Predstavnici vlasti u pojedinim opštinama zahvaćenim poplavama suprotstavili su se tvrdnjama premijera u ostavci Ivice Dačića da se plavljenje ponavlja zbog nebrige i neažurnosti u komunalnim službama. Tako je predsednik opštine Prokuplje Ljubiša Đurković naveo da je reka Toplica u republičkoj nadležnosti. Saša Mirković, predsednik opštine Zaječar, naglasio je da se mora da se poštuje Zakon o vanrednim situacijama, koji ističe republičku nadležnost. On je istakao i da poštovanje zakona ne znači da ne treba da čekaju pomoć iz Beograda, već da to učine sopstvenim sredstvima.

Vanredna situacija u Srbiji povodom poplava juče je bila na snazi u 11 opština. Najkritičnije je bilo u selu Đunis, u blizini Kruševca, gde je obustavljen saobraćaj a stanovništvo preventivno evakuisano. Zapadna Morava se izlila u Čačku i u Ovčar Banji, a prete dalja izlivanja ove reke, kao i Južne Morave. Situacija je zasad neizvesna i ne može se prognozirati dokle će u Srbiji biti poplava, jer se zbog visokih temperatura otapa sneg sa planina, a meteorolozi najavljuju nove padavine.

Ekipe Sektora za vanredne situacije su prethodnog dana i noći bile na terenu i pratile situaciju, a načelnik Sektora Predrag Marić tokom jučerašnjeg dana bio je u Đunisu.

– U ovom mestu je ugroženo 25 domaćinstava. Evakuisali smo stoku a potom je počela i evakuacija stanovništva. Nivoi reka u Srbiji juče su bili u stagnaciji i opadanju, sem Južne i Zapadne Morave – rekao je za Danas Predrag Marić, koji je apelovao na nadležne u lokalnim samoupravama na ugroženim područjima da budu u pripravnosti narednih nekoliko dana.

– Danas će temperatura biti viša nego juče, pa se očekuje veća količina vode sa Kopaonika, Zlatibora i Radana, gde se otapa sneg. U sredu najavljuju nove padavine, tako da ne možemo sa izvesnošću predvideti kakva će biti situacija narednih dana – ukazuje Marić.

Na pitanje u kolikoj meri su lokalne samouprave odgovorne zbog stanja na terenu, jer se godinama ukazuje na to da se nasipi moraju podići i osigurati, naš sagovornik ističe da situacija nije ista u svakoj opštini.

– Negde je problem u nedostatku novca za infrastrukturna ulaganja. U Zaječaru je, na primer, potrebno milijardu dinara da bi se uredilo priobalje Belog Timoka. Ali pogledajte kako je u ostalim opštinama i šta sve nabujale reke iznose na površinu? To je slika nas samih i to je ono što mora da se menja – naglašava Marić. On dodaje da se zasad ne može proceniti šteta u poplavljenim područjima „sve dok se reke ne vrate u korita“.

Opština Zaječar ukinula je vanrednu situaciju, ali je ona juče proglašena u Aleksincu, tako da je trenutno na snazi u jedanaest opština u Srbiji. Zapadna Morava se juče izlila i poplavila priobalne delove. U Ovčar Banji potopljena je većina vikendica, kao i lokalni put.

Ministri su juče obišli poplavljena područja i prisustvovali sednicama opštinskih štabova za vanredne situacije u Zaječaru, Lučanima, Kraljevu i Prokuplju.

Ministri pravde i trgovine u tehničkoj vladi, Nikola Selaković i Rasim Ljajić, poručili su posle obilaska poplavljenih mesta u kraljevačkom kraju da će država učiniti sve da pomogne ugroženom stanovništvu, kao i u saniranju nastale štete.

Ljajić je ocenio da je poslednja poplava još jednom pokazala nebrigu za očuvanje životne sredine u Srbiji, s obzirom da su bujice nosile i veliku količinu otpada, istovremeno apelujući na građane da se odgovornije ponašaju.

– I ovom prilikom smo videli da ima puno nemarnosti, smeća bačenog u reke i trebalo bi zajednički da se ponašamo odgovornije kako bismo preventivno delovali, a ne da svake godine trošimo ogromna sredstva na saniranje posledica. Što je do države mi ćemo uraditi na sanaciji, ali uz podršku građana siguran sam da bi veliki deo ovih problema bio ublažen – rekao je Ljajić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović obišli su poplavljena područja u Prokuplju kako bi se upoznali sa razmerama štete i kako bi vlada mogla efikasno da reaguje u suzbijanju posledica poplava.

Voda u Tijabari i dalje nije za piće

Pirot – Posle obilnih kiša, mutnoća na izvorištu „Krupac“ i u vodovodnoj mreži u delu Pirota zvanom „Tijabara“ je u opadanju, ali voda i dalje ne treba da se koristi za piće, rekao je juče direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zoran Nikolić. On je dodao će preporuka važiti dok Zavod za javno zdravlje Pirota ne uradi bakteriološke analize vode.

EPS: Sanirane posledice havarije

Elektroprivreda Srbije je Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine dostavila traženi izveštaj o tome šta je sve od 16. do 20. aprila urađeno u zapadnoj Srbiji na području privrednog društva „Elektrosrbija“, koje je bilo pogođeno vanrednim vremenskim neprilikama i velikim snežnim padavinama. Iz izveštaja se jasno vidi da je EPS uspešno odreagovao na tu kriznu situaciju i u najkraćem mogućem vremenskom periodu sanirao sve negativne posledice havarije i na taj način pokazao da je pouzdan partner građanima i privredi – navodi se u saopštenju Elektroprivrede Srbije. Precizno su dati, zbirno i po danima, podaci o broju kvarova, broju kupaca koji nisu imali električnu energiju, broju trafostanica koje su bile van pogona, broju ekipa koje su danonoćno bile na terenu, kao i o uzrocima havarija i obavljenim remontima. Podaci ukazuju da Elektroprivreda Srbije i privredno društvo „Elektrosrbija“ nisu doveli do havarija u distributivnom sistemu, već je naprotiv danonoćnim angažovanjem 160 ekipa učinjeno sve kako bi kupci u ugroženim područjima što pre dobili električnu energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari