Hrvatska: Srbima duguju 80 penzija

J. Ž. S.

26. 03. 2014. u 07:12

Penzioneri iz Hrvatske predlažu izmene propisa o osiguranju. Isplata prestala 1991. godine, a problem ima 47.000 ljudi

IAKO je zvanično međudržavni sporazum između Srbije i Hrvatske potpisan još 2008. godine, neki hrvatski penzioneri srpske nacionalnosti, koji se nisu vratili u svoje domove, ne primaju penzije. Isplata je od strane hrvatskog penzionog fonda prekinuta još na početku ratnih sukoba 1991. godine i, prema poslednjim procenama, u problemu je oko 47.000 penzionera iz Krajine, koji čekaju više od 80 čekova.

Prema rečima Jove Kablara, predsednika Udruženja penzionera iz Hrvatske, druga strana pokušava da problem reši predlogom izmena i dopuna propisa o socijalnom osiguranju.

- Saglasni smo da postoje izvesne nedoumice u sporazumu, ali imamo i mi svoje predloge i sugestije koje ćemo podneti hrvatskom penzionom fondu - kaže Kablar. - Tražimo da zaostale penzije prime svi koji ih nisu primili od 1991. godine, da se onima koji su dobijali ček iz Krajine isplati razlika, a ukoliko su korisnici preminuli da njihovi naslednici dobiju zaostali novac.

Prema njegovim rečima, Hrvatska iako je postala članica EU, nije rešila problem isplate dospelih, a neisplaćenih penzija građanima koji su za vreme rata živeli na prostoru pod zaštitom UN. Međudržavni kontakti i sastanci su redovni, ali sve doskora ovo pitanje nije dolazilo na dnevni red. Nije postojala politička volja ni u Hrvatskoj, a ni u Srbiji.

Hrvatski penzioni fond je odbijao zahteve samo zbog toga što su napisani ćirilicom, iako na to nisu imali pravo. Sa druge strane, naš PIO nijednom nije odbio dokumente napisane latiničnim pismom.

-Oni koji su penzionisani sa nepunih 65 godina starosti devedesetih godina danas bi imali ili imaju 88 godina - objašnjava Kablar. - Naše udruženje nema evidenciju o umrlima, ali ni pravni naslednici svih onih koji su preminuli, nisu obeštećeni, a trebalo bi posle ostavinske rasprave da dobiju pripadajući deo penzije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

ive

26.03.2014. 13:39

@Srki - Od 1990 do Oluje draga gospodo niti ptica nije mogla ući u tzv rsk,zatvorili ste puteve balvanima,željeznicu,autocestu,a HR vam je bila ogavna koliko i HR kune.Svi koji sada plačete sjedili ste u tenkovima sa cijevima uperenim u svoju braću,koju ste prethodno protjerali iz svoje državice(iz okupranih krajeva HR ste protjerali 470 000 hrvata,porušili 150 000 njihovih kuća,pobili 3670 što civila što vojnika,165 kat crkvi do temelja porušeno)I sada želite te mrske ustaške kune.

posteno govoreci

26.03.2014. 11:30

Srbi koji su zaradili penziju u Federaciji BiH a zive u Republici Srpskoj, nikada nisu isplaceni ni jednu jedinu penziju od njihovog penzionog fonda...i to samo zato sto su Srbi...za aparthejd nad Srbima imaju dozvolu SAD.

tomo

26.03.2014. 11:37

Dugovali su oni puno,puno vise ali narod umire a djeca nemaju pravo na neisplaceni novac!Tako ti je to!Moji roditelji su umrli i nikada im nije isplaceno 50 penzija koje su bile zaustavljene u ratnim desavanjima ,ali sta da se radi?

драган

26.03.2014. 12:17

Па кога то интересује у земљи Србији, поседујем писмене доказе државних институција да смо ми имали свој рат, да Србија са тим нема ништа и да не жели било шта да решава у корист нас несретника, нажалост иако смо ми са љубављу гледали на нашу Србију, али она се нас на сваком кораку одриче.

Duško

26.03.2014. 13:11

I moja majka, Ljubica, koja je sa boračkim, (partizanskim dodatkom imala oko 1.000,00 DM penziju ) nije dočekala svoju penziju, samo zato što je Srpkinja, i što je ostala u svojoj kući u RSK. Da je još i živa ne bi je nikada dobila, a ovako pogotovo neće biti nikakvih penzija za Srbe. Prošao voz, kako bi rekli, a RH čuva Zapad, koji bi najradije da pravoslavnih i nema.

Tomo

26.03.2014. 18:18

Svi se uhvatili penzija i stanarskih prava. A niko da spomene privatizaciju koja je sprovedena u Hrvatskoj bez Srba. Ipak su Srbi generacijama stvarali i gradili a to se preko godina staža moglo lako utvrditi. Isti princip je trebalo primeniti i za Hrvate koji su radili u Srbiji.

GALEB BIJELI

26.03.2014. 20:49

Ja sam uvjeren da Krajišnici imaju bar malo dostojanstva i da zato neće uzimati ustaške pare i to još od ustaške i genocidne države.Čak i da ih nagonimo da uzimaju. To im je još teže činiti kad znamo da su ustali oružjem protiv Hrvatske.

darko

27.03.2014. 06:37

@GALEB BIJELI - Više nego sam uveren da im treba uzeti sve što nam duguje jer to nisu "ustaške" pare nego pare mojih babe i dede koji su pošteno zaradili i za koje su zakinuti.Logika kaže da Hrvati nisu priznavali Krajinu pa ni krajiške penzije i stoga su dužni da za tih 7 godina isplate ono što tada nisu.I Galebe Bijeli , da ne zaboravim kamate za ovih 17 godina jer red je red a "Vi" ste civilizovan narod iz EU pa ćete se nadam pridržavati zakona.

Maja M.

27.03.2014. 19:00

Upravo zbog toga je jos besramniji Josipovicev zahtev u vezi sa predstavnicima Hrvata u srpskom parlamentu. Kao da su Hrvati regulisali sva prava manjinama...