Prokuplje: Iz bujice spaseno 22 osobe, dvoje evakuisano sa krova automobila

Tanjug

19. 04. 2014. u 09:42

Najugroženija tačka u Srbiji trenutno je Zaječar, gde je Beli Timok oko 13:30 probio nasip. Oko dve hiljade domaćinstava u Srbiji i dalje u mraku

Vanredna situacija proglešena je u Kuršumliji, Lučanima i Požegi zbog izlivanja reka usled topljenja snega i obilnih padavina, a najkritičnija tačka trenutno je Zaječar. Sa poplavama se bore i u Kruševcu, Kraljevu, Jošaničkoj banji. Ministri Rodić i Glamočić u poseti ugroženim područjima. Sneg naneo najveće štete malinjacima.

Situaciju sa poplavama pratite iz minuta u minut...

EPS: Svi potrošači imaju struju
Sutra sastanak tima za vanredne situacije u poplavama


PEDESET UČENIKA ZAROBLjENO U KRUŠEVCU

Pedesetak učenika srednjih škola iz Kruševca "zarobljeno" je u planinarskom domu na Jastrepcu, zbog odrona zemlje na putu do te planine, rečeno je na sastanku Štaba za vanredne situacije. Kako je istaknuto, ekipe Štaba za vanredne situacije rade na bezbednom povratku učenika, koji se očekuje do večeras. Putni pravac Kruševac-Jastrebac prekinut je, kako je rečeno, usled obrušavanja zemlje, čemu su doprinele jake kiše.

POŽEGRA PROGLASILA VANREDNO STANjE

Opština Požega proglasila je vanrednu situaciju zbog poplava pod kojim je oko hiljadu hektara oranica u požeškoj dolini, izjavio je za Tanjug predsednik opštine Požega Milovan Mićović. Po njegovim rečima, 50 domaćinstava je poplavljeno, ali nema životno ugroženih. Opština pomaže meštanima u evakuaciji.


NAJUGROŽENIJI ZAJEČAR, BELI TIMOK PROBIO NASIP

Najugroženija tačka u Srbiji trenutno je Zaječar, gde je Beli Timok oko 13:30 probio nasip, izjavio je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić. On je sa ljudima iz Sektora i jednim delom tima iz Niša i Bora odmah po primanju vesti, krenuo put Zaječara, jer se tamo u narednim satima, tek mogu očekivati veći problemi.
Marić je potvrdio da je u Kuršumliji proglašena vanredna sitacija zbog opasnosti od poplava, jer se izlila Toplica, koja je poplavila nekoliko kuća.

POŽEGA: HILjADE HEKTARA POD VODOM, 50 DOMAĆINSTAVA POČELO EVAKUACIJU

Na području opštine Požega od jutros je pod vodom hiljadu hektara u požeškoj dolini, a ugroženo je 50 domaćinstava koja su sama počela evakuaciju uz preporuku opštine, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Požega Milovan Mićović.
“Meštani su se sami organizovali da se iz poplavljenog područja evakuišu ljudi, stoka i mehanizacija. Najviše su ugrožena sela Lopaš, Milićevo selo, Pilatovići, Gugalj, Tučkovo, Jelen dol, Gorobilje i Prilipac”, kaže Mićović.

VANREDNA SITUACIJA U KRALjEVU, NAJTEŽE U GORNjEM TOKU RIBNICE

U Kraljevu nije proglašena vanredna situacija, ali se pripremaju za odbranu od poplava, rečeno je posle vanredne sednice Štaba za vanredne situacije na kojoj je razmatrana situacija slivova Ibra i Zapadne Morave.

U toku prethodne noći najteže je bilo u gornjem toku reke Ribnice, koja se izlila iz korita, pa je put Kraljevo - Goč već drugi dan u prekidu, a jedna porodica je morala da bude iseljena zbog poplavljenog domaćinstva. Gradonačelnik Kraljeva, Dragan Jovanović, rekao je danas da je u Ribnicu posuto oko 30 kamiona sa kamenjem.

"Ribnica trenutno opada, skoro za metar je manja nego što je bila juče. Imamo još najava da će padati kiša, i ako naglo otopi sutra ili prekosutra, moze da dođe do topljenja snega na Goču, a ima ga 30 centimetara", rekao je Jovanović, dodajući da deca koja borave na Goču ne moraju da brinu, jer vozila idu preko Vrnjačke Banje.

RODIĆ I GLAMOČIĆ: OVAKVA SITUACIJA VEĆ GODINAMA

Ministri odbrane i poljoprivrede Nebojša Rodić i Dragan Glamočić danas su, tokom obilaska poplavljenih područja u opštini Lučani, ukazali da se slučne stvari ponavljaju godinama, zbog čega je neophodna reorganizacija javnih preduzeća jer je, kako su rekli, javašluk evidentan.

Napominjujući da se očekuje povećanje vodostaja na reci Bjelici i da su razmatrane aktivnosti kako bi se problemi dalje sprečili, Rodić je novinarima rekao da se o tome govorilo i u kabinetu prvog potpredsednika vlade.

Podsetivši da se slična situacija sa rekom Bjelicom na području opštine Lučani dogodila 2008. i 2011. godine, Rodić je rekao da je danas u selu Đerač postavljeno svega 10 džakova i da je to sramota.
"Ništa ne preduzimamo, a godinama se događaju iste stvari. Kiša će padati u naredna 72 sata i za mene je enigma gde je novac iz budžeta koji je otišao za ovakve namene", istakao je Rodić.

OKOLINA KRUŠEVCA: PORAST NIVOA AKUMULACIJE JEZERA ĆELIJE

Zbog velikih padavina koje su zadesile sliv reke Rasine i okolinu Kruševca, došlo je do naglog porasta nivoa akumulacije jezera Ćelije, usled čega je Javno komunalno preduzeće "Vodovod" iz Kruševca prinuđeno da počne ispuštanje vode, saopšteno je danas iz tog preduzeća. Procenjuje se da je na teritoriji Kruševca od srede je palo oko 108 litara kiše po metru kvadratnom, a usled velike količine padavina povećani su vodostaji reka i potoka koji su ugrozili poljoprivredna dobra.

VODOSTAJ I DALjE RASTE

Na nekim rekama u Srbiji, vododstaj i dalje raste, tako je granica vanredne odbrane od poplava prevaziđena na Toplici kod Pepeljevca, sa tendencijom daljeg porasta, objavio je danas Republički hidrometeoroški zavod. Redovne odbrane od poplava su prevaziđene na Veternici kod Leskovca, Jablanici kod Počenjevca i Mlavi kod Velikog sela, sa tendencijom daljeg porasta.

JOŠANICA SE IZLILA, PREKID SAOBRAĆAJA

JP "Putevi Srbije" saopštili su danas da je, zbog izlivanja reke Jošanice, došlo do obustave saobraćaja za sva motorna vozila na deonici Biljanovac-Jošanička Banja i Jošanoička Banja -Drenje.
Alternativni pravac za sva vozila je putni pravac preko Kopaonika i to deonice Brzeće -Kopaonik i Rudnica -Kopaonik.

MARIĆ: ČEKA NAS DRAMATIČNIH 36 SATI

Ekipa Sektora za vanredne situacije MUP-a, imala je protekle noći pune ruke posla, zbog izlivanja više reka na teritoriji Srbije, a kako se u narednih 36 sati očekuju još intezivnije padavine, pred nama je težak period, izjavio je danas Tanjugu načelnik tog Sektora Predrag Marić.

Marić je naveo da su prošle noći imali više intervencija na crpljenju vode, pre svega u Ribnici. Beleži se porast vodostaja Ribnice, Žičke i Jošaničke reke, a u pitanju je velika količina vode, koja nosi obalu i potkopava puteve.

Zapadna Morava i Ibar su takođe u porastu, ali su još uvek u koritima. U Prokuplju smo imali intervencije u toku noći, izlile su se Banjska i Lukovska reka u polja, a u prekidu je i put za Lukovsku banju.

U Toplici su dve kuće poplavljene, a naši ljudi su angazovani sa jednom mašinom da prokopaju put, naveo je Marić.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Lučana, jutros je nešto bolja situacija, malo je vodostaj Bjelice počeo da opada, ali pripadnike Sektora za vanredne situacije, tamo tek očekuje puno posla oko ispumpavanja vode.

SNEG NANEO NEJVEĆU ŠTETU MALINjACIMA

Sneg koji je padao prethodnih dana naneo je najviše štete malinjacima, dok na drvenastim voćkama šljive, jabuke, kruške, višnje, breskve direktnih šteta nema, izjavio je danas stručnjak Instituta za voćarstvo u Čačku, Milan Lukić.

Štete su se pojavile na starijim zasadima autohtonih sorti šljiva, gde je bilo lomljenja stabala, pod teretom teškog i vlažnog snega, precizirao je Lukić za RTS, dodajući da su one minimalne, s obzirom da je takvih zasada relativno malo, i da su u pitanju, po pravilu, zasadi na kojima se ne primenjuje ni minimum agrotehničkih mera, prvenstveno rezidba i slično.

VELIKA MORAVA NAGLO RASTE

Vodostaj Velike Morave kroz Pomoravlje naglo raste, a visok je vodostaj i rečice Lugomir od stare Frabrike kablova do sela Majur u Jagodini.

"Nema opasnosti od izlivanja Velike Morave a ni Lugomira, situacija se prati gotovo iz minuta u minut", izjavio je Tanjugu gradonačelnik Jagodine i rukovodilac Štaba za vanredne situacije Ratko Stevanović.

LESKOVAC: POPLAVLjENO 20 KUĆA, POD VODOM 20 HEKTARA

Na području Leskovca izlila se Tulovska reka i poplavila oko 20 kuća i dvorišta u selima Bunibrod i Guberevac, kao i više desetina hetara obradivog zemljišta.

Došlo je i do delimičnog izlivanja Južne Morave, između Leskovca i Grdelice, gde je pod vodom oko 20 hektara uglavnom livada i parcela sa pšenicom.

Načelnik Odseka za vanredne situacije za Jablanički okrug Milorad Marjanović rekao je Tanjugu da je u poslednja tri dana u Leskovcu i okolini palo 100 litara
kiše po kvadratnom metru i da je vodostaj na svim rekama i potocima znatno povećan.

IBAR I ZAPADNA MORAVA NAGLO RASTU

Ibar i Zapadna Morava konstatno rastu, a prema nekim grubim procenama, vodosataj Ibra se na svakih sat vremena povećava za 7-8 centimetar, rekao je Tanjugu, Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

"U Žičkom polju, gde se nalaze bunari za vodosnabdevanje pijaćom vodom, postavljaju se vreće sa peskom, kako Ibar ne prodro u njih. Slična sitacija je i u Sijaćem polju, gde imamo oko 100 metara nezaštićene obale. Taj deo je posebno
kritičan, jer postoji čitavo naselje pored Ibra", kaže Kočović.

On dodaje da je kritičan vodostaj Ibra u Mataruškoj Banji.

Narednih 48 sati biće najkritičniji, zbog najave otapanja snega sa okolnih planina, jer to može povećati vodostaje Ibra i Zapadne Morave.

Put Kraljevo - Gocc vech drugi dan u prekidu, a jedna porodica je morala biti iseljena zbog poplavljenog domaćinstva.

Iz štaba kažu da je situacija sa pijaćom vodom u Kraljevu odlična, ali da se iz preventivnih razloga Štab za vanredne situacije priprema sa cisternama.

Međutim, u Vrnjačkoj Banji je došlo do zamućivanja izvorisša, i vodovod će zbog toga biti zatvoren.

RUSKO-SRPSKI HUMANITARNI CENTAR POSLAO OPREMU ZA POMOĆ

Iz Rusko-srpskog humanitarnog centra za vanredne situacije u Nišu upućena je oprema neophodna za pomoć Kuršumliji u odbrani od poplava nakon izilivanja reke Toplice. Zbog prekida na elektro-mreži u okolini Užica centar je uputio genratore neophodne za normalizovanje snabdevanja građana električnom energijom, rekao je za Tanjug Viktor Safjanov, kodirektor Rusko-srpskog humanitarnog centra za vanredne situacije u Nišu.


LUČANI: VODOSTAJ BJELICE OPAO, PROBLEMI ISTI

Predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović izjavio je Tanjugu da je vodostaj reke Bijelice opao, ali da su problemi ostali isti u poplavljenim domaćinstvima. Prema njegovim rečima u Lučane će doći 50 pripadnika Žanradmerije i 50 iz Odeljenja za vanredne situacije koji će biti angažovani na odbrani od poplava. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić kaže da se situacija u tom području trentno smiruje jer vodostaj opada.

UČENICI STIGLI U KRUŠEVAC

Pedesetak učenika Gimnazije koji su zbog odrona zemlje na putu do Jastrepca bili “zarobljeni” na toj planini stigli su bezbedno u Kruševac, potvrđeno je Tanjugu u kruševačkom “Jugoprevozu”.

Oni su sa Jastrepca krenuli oko 16.20 časova, a autobus ih je čekao kod hotela Ravnište“.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić rekao je Tanjugu da su učenici prošli kroz šumu kako bi stigli do autobusa, a pomogli su im članovi odeljenja za vanredne situacije, vatrogasci, šumari, profesori i dobrovoljci kojima je zahvalio na pomoći.

Međutim, on je istakao da put ka Jastrepcu od danas praktično više ne postoji, te da odron nije mogao biti saniran.

ZLATIBORSKI OKRUG: USPOSTAVLjENO SNABDEVANjE STRUJOM

Ekipe Elektrodistribucije uspele su da uspostave normalno snabdevanje električnom energijom u Zlatiborskom okrugu, izjavio je za Tanjug Dušan Šunjevarić iz Elektrodistribucije Užice.

“U toku dana sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije bile su na terenu i uspele su da otklone kvarove na elektro-energetskim objektima, prouzrokovane padom drveća, usled težine snega, na dalekovode i trafo stanice”, kaže Šunjevarić.

NOVI PAZAR: VODOSTAJ REKA STABILNO

Na području Novog Pazara stanje sa vodostajem reka je za sada stabilno, voda ne izlazi iz korita, ali se Raška izlila u jednom delu na izlazu iz Novog Pazara na potezu Postenje - Raška.

Član štaba za vanredne situacije Nihad Hasanović rekao je da osim dela nizvodno od sela Postenje nema izliva reke.

VRNjAČKA BANjA: VODA NIJE ZA PIĆE

Vrnjački Vodovod je zatvorio svoje bunare sa pijaćom vodom, jer je došlo do njihovog zamućivanja pa voda iz slavina nije za piće. Kako je za Tanjug izjavio Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, izvori na Goču su se zamutili, jer se bujični potoci neprestano slivaju sa ove planine.
Đurović kaže da je večeras analizama utvrđeno da je voda bakteriološki ispravna. On je rekao da vodostaj Zapadne Morave sve više raste, i da je na nekoliko mesta reka probila, i počela da plavi njive.

POŽEGA,LUČANI,KURŠUMLIJA I ZAJEČAR NAJUGROŽENIJI

Načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić izjavio je da je osim Požege, Lučana i Kuršumlije vanredna situacija proglašena i u Zaječaru, istakavši da su to mesta koja su najviše bila ugrožena od poplava u poslednjih 30 sati. Kako je Marić rekao Tanjugu, pažnja pripadnika tog sektora usmerena je i na Prokuplje s obzirom da je poplavni talas iz Kuršumlije krenuo ka toj opštini.

PROKUPLjE: SPASENO 22 OSOBA, DVOJE EVAKUISANO SA KROVA AUTOMOBILA

Pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije su sa područja Prokuplja zbog poplava izazavanih nabujalom rekom Toplicom iz objekata direktno spasili 22 osobe, kao i dva čoveka koja su spasena sa krova automobila.

Dve osobe su sa autom pokušale da pređu preko lokalnog mosta, ali su se zbog nabujale rekle našle u vodi tako da su ih pripadnici Sektora za vanredne situacije sa čamcima spasili s krova vozila, rekao je večeras Tanjugu predstavnik Sektora za vanredne situacije u Prokuplju Vlado Plemić.

On je istakao da je auto još u vodi do krova i da će pripadnici tog sektora pokušati da ga izvade kada nabujali talas reke Toplice koji je naišao iz pravca Kuršumlije prođe kroz Prokuplje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Hidraulik

19.04.2014. 10:27

Da li se neko zapitao pre izgradnje ovako lepih kuća ,može li ispod nasipa ?! Svi znamo da je to zabranjeno i da praktično građevinske dozvole za ova područja i ne bi smele da se izdaju ! Reke su opšte dobro,Srbija je od Boga dobila mnogo više nego ostali narodi na Planeti Zemlji ! Znači sve je dobro samo nema građevinske kulture !

Branko

19.04.2014. 13:40

Doslo je do grla....... Niciju pomoc ne ocekujemop jer znamo da je necemo dobiti, mi smo gorstaci naviknuti kroz vekove da za drzavu postojimo samo onda kada joj trebamo, a kad je nama muka ne vidi nas niko. Imamo malo ali i to cemo ove godine da prepolovimo, jednom cemo jesti, umreti od gladi necemo. Ali, porez placati nemamo od cega, ni namete, ni obaveze drzavi....nek znaju ove guzonje iz Beograda da ih ove godine Zapadna Srbija nece izdrzavati!!!!!

Coa

19.04.2014. 22:44

@Branko - Sve si u pravu brate i nema to veze ni sa zapadnom, juznom , gornjom, srednjom ili donjom Srbijom, uzima se i od nas postenih i radnih isto tako i ovde u Beogradu i crno ispod nokta, a za uzvrat nam deca putuju autobusom u prvi osnovne kao i kod vas na planini, kanalizacije nema u dobrom delu grada, kod doktora se ceka po 3 sata na red, sneg ciste i travu sisaju samo ispred skupstine i na Dedinju, smece preliva, kerovi kidisu nocu...

goran

19.04.2014. 18:49

Sta reci,otkad smo dobili novu vlast ,nebo nam salje samo sneg i poplave,da bar malo razmislimo za koga smo glasali.

baba Simana

19.04.2014. 22:45

@goran - Ne lupetaj,kakve veze ima politika sa vremenskim nepogodama,to sto nam je drzava urnirana zadnjih 23 godine zasluzni su zuti i petooktobarci.

Stefan89

19.04.2014. 22:36

sto je najgore kisa je nastavila da pada bez prekida, njive pored morave su sada jezera gubitak preveliki da bi se izracunao. Dok ce hrana sad da poskupi verovatno.. poljoprivrednici neceju imati da zarade ni za hleb

Sfinga

20.04.2014. 00:57

Сада ће Супер Вучко да то среди, јер ни киша ни зимски смети немогу њему одолети!