Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
Dinkić:Hitno otplatiti skupe kredite

Dinkić:Hitno otplatiti skupe kredite

Srbija mora hitno da prevremeno otplati 2,5 milijarde skupih kredita, rekao je na konferenciji za novinare predsednik URS Mlađan Dinkić.

Komentarišući mere Vlade, Dinkić je rekao da nije dobro to što se smanjuje budžet za poljoprivredu i ukidaju subvencionisani stambeni krediti.

- Budžetski deficit treba lečiti razduživanjem, a privredni rast obezbediti kroz politiku podsticaja investicija, povećanja budžeta za poljoprivedu i pokretanja javnih radova. Za razduživanje je potrebno 2,5 milijardi evra, a to možemo obezbediti prodajom dela državne imovine i uzimanjem jeftinijih kredita - rekao je Dinkić.

On je istakao da su rezultati smanjenja plata kratkog daha i da će u aprilu biti potrebne nove mere i dodatna stezanja kaiša.

- Fiskalni savet je već rekao da su nam potrebne uštede od 300 miliona evra, a za nekoliko meseci će reći da je potrebno još toliko - rekao je Dinkić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku zaposlenost u Srbiji je prošle godine porasla za 2,5 odsto. Nova radna mesta podstakao je izvoz koji je u 2013. bio dvostruko veći nego 2009. godine.

- To je rezultat inudstrijske politike prvenstveno prošlogdišnjeg rasta u automobilskoj inudstriji od 154 odsto i naftnoj industriji od 58 procenata - rekao je Dinkić i dodao da je proizvodnja u IT sektoru u 2013. porasla za 15 odsto, a u telekomunikacijma za 11 procenata.

Ukupan privredni rast u prošloj godini porastao je za 2,4 odsto.