Читај ми!

Preminuo Gabrijel Garsija Markes

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Gabrijel Garsija Markes preminuo je u 87. godini života.

Smrt je za agenciju AP potvrdila osoba bliska porodici. Kolumbijski pisac preminuo je u svom domu u Meksiko Sitiju.

Pisac je pre petnaestak dana primljen u bolnicu u Meksiko Sitiju, a mediji su preneli da je hospitalizovan zbog upale pluća.

Posle osam dana napustio je bolnicu, ali su lekari rekli da je zbog starosti, njegovo zdravstveno stanje i dalje bilo krhko. Oporavljao se u kući u Meksiko Sitiju, gde je živeo više od tri decenije.

"Sto godina samoće i tuga zbog smrti jednog od najvećih Kolumbijaca svih vremena", napisao je kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos na Tviteru.

Gabrijel Hose Garsija Markes rođen je 6. marta 1927. u gradu Arakataka u Kolumbiji. Bio je pisac, novinar, izdavač i politički aktivista.

Doprineo je tome da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. veka.

Zbog jednog novinskog članka u kojem je opisao događaje jedinog preživelog mornara kolumbijskog razarača koji je potonuo zbog nemara, a vlada to sve pokušavala da zataška, Markesu je život bio u opasnosti, te je morao napustiti domovinu.

Putovao je po Evropi, Venecueli, a rizikovao je samo jednom, vratio se kako bi se venčao s Mercedes.

U to doba je boravio i u Havani, započevši prijateljstvo s Fidelom Kastrom, što je izazvao brojne negativne političke reakcije. 

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. godine, a njegovo najpoznatije delo, "Sto godina samoće", prodato je u više od 30 miliona primeraka. Smatra se i najpoznatijim piscem magičnog realizma.

Neka od njegovih najpoznatijih dela, pored "Sto godina samoće", jesu "Ljubav u doba kolere", "O ljubavi i drugim demonima", "Vest o jednoj otmici", "Hronika najavljene smrti" i mnoge druge. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво