Vere i saradnja s Hagom - pod resorom pravde

S. S. R. - N. P.

24. 04. 2014. u 12:27

Skupština počela raspravu o zakonima o Vladi i ministarstvima, kojima se pojedine kancelarije pripajaju resorima

VLADA Srbije imaće 16 ministarstava, dva manje nego prethodna, pošto su spojeni resori građevine i saobraćaja, odnosno rudarstva i energetike.

Poslove šest vladinih kancelarija i Uprave za Digitalnu agendu preuzeće pojedina ministarstva, dok će Uprava za rodnu ravnopravnost biti ugašena. Premijer će imati pravo da osniva savete koji će imati najviše pet članova.

Ovo su osnovne izmene Zakona o ministarstvima i Zakona o Vladi o kojima su u četvrtak poslanici počeli raspravu kao uvod u izbor novog kabineta.

Korekcijama propisa o ministarstvima, poslove Kancelarije za održivi razvoj preuzeće Ministarstvo privrede u čijoj nadležnosti će biti i Kancelarija za brze odgovore. Resor pravde pod svoje okrilje primiće Kancelariju saveta za saradnju sa Međunarodnim tribunalom u Hagu, kao i Kancelariju za vere.

Kancelarija za saradnju sa dijasporom ide pod „krov“ Ministarstva spoljnih poslova, a pod patronatom novog ministra državne uprave biće Uprava za digitalnu agendu. Kancelarija za regulatornu reformu i analizu efekata propisa preći će u Republički sekretarijat za javnu politiku koji će se tek formirati.

Prilikom obrazlaganja izmena zakona potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić (SNS) rekao je da je cilj novih rešenja da Srbija dobije efikasnu vladu koja će moći da sprovede reforme.

Đorđe Milićević (SPS) je istakao da zakoni nisu politička proklamacija već model za svaku vladu.

Za demokrate je najveći problem što ne postoji posebno ministarstvo za životnu sredinu.

Za Janka Veselinovića iz NDS predlozi su demagogija i takmičenje ko može da napravi vladu sa što manje ministarstava.


IZABRANI ČLANOVI DELEGACIJA

POSLANICI su izabrali članove deset delegacija u međunarodnim organizacijama, kao i 19 odbora, koliko ih je bilo i u prethodnom sazivu. Izabrana su i četiri predsednika radnih tela. Administrativni odbor će i dalje voditi Zoran Babić (SNS), pravosuđe Petar Petrović (JS), za ustavna pitanja i zakonodavstvo biće zadužen Aleksandar Martinović (SNS), a spoljne poslove Irena Vujović (SNS).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

pater f

24.04.2014. 12:54

Počivaj u miru.Srbija i njeni penzioneri izgubili su još jednog borca za stečena prava.Njegov odlazak osetiće se u dolazećim godinama.

Пензионерка

24.04.2014. 21:31

@pater f - У долазећим годинама? Ха-ха-ха! Надај се... Почиње одмах!

romul

25.04.2014. 12:09

Svidja mi se sto ce biti redukovan broj ministarstava.Siguran sam da ce Vucic napraviti dobar tim.