Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 22.04.2014.
06:30
J. L. Petković - Vesti A

Kosovo protočni bojler za pljačku

Novac namenjen srpskoj zajednici na Kosmetu nestajao je na putu od Beograda do KiM, a manji deo koji je stigao na KiM zloupotrebile su lokalne firme, lokalni političari i funkcioneri iz Beograda - kaže Krstimir Pantić, bivši gradonačelnik Kosovske Mitrovice. On se u intervjuu za "Vesti" osvrće i na godišnjicu Briselskog sporazuma.

Neko moćan u Beogradu vukao je konce takozvane patriotske pljačke: Krstimir Pantić
 

Da li izveštaj Anketog odbora o trošenju budžetskog novca na KiM apsolutno prikazuje sliku onoga što se dešavalo?

- Anketni odbor nije ni morao da dolazi na KiM. Po mojim saznanjima Specijalnom sudu u Beogradu su još 2009. dostavljeni dokazi o malverzacijama na KiM. Novac je nestajao na putu od Beograda do KiM, a manji deo koji je završavao na KiM zloupotrebljavan je od strane lokalnih firmi, lokalnih političara i funkcionera iz Beograda. Kosovo je bilo protočni bojler za krađu novca, ali taj novac nije ostao na KiM.


Nego gde?

- U Beogradu. Nafta i derivati nisu ni stizali na KiM već je u cisternama dovožena industrijska voda koja bi po prelasku administrativne linije bila ispuštana u Ibar. Toga, čini mi se nema u izveštaju Anketnog odbora. Na to je pažnju skrenuo i Zoran Ostojić, član Odbora za KiM Skupštine Srbije. Te kriminalne radnje nisu radili Srbi sa KiM već neko ko je u to vreme bio veoma moćan i voleo bih da je Anketni odbor bio precizniji.
 

Šverc u porastu

- Više nema institucija države Srbije na prostoru KiM i to kod građana izaziva strah da će jednoga dana ipak morati iz praktičnih razloga prihvate tzv. nezavisnost Kosova bez obzira što Beograd to neće učiniti. Već imamo probleme u snadbevanju lekovima, naplaćuje se carina na prelazima, šverc je porastao, bezbednost pogoršana. Sada i gradonačelnici u kosovskom sistemu otkazuju gostoprimstvo i prete proterivanjem Euleksa sa severa KiM, što nikako nije dobro, ocenjuje Pantić.

Kao glavni razlog za ostavku naveli ste neslaganje sa Vulinom. Šta ste mu tačno zamerali?

- Sve što sam želeo da kažem o njemu rekao sam 11. januara 2014. kada sam podneo ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za KiM.


U novom sazivu Parlamenta neće biti nekih poslanika koji su zastupali interese Srba sa KiM?
- A šta su dobro za KiM učinili? DSS i DS su bile na vlasti od "demokratskih promena" i uvek smo imali poslanike sa ovih prostora ali su ministarstva ili institucije zadužene za KiM uglavnom vodili ljudi koji ne poznaju Kosovo. Zato nismo ništa postigli. Da se Koštunica ponašao kao državnik 2004. ili 2008. danas bismo imali drugačiju realnost na terenu. Zalažem se za direktan izbor narodnih predstavnika, a ne da, kao do sada, u Skupštinu ulaze po redosledu sa liste iako nisu u stanju da obezbede ni stotinu glasova.

Godišnjica je Briselskog sporazuma, šta je najveći dobitak za Srbe?
- Nema dobitnika. Činjenica je da se ovim sporazumom država odlučila na gašenje nekih svojih institucija na KiM. Međutim, da to nije učinjeno dogovorom, najverovatnije bi te institucije bile ugašene silom i uz ljudske žrtve. Izabrano je najmanje loše rešenje, tiha integracija severa u kosovske institucije, zbog čega je Briselski sporazum i napravljen. Srbi su dobili legalne, ali ne i legitimne predstavnike, jer više od 80 odsto Srba nije glasalo. Međunarodna zajednica može da kaže kako je njeno posredovanje bilo uspešno i presudno, a Albanci kako su zaokružili svoju državnost. Međutim, stvarno stanje je takvo da niko nema razloga da bude zadovoljan.
 

Pogoršana bezbednost

- Građani polako shvataju da se ne ispunjava ono što im je obećano. Zato se i desilo da se po prvi put od 1999. na KPS puca u Zubinom Potoku, da se upada u policijsku stanicu. Tačno je da je i ranije bilo incidenata, ali se sve to dešavalo u kriznim situacijama. Da bi neko imao potpunu slobodu kretanja mora da prihvati prištinske institucije i da ima kosovska dokumenta. Čak ni tada bezbednost nikome nije zagarantovana, a to nam najbolje pokazuju primeri iz povratničkih mesta na jugu gde Srbi svakodnevno doživljavaju neprijatnosti.

 

Vulin u vazduhu

Aleksandar Vučić je na sednici Glavnog odbora SNS ukazao da se novac nenamenski trošio u Kancelariji za KiM, a upravo je Aleksandar Vulin najviše boravio na KiM, a ne njegovi saradnici. Jedino je Vulin koristio helikopter do Raške i to nemali broj puta.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.04.2014. 07:01
postena srbska drzava i gnjidi bi ukrala nesto nema opstanka bez mita i korupcije a pricaju o demokraciju i ulazak u eu price za malu decu nijedna bifsa ju nece nikada da bude demokratska je i bice lopovska tesko njima koji neznaju da se snallaze zao mi je samo penzionera seljake i starce ........ izvinjavam se postenima ali se kupaju u pogresan bazen udavice se
Utorak 22.04.2014. 09:06
Anketni odbor utvrdio da je jedan ministar Samardžić ili Bogdanović dobio od zloupotrebljenog novca STAN U Beogradu,gledam na podrepaški RTS-e,emisija OKO.član anketnog odbora neće da kaže koji je taj ministar,jer preko puta sedi JADNI I NEPISMENI Bogdanović,a zna da je on taj koji je zloupotrebio položaj i prigrabio sebi stan.ZAPAMTITE GORA i VEĆA ŠTETOČINA od tog Bogdanovića za SRBE na Kosovu nije bila za ministra.Pa kako da bude dobar kad je prvi sa Oliverom Ivanovićem ušo u prištinsku vlast KAO MINISTAR TAČIJEV,pa zato ih je obojicu SRBOMRZAC TADIĆ uze u svoju VLADU,da bi se dodvorio EVRO NAKAZAMA,jer POSLUŠAN SRBIN je dobar za te nakaze.
Utorak 22.04.2014. 10:55
Bolje spreciti nego lecit.Mi umesto da stanemo ispred ovih parazita i sprecimo dalje unistenje drzave i naroda mi idemo za njima i popisujemo ono sto su nam unistili..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online