Stižu dokazi iz Nemačke

E. V. N.

22. 04. 2014. u 20:59

Nove pojedinosti o ubistvu Milana Pantića uskoro pred komisijom. Saslušanje Tešića i poligrafsko veštačenje Stanka Kojića Geze - ključno

KOMISIJA za istraživanje ubistava novinara očekuje da će sledeće nedelje stići novi podaci iz Nemačke o ubistvu dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića. Još pre oko godinu dana nemačkoj policiji upućena su pitanja o tome da li je istina da su dobili prijavu da je za Pantićevo ubistvo odgovoran Dragan Tešić koji živi u Nemačkoj, kao i šta su uradili u vezi s tim pitanjem. Komisija je tražila i da Tešić bude saslušan u vezi sa tim optužbama.

Tešića je, navodno, nemačkoj policiji prijavio Zoran Petrušić, nekadašnji pripadnik grupe "Pauk", čiji su članovi bili osumnjičeni za špijunažu. Petrušić je ukazao i na umešanost Stanka Kojića u ubistvo našeg novinara. Kojić je, u vezi sa brutalnim ubistvom Milana Pantića, podvrgnut poligrafu u Kantonalnom MUP-u u Sarajevu.

- Nalaz poligrafskog veštačenja Stanka Kojića Geze, nekadašnjeg pripadnika 10. diverzantskog odreda VRS, koji izdržava višegodišnju robiju u Foči zbog zločina nad Bošnjacima u Pilici, posle pada Srebrenice u julu 1995. godine, završen je i prosledio sam ga kolegama u tužilaštvu Srbije - izjavio je za Novosti" tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, saslušanje Stanka Kojića Geze moglo bi da bude interesantno za tužilaštvo Srbije i u vezi sa drugim nerasvetljenim ubistvima na levoj i desnoj obali Drine posle rata u Bosni i Hercegovini.

Njegovo ime počelo je da se spominje u kontekstu ubistva Pantića posle suđenja za zločine u Pilici i raznih izjava koje je dao njegov nekadašnji saborac, Slovenac Franc Kos. Kos se u međuvremenu žalio da je njemu i njegovom advokatu Dušku Tomiću, navodno, Geza pretio ubistvom.

Milan Pantić ubijen je u junu 2001. godine ispred stana u kojem je živeo. Kao mogući motiv za ovo ubistvo pominje se njegovo pisanje o malverzacijama u "Jagodinskoj pivari". Pantić je pisao i o političarima i funkcionerima koji su ometali istragu o zloupotrebama u Pivari.


ŠIFRA: JAGODINA P

ZORAN Petrušić je u policiji izjavio da je šifra za ubistvo Pantića bila "Jagodina P" kao asocijacija na "Jagodinsku pivaru". Rekao je i da je više puta pozivao Tešića da zajedno odu u policiju i ispričaju šta znaju o ubistvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije