Matura u holu - kao u restoranu

B. BORISAVLjEVIĆ

24. 04. 2014. u 08:40

Osnovne škole preplavljene ponudama agencija koje organizuju proslave svršenim osmacima. Agencije brinu o svemu od dekoracije do muzike, cene od 1.400 do 2.400 dinara

IAKO je proslava male mature u restoranima zabranjena pre dve godine, većina beogradskih osmaka će, ipak, svečano obeležiti kraj druženja u osnovnoj školi. Ove godine, osmoletkama su stigle mnogobrojne ponude agencija za organizaciju proslave mature u školi. Oni brinu o svemu, od dekoracije do muzike, tako da za kratko vreme fiskulturnu salu ili hol pretvore u luksuzni restoran, a cene su od 1.400 do 2.400 dinara po osobi.

Koju će ponudu izabrati, ili će organizaciju proslave preuzeti mame i tate, odlučiće Savet roditelja. Sudeći po informacijama iz škola, koje više nemaju pravo da organizuju proslavu u restoranima, roditelji su, većinom, preuzeli tu ulogu na sebe. Oni biraju restoran, sakupljaju i uplaćuju novac.

- Imamo malu svečanu salu, tako da ne možemo da smestimo sve učenike, pa su roditelji odlučili da vode osmake u Pionirski grad - kaže Radovan Lazović, direktor OŠ "Vladimir Rolović". - Cena je 2.900 dinara, a za ovaj restoran su se odlučili jer je to bila najpovoljnija ponuda. Delegacija roditelja obišla je više objekata u kojima im je prezentovano kako će izgledati proslava mature.

Kalkulaciju troškova agencije i restorani, radili su od 50 i više učenika. U ponudi su obični i "luks" paketi, koji nude mogućnost sedenja u separeima. Posluženje je na bazi švedskog stola, a u cenu su uračunati plastični ili porcelanski escajg, dekorisanje prostora cvetnim aranžmanima, navlakama za stolove cvetovima od balona, dekorativne zavese, crveni tepih, obezbeđenje, nadokanada za higijeničara. Takođe, u zavisnosti od cene, aranžman obuhvata di-džeja ili živu muziku.


I RODITELjI ORGANIZUJU PROSLAVE

I JEDNA od najvećih prestoničkih osnovnih škola "Milan Đ. Milićević" će kraj školovanja osmaka proslaviti u nekom od restorana, u režiji roditelja. Kako ističe direktor Tripko Međedović, teško je organizovati proslavu u školi, jer ima čak 170 malih maturanata.

Neophodno je brinuti i o bezbednosti učenika, a fiskulturna sala zbog proslave ne bi mogla da se koristi nekoliko dana.


KARAOKE 100, TRUBAČI 150 DINARA

NEKE ponude su "ol inkluziv", dok kod drugih postoje stavke koje se posebno naplaćuju. Tako video zapis košta od 150 do 200 dinara, svečane presvlake za stolice 150 dinara po maturantu, trubači 150, karaoke 100 dinara.

Proslave u školama traje od 20 časova do ponoći. Neke će, u dogovoru sa roditeljima, same orgaznizovati proslavu, a đaci će ili doneti posluženje i piće, a pobrinuće se i za muziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

cmrle

24.04.2014. 10:36

Kakav je ovo cirkus? Šta ta deca uopšte proslavljaju, zavšetak čega? Zaista ne razumem, ne znam ko je luđi roditelji ili deca. Srednjoškolska proslava mature ipak ima neki smisao. Neki tada završavaju svoje školovanje, počinju da rade i stvaraju si život a neki nastavljaju sa studijama. Ali ovo sa osnovnom školom je stvarno cirkus i bespotrebni udar na ionako jadne novčanike većine roditelja.

Gaga

24.04.2014. 12:04

Živim na zapadu, i mogu vam reci da ovde deca sama organizuju i male i velike mature u skolskim prostorijama ( salama za fizicko). Sama dekorisu prostor , a skolski kuvar im spremi klopu ( naravno od para koji su prikupili).