PROTESTI NE JENJAVAJU: U Sao Paulu uhapšena 54 demonstranta, štrajk u Rio de Žaneiru

Brazil u problemu

PROTESTI NE JENJAVAJU: U Sao Paulu uhapšena 54 demonstranta, štrajk u Rio de Žaneiru

Brazil 2014 -
U Brazilu se nastavljaju demonstracije protiv Svetskog prvenstva u fudbalu, a u neredima u Sao Paulu uhapšene su 54 osobe

SAO PAULO - Policija u Sao Paulu objavila je da je uhapsila 54 demonstranata koji su protestovali protiv održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu.Policija je objavila da su svi uhapšeni u demonstracijama u utorak uveče. U Sao Paulu će se 12. juna održati prva utakmica Mundijala, u kojoj se sastaju domaćin Brazil i Hrvatska.

Prema službenim navodima, oko 1.500 ljudi je učestvovalo u demonstracijama, u kojima su slomljena stakla na tri banke, i oštećena je jedna stanica podzemne železnice. Antivladini protesti izbili su širom zemlje u aprilu prošle godine. Brazilci su izašli na ulice mnogih gradova i tražili su bolje škole i zdravstveni sistem, i bunili su se zato što se troše milijarde na organizaciju Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara 2016.

Protesti su se u poslednjih godinu dana smanjili po broju učesnika, ali su ostali nasilni. Istovremeno, u Riju štrajkuju i radnici koji su zaposleni na izgradnji infrastrukture za Olimpijske igre 2016. godine. Iako je u utorak saopšteno da je konzorcijum Rio Mais postigao dogovor sa sindikatima 2.300 radnika ni danas nije došlo na posao. Štrajk traje od trećeg aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track