Žrtva genocida: Najbolje bi bilo da nas pošalju u Hag umjesto Mladića i Karadžića

3
16

zrtva1

BiH – U grad genocida, kako je označen presudom Haškog tribunala Radislavu Krstiću kojem je dato 46 godina robije, Aiša Omerović vratila se 2003. Živi sama.

Svi njeni najbliži ubijeni su u pokolju u Srebrenici. Tu ženu, žrtvu, institucije manjeg bh. entiteta danas hoće napraviti krivcem jer se sjeća zločina.

MJESTO STRADANJA

Aišu Omerović i druge Bošnjakinje koje su postale meta progona RS pozivaju na saslušanja u Policijskoj stanici u Srebrenici zbog ulaska u Zemljoradničku zadrugu u Kravici 13. jula 2013., kada su posjetile mjesto stradanja više od hiljadu Bošnjaka.

A šta se tada desilo?

– Tog dana u Kravici su nas dočekali specijalci i katanac na kapiji. Zamolili smo ih da nam otvore. Oni nisu htjeli. Zatim smo isjekle žicu želeći da posjetimo mjesto gdje su naši ubijeni i da im na dostojanstven način proučimo Fatihu i položimo cvijeće. Oni nam nisu dali da ljudski proučimo Fatihu, jer su nas napali, a mene su udarili u desnu ruku – prisjeća se Aiša.

Zbog ovog postupka žrtvi, koja je u genocidu izgubila 42 najbliža člana porodice, RS na teret stavlja da je počinila krivično djelo jer je ometala policajce u radu.

I opet se Omerović pita kako bi ona mogla ometati policajce kada su oni imali opremu i bili jači od žena koje su došle odati počast ubijenima. I rasplakala se.

– Jednostavno, prepala sam se kada sam ih vidjela. I sada sam ja okrivljena jer sam posjetila mjesto ubijanja. Mi smo išli da proučimo Fatihu i nismo bile naoružane pa da budemo okrivljene – govori nam kroz suze Omerović.

TRAŽI ADVOKATA

Ona je dijabetičar i ima probleme s visokim pritiskom. Progon policije RS, stoga, još teže podnosi.

– Ja bez advokata neću dati izjavu. Najbolje bi bilo da nas pošalju u Hag umjesto Mladića i Karadžića, neka nama sude, a njih neka puste na slobodu – ogorčena je Omerović, čije je novo saslušanje u Policijskoj stanici Srebrenica zakazano za utorak, 22. april.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Pa -ocito je da -ovo guraju -Stranci!Islam dobija na -suzama ali gubi u -KVADRATIMA!
    Onog Mitterana i -starijeg Izetbegovica -trebalo je -ukokati -istog -popodneva !Ovaj mladjahni je -DOSTOJAN DA -LIZE -CIPELE -Zdravo da si -Kralju od -Jordana -kojem -srbi-guslaju -pesme!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.