Vranjanci truju Leskovac?! (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 23.04.2014 - 08:24

Vranje - Vlasti u Leskovcu tvrde da je zbog nedgovornog ponašanja stanovništa Poljanice situacija na akumulaciji vode “Barje” alarmanta i može da proizvede nesagledive posledice.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je dopisom broj 933/2014-IV  opomenuo Vranjance da stanovništvo u gornjem toku reke Veternice, posebno iz sela Vlase, Golemo Selo i Mijovce, praktično truje “Barje” kojim sada pluta veliki broj flaša i drugog organskog i neorganskog otpada.

Iz „Barja“  se grad Leskovac snadbeva vodom, pa je situacija  alarmantna, posebno jer se i otpad iz prodavnica, sa stočne pijace (četvrtkom) u selu Vlase i iz ambulanti u selu Vlase, Golemom Selu i Mijovcu direktno baca u Veternicu.

Problem je i preko 10 ćumurana uz reku koje ugrožavaju akumulaciju, pa su  republički inspektori za zaštitu životne sredine izvršili pregled, ali su konkretni nalazi doneti samo za Zdravstvenu stanicu Vlase i njenu ospostavu u selu Mijovce.  

Na osnovu Zapisinka inspektora utvrđeno je da se medicinski otpad odlaže po važećim propisima u za to određene kontejnere i žute kese i da se dva puta mesečano odvozi put Vranja gde je centralno mesto za njegovo skladištenje.

- Nema govora da se špicevi i ostali medicinski otpad baca u Veternicu, to su zlonamerne tvrdnje.

Sve se skladišti po propisu, pa reka je udaljena oko 500 metara od ZS svako bi to video i prijavio.

Što se tiče ćumurana, Leskovačni se bune da se otpad od sagorelog drveta baca u reku kad se nagomila, a da  uljenisanu prašinu i dim vetar donosi do akumulacije i zagađuje je kancerogenim elementima.

- Ćumurana u Poljanici, od Drenovca do Mijovca ima preko 50 i to je  veliki problem. One ljudima donose prihod, od toga neki žive, a neki preživlajvaju. Oni nenaju ekološku svest usled egistencijalnih problema.

Ranije su ćumurane bile visoko u planinama, ali sad su uz reku, u dvorištima - kaže anoonimni sagovornik OK Radija.
Prema najavama, od nadležnih inspekcija biće zabranjeno otvaranje ćumurana u naseljenim mestima i pored reke, a za one nesavesne predviđene su rigorozne kazne.

Ipak, Leskovačani se najviše žale na komunalni otpad ili đubre. Poslednje obilne kiše napunile su akumulaciju svakavim otpadom, a najviše je bilo plastičnih flaša.
 
Usled bacanja smeća u Veternicu i postojanja preko 10 ćumurana uz reku rukovodstvo Vranja je održalo sastanak, u utorak, 22. aprila.

Po rečima zamenika gradonačelnika Dragoljuba Stevanovića i pomoćnika Nenada Stamenova nadležne gradske, kao i republičke inspekcije su obišle teren i situacija je kritična jer pojedini građani Golemog sela, Vlasa i okolnih naselja bacaju komunalni otpad u Veternicu, a poseban problem predstavljaju ćumurane.

Iz tog razloga dogovoreno je da se jednom sinhronizovanom akcijom nadležnih inspekcija, a posebno vodoprivredne reši postojeća situacija.

Rešenje ne sme biti kratkoročno, te je zaključeno da se sa predstavnicima ovih sela održe sastanci i predoče konsekvence, kao i da Komrad postavi kontejnere veće zapremine i očisti divlje deponije.

Da problem oko komunalnog otpada nije od juče, govori Goran Simonović, predsednik MZ Vlase.

On je potvrdio da su predstavnici MZ više puta tražili od grada Vranja da se reši problem komunalnog otpada, zahtevali kontejnere, zatim da se reši  školska i lokalna kanalizacija koja se izliva meštanima po imanjima. Međutim, nisu dobili od nadležnih nikakav odgovor.

O tome postoji, kako navodi Simonović, pisana dokumentacija za zahtevima.

Da li su kontejneri rešenje ili ne svoje mišljenje ima Rade Vasilev, predsednik udruženja “Zelena mreža” za Pčinjski okrug.

- Postavljenje kontejnera i naplaćivanje usluga od strane “Komrada” neće doneti nikakve rezultate.

To kažem na osnovu iskustva iz drugih seoskih sredina. Đubre se i dalje baca pored kontejnera, u dolinama, rekama…  

Rešenje u ograđivanju lokacija za odlaganje otpada, a onda ga blagovremeno oterati na glavnu deponiju. Deo rešenje je i postavljanju dnevnih i noćnih kamera na pojedinim kritičnim mestima i praćenje određenih većih zagađivača i njihovo rigorozno kažnjavanje.

Svakog pojedinačno ne možete kažnjavati, ali kad se preduzmu odgovarjuće preventivne mere protiv određenih lica i svest ljudi se menja.

Inaće, ne samo Poljanica i reka Veternica, kao i njene pritoke, već i mnoge druge lokacije u Pčinjskom okrugu su legla zaraze gde se sistematski uništava životna sredina – izjavio je za OK Radio Vasilev.

Šta će preduzeti nadležne inspekcije ostaje da se vidi. Žitelji Poljanice su skeptični, smatraju da će ispaštati najsiromašniji kad im zatvore ćumurane, a da će đubre biti teško rešiv problem posebno kad krene da se mesečno naplaćuje.

- Nama je sve jasno, mi smo ostavljeni od gradske vlasti iako činimo četvrtinu opštine po površini.

Koliko puta smo prijavljivali ove probleme u vranjskim inspekcijama i uvek dobijali odgvore da nisu nadležni.

Koliko puta smo prijavljivali problem neočišćene pijace i nepostojanje kontejnera u “Komradu” i opet ništa. Niko nam se nije obratio.

Nemamo svog odbornika, nemamo ko da nas zastupa. Lokalna vlast je najveći krivac, ovaj problem je godinama  prisutan, ali sad su setili da ga rešavaju kao je naleto “šut na rogatog”, i trebalo je – ističe naš sagovornik.

Dušan Đorđević

 

                                  

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: