• Search form

20.04.2014 | 14:00

Crnogorski triler o posledicama ratnih 90-ih

Crnogorski triler o posledicama ratnih 90-ih

Crnogorski film “As Pik – loša sudbina” Draška Đurovića, akcioni triler o ratnim 90-im na prostoru bivše Jugoslavije i njihovim posledicama, u kojem igra i holivudski glumac Majkl Madsen, biće premijerno prikazan 23. aprila u bioskopu “Fontana” u Beogradu, u prisustvu reditelja i dela filmske ekipe.

Priča prati Belog, nekadašnjeg pripadnika paravojnih formacija u BiH tokom rata 90-ih, nakon što izađe iz zatvora i pokuša da pobegne u Italiju. Za njim tragaju ratni drugovi zbog video snimka egzekucije grupe ljudi ratnih 90-ih. 

Prema sinopsisu, Beli se vraća u mali crnogorski grad, nakon dugo godina provedenih u zatvoru. Tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, bio je pripadnik paravojne jedinice “Sjenke”, koje su učestvovale u surovim egzekucijama. Nakon povratka u rodno mesto, postepeno gradi i uspostavlja vezu sa mlađim bratom Kentom, kockarom, koji živi i radi kao “zabavljač dama” stranih biznismenima. Međutim, iz dana u dan pojavljuju se tamne stane Belog, koje će naterati Kenta, zaljubljenog u Sanju, izbeglicu iz Sarajeva, da preispita život van društvenih okvira. U isto vreme, bivši članovi “Sjenki” pronalaze Belog, koji uspeva da proda video zapise njihovih ratnih zločina učinjenih davno. Stari dugovi, spremni su za naplatu...

Glavnu ulogu igra Branimir Popović, a u glumačkoj postavi su, uz Majkla Madsena, i Predrag Bjelac, ruski glumac Georgi Pusep, Mladen Nelević, Ana Vujošević, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Danilo Čelebić, Dragan Račić, Slavko Klikovac i drugi.

As pik – loša sudbina” premijerno je prikazan 2013. na Montenegro film festivalu u Herceg-Novom, gde je dobio specijalno priznanje, nakon čega je učestvovao na festivalima u Skoplju, Mostaru, Mojkovcu, Staroj Zagori, Nišu, Parizu, Stokholmu, Moskvi, kao i na Sarajevo film festivalu.

Branimir Popović je proglašen za najboljeg glumca na Festivalu filma Jugoistočne Evrope “SEE a Paris”.

Đurovićev film bio je i crnogorski kandidat za Oskara za strani film.

Nakon premijere u “Fontani”, “As pik – loša sudbina” će biti na redovnom bioskopskom repertoaru, u distribuciji kuće MCF (Mega Com Film).

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav