');
Najnovije vesti
Blic Vesti Ekonomija

EMS demantuje navode Saveta za borbu protiv korupcije

Elektromreža Srbije (EMS) demantovala je danas navode Saveta za borbu protiv korupcije da postoje razlike u podacima o količini električne energije koje su dostavili EMS i Elektroprivreda Srbije, dodajući da neslaganje proističe iz toga što nisu korišćene iste grupe podataka.

"Prilikom analiza podataka Savet nije poredio podatke o kompletnom prometu električne energije (iz obe grupe dostavljenih podataka), već je prilikom poređenja podataka koje su dostavili JP Elektromreža Srbije i JP Elektroprivreda Srbije koristio različite grupe podataka iz čega je i proisteklo da se podaci ne slažu", saopštio je EMS.

Kako je precizirano, prva grupa se odnosi na podatke o godišnjem uvozu, izvozu, tranzitu, dopremi sa AP Kosovo i Metohija (KiM), otpremi na KiM, tranzitu na KiM, tranzitu sa KiM, kupovini i prodaji električne energije na unutrašnjem tržištu, za sve učesnike na tržištu električne energije licencirane u Republici Srbiji.

Ovi podaci se utvrđuju na osnovu prijavljenih dnevnih planova rada svih učesnika na tržištu koje potvrđuje JP Elektromreža Srbijekao operator prenosnog sistema.

Druga grupa se odnosi na podatke o prekograničnoj razmeni EPS sa partnerima u BiH (Republika Srpska), prekograničnoj razmeni JP Elektroprivreda Srbije sa Crnom Gorom po osnovu ugovora o dugoročnoj saradnji JP EPS - EPCG (koja obuhvata proizvodnju hidroelektrane Piva), kao i podatke o prometu električne energije koji je ostvarila JP Elektroprivreda Srbije preko administrativne linije sa KiM.

Ovi podaci se utvrđuju na osnovu izmerenih vrednosti na brojilima električne energije. Kada se uvaži kompletan skup podataka koji se odnosi na promet električne energije koji su dostavili EMS i EPS, i izvrši sabiranje svih vrsta podataka dobijaju se identične vrednosti, ponovili su u EMS.

Sve navedene podatke o prometu električne energije JP Elektromreža Srbije, kako ističe, redovno dostavlja i carinskim organima i oni se prilikom postupka evidencije prometa električne energije višestruko proveravaju, kako od strane nadležnih poreskih i carinskih organa, tako i od strane JP Elektromreža Srbije i učesnika na tržištu električne energije.

JP Elektromreža Srbija u potpunosti izvršava sve svoje obaveze kao operator prenosnog sistema na osnovu Zakona o energetici, uključujući i vođenje evidencije o prometu električne energije na veleprodajnom tržištu električne energije, navedeno je u saopštenju.