EU preispituje Južni tok kroz Srbiju

Tanjug

24. 04. 2014. u 17:56

Sekretarijat Energetske zajednice Evropske unije zatražio je od Saveta EU da ispita zakonitost bilateralnih ugovora o izgradnji gasovoda Južni tok

Sekretarijat Energetske zajednice Evropske unije zatražio je od Saveta EU da ispita zakonitost bilateralnih ugovora o izgradnji gasovoda Južni tok, koji je Srbija zaključila sa Gazpromom.

Sekretarijat se na ovu meru odlučio nakon što Srbija nije odgovorila na ponovljene zahteve iz Brisela da preispita poslovanje kompanija Srbijagas i Jugorosgas, koje su nosioci posla na deonici Južnog toka kroz Srbiju, navosi se u juče izdatom saopštenju Sekretarijata EZ.

Prema mišljenju EZ, ugovori koje je Srbija sklopila sa Gazpromom krše takozvano "pravilo nevezivanja" koje važi u EU, a koje kaže da jedna firma ne može biti istovremeno i proizvođač i distributer prirodnog gasa.

Stoga je Sekretarijat, nakon što je Beograd ignorisao njihove primedbe, zatražio mišljenje od Ministarskog saveta EU, dodaje se u saopštenju.

Ukoliko proceni da je Srbija u prekršaju, Savet može da donese političku odluku o daljim koracima u vezi sa ovim problemom.

Evropski komesar za energetiku, Ginter Etinger, do sada je u nekoliko navrata upozorio da bilateralni ugovori koje je Gazprom sklopio sa nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju, nisu u skladu sa propisima EU i da se moraju preispitati.

Ova tema trebalo je da bude na dnevnom redu samita EU-Rusija u Moskvi, ali su pregovori o energetici trenutno u zastoju zbog ukrajinske krize.

Brisel do danas nije odgovorio na jučerašnji predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da se pregovori o snabdevanju EU ruskim gasom održe 27. aprila u Moskvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Milovan

24.04.2014. 18:26

Prema mišljenju EZ, ugovori koje je Srbija sklopila sa Gazpromom krše takozvano "pravilo nevezivanja" koje važi u EU, a koje kaže da jedna firma ne može biti istovremeno i proizvođač i distributer prirodnog gasa. Pravilo "nevezivanja važi za članice EU Srbija nije članica EU i to pravilo se ne odnosi na Srbiju. Cilj Eu je da nas po svaku cenu odvoje od Rusije da bi nam i dalje pretili sankcijama i bombardovanjem. Koliko našim političarima treba da jednom shvate ko nam je prijatelj.

draganche

25.04.2014. 01:02

@Milovan - Da li znas sta bi EU tj anglosaksonci hteli? Rusi da proizvedu gas i da ga trasportuju a anglosaksonske firme da ga prodaju krajnim korisnicima. To tkz tasna masna firme sa sekretaricom i direktorom koji mlate dbele pare ne radeci nista. To EU hoce.

kerber52

24.04.2014. 18:30

braco srbi priblizava se dan kada ce mo morati da presecemo, eu ili rusija, ja licno ne bih se vatao za polu-propalu uniju bez energenata koja nas je bombardovala, pa ucenjivala, dovela do prosjackog stapa i sada nas ponizava, ali to sam samo ja

Nesa

24.04.2014. 20:16

@kerber52 - У праву си. Ускоро Србија мора да одлучи: Русија (живот) или ЕУ (смрт). ЕУ је пред распадом. На европским изборима у мају ће свима постати јасно да више ни народи у чланицама ЕУ не желе ЕУ. Енглеска, Француска, Шпанија, Италија, Грчка... желе да напусте ЕУ. ЕУ је економски пропала и налази се у највећој кризи од постанка. Одржава се уз диктаторске методе, лажи и манипулације. За Србију постоји само један пут: Русија и улазак у будући евро-азијски савез којем припада будућност.

Гоца СЗ

24.04.2014. 18:31

Какве везе имају "правила Европске уније" са Русијом и Србијом? Смешни су! Боље да на време стану у ред код чесме у Србији.

Услови, правила...

24.04.2014. 21:15

@Гоца СЗ - Нећеш да поштујеш наша правила? Ево ти минус! Србине један, баш си прави Србин!

česma za gas

24.04.2014. 21:20

@Гоца СЗ - Naletela si na "njihovih" pet minuta. Očas ti nalupaše minuse! A doći će i naših pet minuta, pa kad im zavrnemo česmu...

srpski osvetnik

24.04.2014. 18:32

Ko god bio distributer ili proizvođač gasa, ne gine nam poskupljenje. Ništa nama neće biti bolje od tih EU pravila.

Bezposlen

24.04.2014. 18:34

A da gas kojim slučajem isporučuje usa onda bi moglo sve. Koji licemeri ne mogu da podnesu da neko drugi radi i zarađuje, a da oni ne skidaju kajmak kao i u većini poslova!

Jovan

24.04.2014. 19:01

Treba prekinuti ugovor sa Gaspromom. Mnogo je bitnije clanstvo u EU nego nekakvi projekti. Kad udjemo u EU imacemo hiljade takvih projekata. Vecina gradjana Srbije je za ulazak u EU pa ne znam sta se bunite?

Snouden

24.04.2014. 20:08

@Jovan - Da, naravno, ako cemo verovati narucenim anketama koje se finansiraju od strane onih kojim odgovara srpska propast. Za EU trenutno nema vise od 20% Srba, Dok je narod bio naivan, bilo je i 50-60% ali su mnogi u medjuvremenu progledali.

sale1

24.04.2014. 20:08

@Jovan - hahahaha... videla se podrska srpskog naroda eu na clanku mari lepen. mislim da je realni rezultat nekih 97% protiv eu a ostali su potpuno nebitni... neka nam samo daju pravo da tamo radimo i zivimo kao npr. turcima a ne treba nama eu.

draganche

25.04.2014. 01:00

@Jovan - @Jovandaj nam primere hiljade projekata iz Rumunije i Bugarske na primer. Sve se nesto mislis da se oni jadni Bugari samospaljuju ispred skupstine posto dobro zive. Sigurno to rade iz obesti.

draganche

25.04.2014. 01:04

@draganche - Izgleda da ja nisam obavesten. Izgleda smo u EU ako je sudeci po minusima na moj komentar. A mozda samo botovi lupaju minuse.

Zlatko

24.04.2014. 21:28

Prvo neka se izjasne Bugarska i Mađarska, članice EU. Mi smo u celoj priči nebitni. Bez Bugarske gas neće stići u Srbiju. Bez Mađarske nema gde da ode. Spavajte mirno.

Elcano

24.04.2014. 21:45

Ne želi naš čovek da pogleda atlas.Za nas bi hipotetički gasovod dolazio iz EU (Bugarska) i odlazio takodje u EU (Madjarska i dr). Bugari su ranije svečano zavarili prve cevi a nedavno u tišini i odvarili iste. JT-a i ako bude, a teško, biće pod uslovima EU. Džaba trenirate rodoljublje, mi smo u ovom filmu manje od publike. Naši su pregovarali očajno i od gotovine (NIS) su napravili -ništa. I kad bi JT bilo Srb nema pare za 49% troška,Gasprom ih ima,pa bi tranzitnu taksu videli tek za 20-30god.

APV

25.04.2014. 05:07

Sada je vreme da konacno kazemo EU ono sta je sleduje-napolje iz Srbije.Juzni tok treba da se zavrsi i tacka.Sta se oni mesaju?Udarili sankcije Rusiji i pricaju kako sada rusi stenju?Nije nego.Bez obzira bilo gasa zbog bugara i madjara ili ne, mi kao ljudi trebamo ispostovati dogovoreno a to je da se juzni tok izgradi kako je i planirano.

NekoIzMase

25.04.2014. 09:26

Hm, a kad smo mi to ušli u EU ? nešto se ne sećam ... Kad i AKO uđemo onda možemo da pričamo o nekim njihovim pravilima, do tada ... a ako sve bude "po planu" Južni tok će biti odavno izgrađen pre nego mi uđemo u taj famozni EU sami temelji EU su loši (što i sami priznaju), a odjednom su u jeku Ukrainske krize odlučili malo da se ... eno im Bugarska, Mađarska