');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

Predsednica ASNS u Jumku dobila otkaz zbog štrajka

Vranje -Zbog organizovanja štrajka i tromesečnog prekida proizvodnje, predsednica ASNS-a u “Jumku” Snežana Veličković dobila je iz Pravne službe rešenje o otkazu.

459084_vranje-02-snezana-velickovic-foto-veselin-pesic
459084_vranje-02-snezana-velickovic-foto-veselin-pesic
Snežana Veličković
Snežana Veličković

U rešenju koje je potpisao direktor Pravne službe Živko Eftimov navodi se da je Snežana Veličković dobila otkaz jer je zbog štrajka koji traje od 13. januara nanela veliku materijalnu štetu Pamučnom kombinatu”Jumko”.

Tekstilci, koji su 15. aprila ujutru zaposeli upravnu zgradu u kojoj u dve smene danonoćno dežuraju, od juče potpisuju peticiju da rukovodstvo kompanije poništi rešenje o otkazu Snežani Veličković.

- U Pravnoj službi rečeno mi je da je predsednik Nadzornog odbora Branislav Popović (SNS) naložio izdavanje otkaznog rešenja. Zaprećeno je da u roku od tri dana napustim “Jumko”. Umesto da razgovara i pregovara sa radnicima i članovima Štrajkačkog odbora, Popović je s bivšim generalnim direktorom Zoranom Stošićem formirao nekakav Inicijativni odbor za gušenje štrajka. Navodno, Inicijativni odbor nastoji da pokrene proizvodnju, ali je glavna zamisao da uguše opravdani štrajk više od 1.200 radnika. Predsednik Nadzornog odbora i njegovi istomišljenici prete da će radnici koji ne prekinu štrajk biti najureni s posla. Više od devet godina borim se za spas i oporavak “Jumka” i dostojanstvo oštećenih i pokradenih radnika. Godinama je “Jumko” u agoniji zbog nesposobnih direktora. Očekujemo pomoć države, ali i vranjske lokalne samouprave u odbrani radničkih prava - kazala je Snežana Veličković.

Radnici u blokiranoj zgradi
Radnici u blokiranoj zgradi

Ona je najavila da će radnici ostati u Upravnoj zgradi dok im se ne obrate mandatar Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar privrede Igor Mirovć. Ukoliko se visoki državni zvaničnici ne obrate radnicima, 22. aprila će, kako je navela, organizovati protestnu šetnju peške do Beograda.

Ogorčeni radnici nalaze se na sedam spratova poslovne zgrade “Jumka”, gde razgovaraju, obeduju i spavaju. Juče nismo mogli da čujemo Branislava Popovića

Ne odustaju od protesta
Ne odustaju od protesta

- Uprkos brojnim pritiscima i pretnjama, ne odustajeno od ispunjenja opravdanih socijalnih zahteva. Država kao većinski vlasnik mora najzad da pomogne firmi u restrukturiranju, koja ima perspektivu. Nedopustivo je da rukovodstva “Jumka” ne poštuju odredbe Zakona o radu. Zahtevamo da država hitno imenuje novog generalnog direktora, saradnike i članove Nadzornog odbora. Pošteno smo radili i izgarali na poslu, a nismo dobili najmanje šest plata - kaže Slađan Mitić, predsednik Samostalnog sindikata  i jedan od organizatora višemesečnog štrajka.

U emisiji RTV Vranje u utorak uveče Branislav Popović i njegovi saradnici rekli su da “Jumku” zbog štrajka prete otkazi mnogih domaćih i inostranih poslovnih aranžmana i plaćanje penala. Procenjeno je da je zbog obustave rada “Jumko” do sada pretrpeo štetu veću od 350 miliona dinara.