Dokaz na pergamentu: Isus je bio oženjen!

Novosti online

11. 04. 2014. u 13:49

Na komadiću drevnog papirusa piše: "Isus im je rekao, Moja žena" i "Ona će moći da bude moj učenik", a naučnici tvrde da pergament nije falsifikat

KOMADIĆ drevnog papirusa u kojem se spominje Isusova žena nije falsifikat - tvrde američki istraživači. Pergament, za koji naučnici veruju da potiče iz Egipta, sadrži nekoliko nepotpunih redaka teksta pisanog drevnim egipatskim koptskim jezikom. U njemu piše: "Isus im je rekao, Moja žena" i još "Ona će moći da bude moj učenik".

Otkriće papirusa 2012. godine podiglo je veliku prašinu. Budući da u hrišćanskoj tradiciji Isus nije bio oženjen, to je ponovo podstaklo debatu o celibatu i ulozi žene u crkvi.

Vatikanski list ga je proglasio falsifikatom, zajedno sa jednim delom stručne javnosti koja sumnja u njegovu autentičnost na temelju brojnih gramatičkih grešaka i neizvesnog porekla. Najnovija naučna analiza smećkastog fragmenta i mastila, kao i rukopisa i gramatike, ukazuje da je reč o drevnom dokumentu.

- Nije pronađen nijedan dokaz da je posredi prevara novijeg datuma - saopštili su naučnici sa Univerziteta Harvard.

Papirus, veličine osam puta četiri centimetara, najverovatnije potiče iz perioda između šestog i devetog veka, a mogao je najranije nastati u drugom veku. Radiokarbonsko datiranje i analiza mastila pomoću mikro-Raman spektroskopije obavljeni su na Kolumbija i Harvard Univerzitetu kao i na Institutu tehnologije Masačusetsa.

- Upoređivali smo fragmente jevađelja Isusove žene sa fragmentom Jovanovog jevanđelja. Rezultati hemijskog sastava papirusa i obrazaca oksidacije isti su kao kod starih papirusa - navodi se u studiji.

Samo poreklo papirusa je nepoznato. Karen King, profesorka istorije ranog hrišćanstva na Harvardu, dobila ga je 2012. od privatnog kolekcionara koji je želeo da ostane anoniman. Ona je rekla da to što je nauka potvrdila da je reč o drevnom papirusu i dalje nije dokaz da je Isus bio oženjen, već da su rani hrišćani aktivno diskutovali o celibatu, braku, porodici, seksu i mogućnosti da žene budu Isusovi učenici.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Бранислав

11.04.2014. 14:49

Пергамент свашта трпи!Апокрифна (гностичка) дела су одавно позната и ово што сте сада пред почетак Васкрса објавили је клевета и ругање.

Ste Van

11.04.2014. 15:08

Pa šta je problem u tome da je Isus imao ženu? Mislim da nigde nije zabranjeno da sin Božji ima ženu. Za mene je Isus sin Božiji kako god. Katolička crkva možda može da ima neku vrstu problema ali to je njihov problem.

Maksa

11.04.2014. 16:34

@Ste Van - Postoji razlog zašto se u pravoslavlju Vladike i Monasi ne žene, odnosno monahinje ne udaju.

Slucajni prolaznik

11.04.2014. 15:08

To sto je papirus stvarno iz tog perioda, Ne znaci da na njemu pise Istina !!! Isto kao kada bi neko tvrdio da sve sto je napisano u Istoriji covecanstva je Istina ?!

Maks

11.04.2014. 16:29

@Slucajni prolaznik - A otkud znamo da je bilo šta istina od onoga što smo pročitali o Isusu?

momcilo

12.04.2014. 03:31

@Slucajni prolaznik - @Maks, kada se pravilno prekrstis , u Ime Oca I Sina I Sv. Duha, znas sta je istina o Hristu

posteno govoreci

11.04.2014. 16:18

pa i da je bio ozenjen, sta?...sada cu ja prestati biti pravoslavac, zbog toga...ja sam pravoslavac jer dijelim iste vrijednosti sa pravoslavljem i najvecim dijelom SPC.

goran5

12.04.2014. 07:02

@posteno govoreci - Najveći deo SPC je za priznavanje primata Pape. Razmisli pre nego što lupiš.

GRU

11.04.2014. 17:37

"Тада му Исус рече: Иди од мене, Сатано, јер је написано: Господу Богу своме клањај се и њему јединоме служи!"

Snouden

11.04.2014. 17:38

Pa nedavno je bilo da americki zvanicnici tvrde kako Hrist nije uopste postojao! Sada tvrde da je bio ozenjen,,, Ne bi me zacudilo da sutra dokazu kako nije postojao ali je bio ozenjen. Velika cuda cini ta americka nauka.

Gagi

11.04.2014. 17:43

Zanimljiva je pojava među vjernicima da kakav god dokaz da se pojavi oni će ga proglasiti ili irelevantnim ili falsifikatom. Liči mi na guranje glave u pijesak.

Zoran1

12.04.2014. 22:28

@Gagi - @Gagi, Kao vecina dece koja je skolovana u bivsoj Titovoj Jugoslaviji i meni su ucitelji ispirali mozak i ucili me da Bog ne postoji. Srecom u ranom detinjstvu smo napustili Jugoslaviju ali uticaj je ostao. Moj otac celoga zivota nije verovao u Boga i tako je mene ucio. Ja sam od totalnog nevernika postao vernik na osnovu vise godina istrazivanja i dokaza koji se bez Boga nemogu objasniti. Rekose absolutno da absolute ne postoje i sa time porekose sta su rekli. :)

dan osman

11.04.2014. 17:56

Ovaj delić " pergamenta " je istinit isto koliko je bilo istinito " Jevanđelje po Varnavi " u kojem se na više mesta pominje dolazak Muhameda.. Kad ono , ispostavi se da je to "jevanđelje " napisano u 16 veku.. toliko o ozbiljnosti ovog parčenceta nečega i te nebulozne tvrdnje za koju mogu da se " zalepe " samo neupućeni.

nesa

11.04.2014. 20:10

Pre 160 godina u Rusiji je zabranjeno stampanje knjige u kojoj je novinar Nikolaj Notovic nakon povratka sa Tibeta tvrdio da je u budistickom manastiru Hemes video dokaze da je Isus proveo mladost u tom manastiru,gde je stekao versko obrazovanje.I gle cuda,u Srbiji postoji,selo Rsovac,Pecinska crkva iz 13.veka,freska na kojoj je Isus naslikan u odori budistickog svestenika,osisan do glave i sa percinom tipicnim za budisticke monahe.Jedina takva slika na svetu,slikar je,ocito,znao zasto.

momcilo

12.04.2014. 03:16

@nesa - ti verujes u cuda antihrista, zao mi je, ali to je tvoj izbor. hriscanstvo nije vera u legende nekakvih bogova, vec odgovor na izazove svakodnevnog stvarnog zivota, harmoniju izmedju vere I pokreta tela (rada)

mica bor

11.04.2014. 20:56

To dali je Isus bio ozenjen ili nije,ne menja nista na stvari. Njegova zrtva i vaskrsenje se time ni malo ne umanjuju.Veca je nepoznanica to dali je stvarno vaskrsao,ili su ga prijatelji ukrali?Potom sahranili kao i svakog drugog coveka.

MIDEL

12.04.2014. 03:48

Kapitalizam je system moci I tome je sve podredjeno ,tako da je I Isus dugo bio miran I nedodirljiv.Ako se nadje neki nacin da se pronadje neko jos uticajniji na covjeka oni ce ako treba Isusa I zabraniti .

Zoran1

12.04.2014. 22:19

Sa obzirom da je ime Isus "Joshua" (na Hebrejski) ime koje se koristilo bas puno u Izraelu, tesko je na osnovu nekoliko reci zakljuciti o kojem Isusu je rec. Naravno istrazivaci koji ovu bajku pletu znaju to ali traze bilo kakav izgovor da ocrne Isusa. Novinari u tome pomazu savrseno takodje. Naucnici kazu da nije moderni flalcifikat a niko ne tvrdi da nije stari falcifikat ili prica o nekom drugom Isusu. Novinari to nebi pojasnili vec samo bezumno pisu da "nije falcifikat".

murinjo

10.11.2014. 22:31

Đavolja rabota.Koliko ja znam ljudi su se lečili nad moštima svetitelja,a Krst kao najveće značenje u čovečanstvu se ukazuje samo Hristovim prikazivanjem.Pa ako postoje mošti svetitelja po celom svetu,gde su onda njegove mošti.Pa kad nauka može da reši sve nek onda objasni iscljenja,suze mironosnice.krv koja teče iz ikona...