Najnovije vesti
Vesti Hronika
Viknula „mama“ i nestala u talasima

Viknula „mama“ i nestala u talasima

"Nisam ih udavila, pa koja bi majka udavila decu“, ponavljala je juče na obali reke unezverena majka Biljana Milenković (27).

462145_nis-23-4-2014-masa-milenkovic-utoljena-ras-k-kamenov
462145_nis-23-4-2014-masa-milenkovic-utoljena-ras-k-kamenov
Spasioci iz Niša pretražuju reku
Spasioci iz Niša pretražuju reku

Deca su juče oko 10.40 sa Biljanom upala u vodu u selu Bankovac kod Aleksinca. Majku je spasao jedan od meštana dok su spasilačke jedinice juče neprekidno pretraživale obalu reke, ali deca nisu nađena - ni živa ni mrtva.

Direktnih očevidaca tragičnog događaja nema, pa je jedina verzija tragičnog nestanka mališana ona koju je majka ispričala policiji.

Martin i Maša Milenković
Martin i Maša Milenković

- Maša je htela da baca kamenčiće, pa sam je povela do reke. Kada je bacila kamen, okliznula se i upala u vodu. Pokušala sam da je izvučem, uhvatila sam je za leđa, ali me je povukla bujica, pa sam i ja upala u reku sa Martinom u rukama. Videla sam kako voda nosi Martina... Maša je samo viknula „mama“ pre nego što je nestala u talasima - priča majka dece Biljana. Iako je niko nije teretio ni za šta, Biljana se u šoku branila da nije odgovorna za nestanak svoje dece.

- Nisam ih udavila, pa koja bi majka udavila decu?! Da sam htela da ih udavim, mogla sam ranije to da učinim, ne bih čekala tri godine - rekla je uznemirena majka.

Otac dece Goran Milenković hteo je da se ubije kada je čuo šta se desilo.

- Pozvali su me da dođem sa posla, nisu mi rekli zašto. Video sam vatrogasce, znao sam da se nešto dešava. Kada sam čuo da su upali u reku i da ih je odnela voda, hteo sam da skočim u reku da se udavim i ja, ali mi majka nije dala. Da sam bio tu, ja bih skočio u reku, možda bih ih spasao... A lepo sam rekao ženi da ih ne vodi pored reke... Planirali smo Martinu da slavimo prvi rođendan i krštenje u junu, a Maši treći rođendan u julu. Šta ću sada, sve sam izgubio? - kroz suze priča Goran.

Majka Biljana i otac Goran Milenković
Majka Biljana i otac Goran Milenković

Komšija iz sela Branko Klain izvukao je Biljanu iz vode, ali decu nije video.

- Čuo sam zapomaganje i pritrčao do reke. Video sam Biljanu u vodi, ali ne i decu. Zagazio sam u reku pošto sama nije mogla da izađe, voda je bila duboka oko 80 centimetara. Biljana je plakala i vrištala. Bilo je strašno. Taj pogled njen nikada neću moći da zaboravim. Izvukao sam je i otrčao nizvodno da vidim da se deca nisu zadržala u nekom vrbaku, ali ih nisam video - priča Klain. Radmila

Milenković, baka nestale dece, grdila je snaju što je decu dovela do reke.

- Kažem joj nemoj, velika je voda, ne prilazi do reke. Nisi odgovorna, nemoj pored vode. Nije me poslušala i eto šta se desilo - jada se ona.

Pripadnici tima za spasavanje, navodi niška uprava za vanredne situacije, četiri puta su pretražili nekoliko kilometara dugu obalu turijske reke od Bankovca do Tešice i zavirivali u mutne virove iz čamaca. Ali uzalud...

- Reka izgleda kao pravi bujični potok, nosi granje, kamenje i balvane jer je usled padavina nabujala. Na pojedinim mestima je duboka i dva metra, pa se može udaviti i odrasla osoba. Ako pretpostavimo da su deca upala u vodu, kako je ispričala majka, po svemu sudeći su stradala. Nastavljamo pretragu terena, ali pojedini virovi se u ovom trenutku ne mogu bezbedno pregledati - kaže vođa spasilačkog tima Marko Radovanović.