Svet

Subota, 15.02.2014.

12:08

Dubai: Siromašnima zabraniti kola

Možda je malo teže zamisliti da u zemlji u kojoj policija vozi najluksuznije superautomobile na svetu zapravo postoji sloj društva sa niskim primanjima.

Izvor: mojauto.rs

Default images

Međutim, upravo su se oni ovih dana našli na udaru gradske vlasti.

Naime, predsednik opštine Dubaija, Husain Lutah želi da oteža siromašnijem stanovništvu da upotrebljava puteve u gradu kako bi sprečio saobraćajne gužve.

Lutah je listu "The National" saopštio: "Svako ima svoj luksuzni život, ali naši putevi nemaju kapacitet da prime sve ove automobile bez zakona o vlasništvu".

Takođe, problem saobraćaja u Dubaiju se ne može rešiti manjom upotrebom automobila ili udruživanjem, jer, kako kaže Lutah, Dubai je veoma raznovrstan sa preko 200 nacionalnosti i teško bi došlo do zajedništva. Problem je u broju automobila, objasnio je on.

Lutah je tako došao na ideju da što više oteža posedovanje automobila pa je predložio poskupljenje parkinga, goriva, osiguranja i, najkontraverznije, donju granicu prihoda koja je neophodna za posedovanje automobila.

Dubai nije jedini grad koji se odlučio na drastično smanjenje saobraćaja. Peking već godinama izdaje sve manje i manje registracionih tablica, pa je trenutno u ovom gradu registrovano 150.000 vozila, samo 25 posto u odnosu na 2010. godinu, i sve to u cilju borbe sa visokim nivoima zagađenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

11 h

Podeli: