilo kakvim agitovanjem sledecih 4 godine...:)

gojko Pru

24.04.2014. 18:54

Raduje me sto citam vest koja mi govori da ce Beograd osetiti znacajnu promenu i ogromne korake napred u odnosu na sve ono sto je doziveo sa DS-om i Djilasom. Sinisa Mali i nova vlast Beograda, koju cine mladi, obrazovani ljudi, neiskvareni i spremni da rade u interesu gradjana i Beograda, s novom energijom i svojom dobrom voljom i postenom namerom, ucinice Beograd prestonicom kakvom Srbija i buducnost Srbije zasluzuje.

1985

24.04.2014. 19:05

Najteže je oprosti uspeh mislim da je zato Đilas napusto sednicu i volela bih da se tamo nikada ni ne vrati.Budući gradonačelnik je sasvim zaslužio tu funkciju pre svega zbog svog obrazovanja, svoje mladosti i prethodnog iskustva.Neka mu je sa srećom da reši mnogobrojne probleme i ogroman dug.

milica4214

24.04.2014. 19:25

Nakon godina lose vlasti u Beogradu, konacno su dosli pravi ljudi koji rade za interes gradjana, puna podrska!!!

Aleksandar Weisman

24.04.2014. 20:41

Dosta toga ima da se radi u Beogradu, ali sa ovakvom odlucnoscu i programom za 3-5 godine moze se videti efekat.

Rivaldo

24.04.2014. 22:17

Puno toga ima u Beogradu da se uradi,Finansije su kljucne jer kao se prema njima ophodimo tako ce nam i biti.

BOZANA -63

24.04.2014. 22:25

Posto se desilo ono sto je bilo za ocekivati, mogu da razumem bes gubitnika, pa sada napadaju sve sto im padne na pamet. Ali bez obzira gle cuda bivsi gradonacelnik grada Dragan Djilas smogao snage dosao da prvi cestita svom nasledniku. Nadam se da ce Sinisa Mali biti dobar gradonacelnik grada, da svoj posao obavljati casno i posteno.

Bojan Diklic

24.04.2014. 22:26

Beogradu je potrebno da ga vodi neko ko nece gledati iskljucivo svoj interes a ova garnitura na celu sa Malim, ako bude imala i deo Vuciceve energije, glavni grad ce to osetiti i rezultati ce biti vidljivi.

irena

24.04.2014. 22:56

Sa svojim dosadašnjim radom i iskustvom Mali je odlično rešenje za Beograd! Već je i odličnim vođenjem privremenog veća pokazao da je čovek koji može Beograd da vrati na visine koje je nekada imao! Rad, energija i znanje su one vrednosti prvog čoveka Beograda, koje će sigurno pomoći da Beograd ponovo sine punim sjajem!

isidora

24.04.2014. 23:03

Mali je u ovom trenutku najbolje rešenje za Beograd! Sa znanjem i iskustvom koje ima funkciju gradanočelnika će obavljati sa uspehom! Vrlo je važmno da i tim koji oformi bude takođe mlad,stručan i dinamičan, jer ima mnogo posla koji treba obaviti da bi se rešili nagomilani komunalini i infrastrukturni problemi u glavnom gradu!

Graje

24.04.2014. 23:05

Siniša Mali će raditi na zapošljavanju građana, na privlačenju stranih investicija i formiranju kancelarije za brze odgovore.Beograđani su zaslužila gradonačelnika koji će raditi na oporavku građavinrastva, privrede i industrije.Beograđani zaslužuju gradonačelnika koji će poboljšati uslova života u gradu Beogradu. Prioritet i treba da bude realizacija projekta Beograd na vodi.

maki

24.04.2014. 23:15

Vrlo je značajno da Mali oformi kvalitetan tim koji će voditi Beograd u narednom periodu! Mnogo posla ima! Najvažnije je da oni koji budu dobili tu privilegiju da upravljaju glavnim gradom, iskreno i pošteno obavljaju taj posao, trudeći se da svaki potez bude u skladu sa praksom dobrog domaćina, i da se ne ponovi katastrofa koju su demokrate nanele Beogradu!

MarkO

24.04.2014. 23:17

Samo neka ne gleda svoje licne interese kao prethodni gradonacelnik I neka radi u interesu razvoja Beograda I bice sve u redu.

smokvica

24.04.2014. 23:22

Beograd je uvek bio širokog srca, i nije zaslužio da ga iko pljačka! Ono što se dešavalo Beogradu od 2000 na ovamo je jedna velika sramota. Novi gradonačelnik, treba da pokuša da sa novim timom odmah počne rešavanje mnogo komunalnih i infrastrukturnih problema, koji su ostali u nasleđe od prethodne vlasti!

marko

25.04.2014. 00:07

Čini mi se da Siniša Mali ima veliku želju da promeni sliku Beograda i to je za svaku pohvalu.

Bosko

25.04.2014. 01:11

Aleksandar Vučić "Mali neće biti kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda i neće biti na izbornoj listi na lokalnim izborima u Beogradu".Prvi potpredsednik Vlade o predsedniku Privremenog organa Beograda. (Politika, 18. 11. 2013. godine) A onda je Mali podsetio "velikog" da su zajedno "prodali" JAT arapima.

Djuka

25.04.2014. 01:30

Kad vidim ovog Vesića pored Malija sve mi je jasno kako će na kraju sve ispasti....kada ''ne zna'' klubove da vodi kako će tek gradom da rukovodi od 2 miliona stanovnika!!!

Valida

25.04.2014. 09:23

Ako zaista bude ovako kako najavljuje novi gradonačelnik, onda će to zaista biti građenje dobre budućnosti Beogradu i Beograđanima. I onda šta čekamo, počnimo već jednom da radimo i da ostvarimo sve planove i projekte koje SNS stavlja ispred nas, jer je ovo očigledno veoma realna, samim tim i prava stvar u ovom trenutku za nas.

LL

25.04.2014. 10:16

Kad vidim ovog Vesića pored Malija kako će da rukovodi gradom muka mi dođe,pošto ima preko stečeno iskustvo u rukovođenju klubova koje je postavio na zdrave noge...ali za stečaj...Nadam se da ćete objaviti komentar,pošto malo pre niste..

Djordje

25.04.2014. 10:18

Sinisa Mali je dobar izbor gradonacelnika Beograda. Na zalost prethodni gradonacelnik jer ostavio dosta problema iza sebe, tako da ce biti posla za novog sefa, ali uz znanje i energiju nadamo se da ce ih uspesno resavati.

Manojlo

25.04.2014. 10:54

Mali je pokazao da je sposoban da upravlja Beogradom i kao presednik privremenog organa tako da je sigurno dobro rešenje za gradonačelnika.

blok45

25.04.2014. 10:57

Sada, kad je SNS preuzeo grad lepo bi bilo da građani prestonice konačno saznaju koliko ih košta MOST NA ADI, jer to ste nam obećavali tokom minulih godina.

Zlatko

25.04.2014. 12:03

Ako bude ostvario veći deo onoga što je naumio, biće dobro i za grad i za Beograđane. Već vidim Beograd kao jednu svetsku metropolu.

goca

25.04.2014. 13:20

Sa ovim projektom nam stižu planski usmerena sredstva. Možda se nekima dopada ili ne ali sačekajmo da bude izgrađen. Ja stvarno ne vidim razloga zbog čega neko ne želi da Beograd postane moderan grad i turistički atraktivna destinacija

Jami

25.04.2014. 14:59

Ljudi su navikli na male projekte i zadovoljavali se time. Beograd na vodi je nesto sto niko ne moze ni da zamisli. Drago mi je da ce tako nesto biti uradjeno u nasoj drzavi u nasem gradu. Takvi projekti povlace za sobom vecu zaposlenost ljudi ,sto je nama preko potrebno.

hajdi

25.04.2014. 15:02

danas nam je i Beograd u velikim dugovima. Imamo mi prelep most ali nažalost jako nas skupo košta. Imamo mi parkove ali uskoro u njima neće imati ko da se igra jer je veliki broj ljudi bez posla i imamo takozvane špane koji se raspadaju a toliko su nas koštali. Nama nije potrebna vlast koja će nastaviti da se zadužuje. Narod je na izborima to jasno i pokazao. Nama je potrebna vlast koja će pokušati da reši probleme.