• Search form

20.04.2014 | 12:17

Život Balkanaca kojima je svega dosta

Život Balkanaca kojima je svega dosta

Nova produkcija Sarajevskog ratnog teatra SARTR je hip-hop mjuzikl “Promena” Admira Crvčanina, u koreografiji Željka Božića, koji kroz priču o mladom studentu filozofije u velikom gradu opisuje “život Balkanaca kojima je dosta svega”.

To je prvi hip-hop mjuzikl u Bosni i Hercegovini, a odabran je upravo taj žanr zato što su, kako je naveo autor, svi segmenti hip-hop kulture, koja je napravila ogroman globalni uticaj, bliži teatru nego i jedna druga kultura. Možda i zbog činjenice da su koreni hip-hopa, kao i pozorišta, u ritualima, tako da je jedno organsko jedinstvo u kojem je hip-hop mjuzikl najkompletnije izražajno sredstvo.

U mjuziklu "Promena" se, kako je naveo SARTR, ne radi o Balkancima koji žele da postanu crnci i svi oni koji očekuju da će videti neke gangove i replike svakojakih repera koji propagiraju novi stil života kroz parolu “živi brzo i umri mlad” ostaće razočarani.

Glavni junak predstave je Dario, budući student filozofije koji je ceo život proveo u malom gradu sa roditeljima, mirno i povučeno. Nakon srednje škole, odlazi u veliki grad na studije, a to je njegovo prvo odvajanje od porodice i prvi korak ka osamostaljenju. Međutim, igrom slučaja upada u loše društvo. Igrom slučaja se i zaljubljuje u devojku iz višeg sloja društva. I igrom slučaja doživljava promenu koja je njemu i društvu u kojem živi preko potrebna.

U mjuziklu “Promena”, čija je premijera bila 19. aprila, a prva repriza je 20. aprila, igraju: Admir Šehović, Davor Golubović, Elma Juković, Ena Kurtalić, Sanjin Arnautović, Edin Avdagić, Nina Đogo, Davor Sabo, 14 plesača i grupa muzičara pod vodstvom Željka Božića.

Božić je svojim koreografijama osvojio približno sto titula na festivalima i takmičenjima. Kao pedagog u području hip-hopa gostovao je u 15 evropskih zemalja, a održavao je i radionice za plesnu kompaniju sarajevskog MESS-a (MESS Dance Company).

Predstava je realizovana u saradnji SARTR-a i Udruženja “Scena”, u sklopu programa “Teatarski opservatorij”.

(SEEcult.org)

digitalizacija, nbs
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav