Najnovije vesti
Kultura Vesti
Odlazak velike književnice

Odlazak velike književnice

Na Novom groblju u Beogradu juče je sahranjena velika književnica Svetlana Velmar Janković, koja je posle duge i teške bolesti preminula 9. aprila u Beogradu.

457510_novo-groblje120414ras-foto-goran-srdanov-017
457510_novo-groblje120414ras-foto-goran-srdanov-017
Želja: Književnica je sahranjena pored majke i dede
Želja: Književnica je sahranjena pored majke i dede

Po njenoj želji, nije bilo oproštajnih govora, već je samo održano opelo, a njeni zemni ostaci položeni su u porodičnu grobnicu u kojoj počivaju njeni majka i deda.

Među brojnim prijateljima i poštovaocima koji su došli da joj upute poslednji pozdrav, bili su ministar Ivan Tasovac, državni sekretar Dejan Ristić, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, Predrag Marković, Mihajlo Pantić, Vladeta Jerotić, Matija Bećković, Miro Vuksanović Gojko Tešić, Mileta Prodanović, Tihomir Stanić, Rada Đuričin, Milena Pavlović, Ivana Vujić, Miodrag Maticki, Radivoje Mikić, Goran Gocić, Ivana Dimić, Srđan Šaper i drugi.

U tihim, nezvaničnim komentarima govorilo se o veličini njenog književnog dela i dara, neverovatnoj snazi ličnosti, njenom doslednom, istrajnom negovanju vrednosti, građanskom duhu, osmehu koji joj bio gotovo zaštitni znak čak i u najtežim trenucima, njenoj otmenosti i srdačnosti u isti mah...