Srpski studenti iz Luganska: Hoćemo kući, tenkovi su svuda oko nas

V. MIJATOVIĆ

17. 04. 2014. u 21:30

Srpski učenici u ukrajinskom gradu Lugansku strahuju od sukoba proruskih protestanata i policije

SAMO stotinak metara od našeg studentskog doma svakodnevno se održavaju skupovi proruskih demonstranata, a uz našu zgradu su naoružani vojnici koji nas štite. Iako se svi trude da žive normalno, situacija uopšte nije bezazlena. Napeto je i mi samo želimo da završimo sa našim studentskim obavezama i što pre se vratimo kući.

Ovako za "Novosti" situaciju u kojoj se nalaze naši studenti u Lugansku, gradu na istoku Ukrajine, opisuje Dragana Ristić, studentkinja četvrte godine solo pevanja na Univerzitetu "Taras Ševčenko". Razgovaramo sa njom dok se sa fakulteta vraća u studentski dom u kojem stanuju svi naši studenti. Kaže da je situacija na ulicama, tamo gde nema demonstracija, naizgled normalna.

- Mir je samo prividan - kaže Dragana. - Niko ne želi da nam kaže koliko je sve ovo što se dešava zaista opasno. Ali više nam ne dozvoljavaju da se posle predavanja zadržavamo na fakultetu da bismo vežbali i savetuju nam da idemo pravo u dom. I radno vreme fakulteta je skraćeno. Jasno je da to znači da nismo sasvim bezbedni.

Demonstracije, kaže Dragana, traju čitave noći, da nema nereda i da se uglavnom pevaju ruske nacionalističke pesme. Situaciju nadgledaju vojnici i policija.

Milan Conić, takođe student četvrte godine, kaže da su se demontranti ogradili barikadama od automobilskih guma, bodljikavom žicom i šipkama.

FUDBALERI I GRAĐEVINCI U istočnoj Ukrajini ima ukupno 72 državljana Srbije. Pored 47 studenata u Lugansku i još dvoje u Donjecku, u ovoj oblasti najviše ima građevinskih radnika iz naše zemlje. U klubu "Zorja" iz Luganska igraju četvorica naših fudbalera, a u ovom delu zemlje ima još nekoliko igrača i trenera iz Srbije. U Ambasadi Srbije kažu da niko osim studenata zasad nije izrazio želju da se napusti Ukrajinu. U čitavoj Ukrajini trenutno se nalazi 400 državljana naše zemlje.

- Napravili su nešto nalik na malo selo - opisuje Milan. - Unutra se ulazi samo na tri mesta, a na svakom ulazu redari kontrolišu da neko ne unese oružje. U centru tog improvizovanog naselja stoju krst kraj koga se mole. Na licu mesta pripremaju i hranu. Čujemo da su demonstranti zauzeli i jednu zgradu. Na ulazu u grad nalaze se tenkovi, a iznad nas stalno preleću avioni. Uprkos svemu, nismo previše uplašeni.

U Lugansku studira 47 devojaka i momaka iz naše zemlje. Njih 39 već u utorak vozom će krenuti prema Srbiji. Ostali će sačekati da polože završne ispite, a među njima je i nekolicina onih koji planiraju da uprkos svemu ostanu u Ukrajini.

Ivana Ristić, Draganina tetka, kaže da su roditelji i rodbina naših sudenata u Ukrajini veoma napeti i zabrinuti.

-Deca su pod tenzijom kako zbog svega što se tamo dešava, tako i zbog nas koji ih stalo zovemo i raspitujemo se - objašnjava Ivana Ristić. - Situacija je više nego ozbiljna. Samo želimo da se deca što pre vrate i nadamo se da će nam ambasada pomoći.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

xx

18.04.2014. 11:28

@Igor - Mislim da bi im prijala jedna besplatna uskrsnja karta. Juce su snimljeni kako veselo cvrkucu uy hladno pivo. Hajde , deco lagano na voz jer vam niko ne brani povratak.

Patriota

18.04.2014. 12:08

@Igor - Igore, da li bi tako rekao i za svoje dete da ti je tamo na studijama? Najlakše je tuđe dete poslati u rat.

aca

21.04.2014. 01:06

@Igor - Igore, očigledno da ne znaš šta je rat, a drugo je - da li bi tako savetovao i svom ocu, bratu, sinu.... ????

Predrag Zdrale

18.04.2014. 02:58

Bezte deco u Rusiju pa kuci dok je vreme! Svaki minut vam je vazan jer kad rat pocne tesko je pobeci a vidite da zapad forsira gradjanski rat u ukraini.

SRB

18.04.2014. 12:02

U Donecku nas ima vise od 40 radnika.Ja sam ovde sa svojom porodicom,deca idu normalno u skolu i nemamo nikakvih problema.

Drzava

18.04.2014. 22:19

Ovo pratim vec dota vremena i pitam se kada ce obaj nas vajni ambasador Bulatovic biti smenjen?!! Koga taj covek predstavlja?! On nema pojma koliko ljudi nasih ima u Ukrajini ali zato verovatno zna gde je lova i gde bi mogao da obezbedi sebi interes. Sramno i za drzavu sto ima ovakvog ambasadora jer ovo u novinama sto se pise vec mesecima traje i on svo vreme govori jedno te isto i nista ne preduzima. Sta misli nase MSP,kada ce da smeni ovog ambasadora i sve kooji misle samo o svom interesu??