NELEGALNE KUĆE NEĆE RUŠITI: Besplatna evidencija u katastar!

Iako je istekao rok za legalizaciju objekata sagrađenih do 1. novembra prošle godine, onima koji nisu podneli zahtev biće omogućena klasična evidencija sa podacima o vlasniku i statusu nekretnine

  • 5

Brojna upozorenja Ministarstva građevine da će sve divlje izgrađene kuće, vikendice, stanovi biti srušene ukoliko se ne legalizuju, ignorisalo je čak oko 500.000 vlasnika.

 

Rok za legalizaciju objekata sagrađenih do 1. novembra prošle godine, istekao je 29. januara ove godine.  Ministarstvo građevine i urbanizma tada je reklo da ne planira novi rok, kao i da će sankcije za bespravno izgrađene objekte koji nisu prijavljeni biti rušenje.

 

 

Međutim, nedugo posle toga, čini se da su ove "pretnje" pale u vodu. Lokalne samouprave naglasile su da nemaju para za rušenje, a i sam ministar je u nekoliko navrata rekao da je "ludost rušiti pola Srbije".

 

Iako nisu najavljivani novi rokovi, ispostavilo se da će oni koji nisu podneli zahtev za legalizaciju kuće, dobiti mogućnost da besplatno evidentiraju imovinu u katastru. To neće biti svojinski upis u katastar, koji se plaća 100 evra, več klasična evidencija sa podacima o vlasniku i statusu nekretnine. Na osnovu toga, nekretnine neće moći da se prodaju, niti koriste kao garancija za kredit, piše "Blic".

 

 

Proces obrade zahteva legalizacije je u toku, pojedine opštine su već izdale i prva rešenja o legalizaciji. Pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damjanović kaže da je prema novom zakonu pristiglo oko deset odsto novih zahteva u odnosu na već podnete.

 

- Objekti koji su ušli u proces legalizacije čak i ako nemaju uslov da dobiju pozitivno rešenje neće se rušiti sve dok postupak ne bude završen. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem, jeste da objekti koji su izgrađeni u prvoj zoni zaštite ne mogu da budu legaliztovani i oni će biti sigurno srušeni. To nije moglo ni po novom, ni po starom zakonu - kaže Damjanović za "Blic".

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sanjica petrvoic

    20. mart 2014 | 00:10

    Znaci svi koji smo pravno legalizovali svoje kuce,dali veliki novac ispadosmo majmuni.Ovo nema ni u TUNGUZIJI.Jedino da se zalimo Strazburu ,sta nam ostaje drugo.

  • Brale

    20. mart 2014 | 08:37

    Kada oni sto su dobili stanove dzabe , plate legalizCiju onda cu I ja koji sam pravio kucu od svoje muke. Moj otac 40 g, ja 30, supruga 30 g radnog staza znaci 100 g ukupno nikad ne dobismo ni stana ni kredita., a neki dobise i po

  • realni

    20. mart 2014 | 07:48

    mi koji smo platili legalizaciju smo budale.znači, narode ništa ne plaćajte,a branićemo se svim mogućim.protiv kriminalaca u vlasti se moramo tako boriti,da prestanemo da sve plaćamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA