');
Najnovije vesti
Blic Vesti Tema Dana

Oni će vladati Srbijom

Budući premijer Aleksandar Vučić gotovo je sastavio ceo tim koji će voditi Srbiju naredne četiri godine.

Izvor „Blica“ otkriva da se već neko vreme vode pregovori s Tinde Kovač Cerović, profesorkom Filozofskog fakulteta, koja bi u novoj vladi na mestu ministra prosvete mogla naslediti Tomislava Jovanovića.

- Cerovićeva još nije dala svoj pristanak - navodi sagovornik „Blica“.

Ona je, inače, već bila u Vladi Srbije. Dok je resor obrazovanja vodio Gašo Knežević, u vladi Zorana Đinđića, Cerovićeva je obavljala funkciju pomoćnika ministra, a na poziciji državnog sekretara bila je u vladi Mirka Cvetkovića. Bavila se reformom školstva. Trenutno je članica NDS Borisa Tadića, a nekada je bila u DS.

Prema saznanjima „Blica“, lider naprednjaka je bliži odluci da Nikola Selaković i dalje vodi resor pravosuđa, a da Siniša Mali bude novi gradonačelnik Beograda. Međutim, konačnu odluku će doneti do kraja nedelje.

Naš izvor navodi i da je dogovoreno da lider SDPS Rasim Ljajić ostane na čelu Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, ali da će pod njegovim ministarstvom biti i resor turizma.

Nebojša Stefanović je najbliži MUP-u, dok će Zorana Mihajlović, kako sada stvari stoje, biti potpredsednik i zadužena za energetiku ili infrastrukturu. Kako je Aleksandar Vučić nedavno izjavio, u njegovu vladu ući će i Kori Udovički. Njoj će najverovatnije pripasti Ministarstvo privrede, a spekuliše se da bi mogla da bude i potpredsednik vlade zadužena za investicije i regionalni razvoj. U toj varijanti, Dušan Vujović, stručnjak Svetske banke, mogao bi da dobije resor privrede. Iz redova SPS, osim Ivice Dačića, u Nemanjinu 11 mogao bi da uđe i Aleksandar Antić. On bi i u naredne četiri godine trebalo da predvodi resor saobraćaja.