Za ruske turiste Hrvatska skuplja od Grčke i Španije

Tanjug

24. 04. 2014. u 11:19

Procene su da bi ove godine mogao da bude povećan broj Ukrajinaca koji su ranije letovali na Krimu, a ovog leta bi mogli u Hrvatskoj

ZAGREB - Turistička ponuda Hrvatske za ruske turiste je skuplja i od Grčke, Španije, Italije, kao konkurentskih tržišta.
Turistički radnici su zabrinuti jer je za turiste iz Rusije, Hrvatska skuplja za 12 odsto, Grčka 18 procenata a čak je jeftinija i Italija za oko pet odsto, piše Večernji list.
Pošto je prošle godine Hrvatska zbog viza izgubila oko 50.000 ruskih turista, u ovoj godini problem bi mogao da bude uvećan a podaci pokazuju da je potražnja na ruskom tržištu za letovanjem u Hrvatskoj manja za 30 odsto nego lani i procenjuje se da bi njihov broj ove godine mogao da bude manji za oko 10.000.
Hrvatska se uzda da bi taj rezultat mogao da bude popravljen kada se budu videli efekti dodatnih mera Hrvatske turističke zajednice, koje je inicirao ministar turizma Darko Lorencin.
"Rusi čine 1,5 odsto našeg tržišta, poznati su kao dobri potrošaci i preduzimamo sve kako bismo zaustavili pad. Ali rezultat u velikoj meri zavise od ekonomske situacije u zemlji iz koje stižu gosti. Slabljenje rublje svakako će negativno uticati na planove ruskih turista, pa će postizanje dobrih rezultata na ruskom tržištu ove godine biti dodatno otežano", rekao je Lorencin.
Procene su da bi ove godine mogao da bude povećan broj Ukrajinaca koji su ranije letovali na Krimu, a ovog leta bi mogli u Hrvatskoj.
Direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Moskvi Mladen Falkoni procenio je da bi broj ukrajinskih turista mogao da bude povećan između 20 i 30 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

musamba

24.04.2014. 12:56

jedino je za ruse skupo, za talijane koji masovno dolaze u RH na more , a ne na jedno od talijanskih turistickih destinacija pokazuje koliko je RH jeftinija u odnosu na ostale

GALEB BIJELI

24.04.2014. 16:34

Ne zanimaju nas. Mi smo puni sa Rusima ili bez njih. Odnosi su pokvareni zbog Krima i nek im je sretan put!

josip, zagreb

24.04.2014. 19:46

otmi onom ko ima i ko voli pit i žderat. Šta naplatit onom patuljku Japancu kad pije ko vrabac, jede ko golub a izvanpansionski gurne dve kune uličnom sviraču. Oderi buraz brata Rusa taj je naša slika i prilika, samo s lovom.

Zoran1

24.04.2014. 21:34

Uzdati se u Ukrajineske turiste nije bas sigurno. Ukrajinci ovoga leta ce najverovatnije biti uvaljeni u gradjanski rat i letovanje im nece ni pasti na pamet. :( U svakom slucaju Hrvati polako ali sigurno guraju svakoga dalje od sebe i konacno im niko i nece dolaziti u turizam. Da bi drzava imala dobar turizam morala bi biti neutralna po pitanju glupe i pokvarene politike ali to Hrvatime ne ide od ruke bas nikako. Zagrizli su i progutali politicki mamac pa ne pustaju. :))

bodul

25.04.2014. 17:31

Samo da je nama Njemaca , Talijana , Austrijanaca i Slovenaca . Nitko više nam netreba , to je jedno 7-8 milijardi eura godišnje !

Aleksandar69

27.04.2014. 17:55

@bodul - bodul@ Sitnije Cile,sitnije.Toliko niste zaradjivali ni kada je cela Juga plus svabe,zabari i po koji van zemaljac letovao na Dalmatinskoj rivi.Pitaj Galeba Sinjeg ako ne verujes.

Ragusa

26.04.2014. 14:35

Što se tiče Dubrovnika jako puno Rusa je bookiralo privatni smještaj.Najviše putem on line booking.com