Sneg pred Uskrs

D. G.

15. 04. 2014. u 09:51

U višim predelima Srbije, Crne Gore i BiH snežni pokrivač je u utorak dostigao od pet do 20 centimetara

U VIŠIM predelima Srbije, Crne Gore i BiH snežni pokrivač je u utorak dostigao od pet do 20 centimetara, dok su u nižim delovima kolovozi bili vlažni. Iznenađeni su bili vozači koji su sa letnjim gumama na kolima prolazili ivanjičkim i užičkim krajem, a tek na Zlataru čekalo ih je pravo snežno iznenađenje. Putari su uklanjali snežni pokrivač i prema Javoru i Goliji, a u toku dana omogućena je prohodnost na putevima prema Jasenovi i Studenici.

Neočekivane padavine iznenadile su meštane u selima, koji su zabrinuti da će sneg naneti veliku štetu voću, pre svega malinama, koju su već povezali. Opasnost od izmrzavanja preti i šljivama koje su u ovim krajevima već iscvetale i u fazi su prebrijavanja i formiranja malih plodova.

I Žabljak i Sarajevo su osvanuli pod snežnim pokrivačem, a zabeleli su se i viši predeli u Hrvatskoj, pa je tako na Biokovu napadao sneg šest do sedam centimetara, dok nanosi dostižu i do pola metra. Na području Romanije i Han Pijeska sneg je visok od četiri do šest centimetara, a na području Kneževa i dalje pada.

Kako je saopšteno iz Auto-moto saveza Srbije, ovakve vremenske prilike povećavaju zaustavni put vozila i doprinose povećanom broju saobraćajnih udesa, pa se zato vozačima savetuje da brzinu smanje, a povećaju odstojanje između vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije