Skupština Kosova usvojila je juče zakon o nastavku mandata Euleksa i osnivanju specijalnog suda za ratne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Za predlog je glasalo 89 poslanika, protiv je bilo 22, dok su uzdržana bila dvojica. Protiv su bili samo poslanici Samoopredeljenja.


Odlukom se mandat Euleksa produžava do 15. juna 2016, a osniva sud koji će se baviti optužbama protiv OVK koje je izneo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti. Obrazlažući pred poslanicima predlog zakona, kosovski premijer Hašim Tači naveo je da zahtev međunarodne zajednice da se osnuje sud predstavlja „nepravdu i najveću uvredu koja se čini Kosovu“.

„OVK je vodila pravednu borbu i poštovala međunarodne norme“, rekao je Tači i dodao da se taj sud osniva kao posledica Martijevog izveštaja. On je ponovio da uprkos toj nepravdi, kosovske institucije treba da formiraju sud.

„Danas nemamo dve opcije, imamo samo jednu, a to je nastavak saradnje sa SAD i EU, što podrazumeva da treba da osnujemo ovaj sud“, rekao je Tači i dodao da druga rezervna opcija ne treba da se uzme u obzir, jer neuspeh u formiranju suda u Skupštini Kosova omogućava Savetu bezbednosti UN da formira takvu instituciju pod nadležnošću UN.

Tokom rasprave samo su se poslanici Samoopredeljenja izjasnili protiv osnivanja suda. Vladajuća DPK je predložila da se osnuje poseban fond iz budžeta kojim bi se pokrili svi troškovi pripadnika OVK tokom sudskih procesa koji bi se eventualno vodili protiv njih.

Zamenica premijera Kosova Edita Tahiri izjavila je da je pokrenuto potpisivanje peticije kojom će se od Saveta bezbednosti UN zatražiti osnivanje tribunala za Srbiju zbog, kako se navodi, „silovanja pripadnika srpskih snaga na Kosovu tokom rata na tom području krajem devedesetih godina“.

Tahirijeva je precizirala da je osnov za osnivanje takvog suda Rezolucija 2106 o zaštiti žena nastradalih tokom rata, koju je Savet bezbednosti UN usvojio 2013. godine. „Ova rezolucija nam daje osnov da pripremimo tu peticiju i da je uputimo Savetu bezbednosti UN“, kazala je Tahiri za Radio-televiziju Kosova.

Čeku: Bez protivljenja

Kosovski ministar odbrane Agim Čeku izjavio je da bivši pripadnici OVK „neće ništa da kriju“. „Ne protivimo se istraživanju zločina. Svaki pripadnik OVK spreman je da se suoči s pravdom“, rekao je Čeku za RTK2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari