Apatinska pivara: Podneli smo tužbu

Apatinska pivara je pokrenula upravni spor pred nadležnim sudom Bosne i Hercegovine (BiH), zbog rešenja Konkurencijskog veća BiH da kazni srpsku pivaru.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.12.2013.

13:36

Default images

Pivari sledi kazna zbog toga što, po oceni Veća, zloupotrebljava dominantan položaj u distribuciji i prodaji piva u BiH, rečeno je danas Tanjugu u toj pivari.

Apatinska pivara negirala je ocenu Konkurencijskog veća BiH o zloupotrebi dominantnog položaja, navodeći da je tržišno učešće njenih proizvoda u BiH daleko ispod 40 odsto, i da stoga ne može biti reči ni o dominatnom položaju te pivare u BiH, niti o njegovoj zloupotrebi.

Konkurencijsko veće BiH odbilo je zahtev Apatinske pivare da odgodi izvršenje konačnog rešenja ove institucije kojim je srpska kompanija kažnjena sa 430.000 KM (oko 215.000 evra) zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu distribucije i prodaje piva na teritoriji BiH.

U Apatinskoj pivari tvrde da Konkurencijsko veće BIH nije pravilno primenilo propis u vezi sa utvrđivanjem relevantnog tržišta, pa i nije moglo pravilno da utvrdi ni tržišno učešće Apatinske pivare na tom tržištu, niti ostale elemente od značaja za donošenje odluke u ovom postupku.

"Iako je zakonodavstvo BiH, u oblasti konkurencije, formalno usklađeno sa evropskim zakonodavstvom, ovakva odluka Konkurencijskog veća BiH je dokaz da praksa u primeni propisa o zaštiti prava konkurencije nije u skladu sa praksom EU i zemalja u okruženju, čime se stvara pravna nesigurnost koja utiče na poslovanje svih učesnika, domaćih i inostranih, na tržištu BiH", rečeno je u Apatinskoj pivari.

Kako ističu, dominantan položaj se, shodno propisima, utvrđuje u odnosu na relevantno tržište i procenat učešća koji u većini zakonodavstava prelazi 40 odsto.

U konkretnom slučaju, relevantno tržište bi moglo da bude ili geografsko tržište BiH ili tržište distribucije piva u BiH, a budući da je Apatinska pivara na tržištu BiH prisutna indirektno, preko 18 distributera koji proizvode Apatinske pivare kupuju u Republici Srbiji i distribuiraju na tržište BIH, znači da nije uopšte prisutna na relevantnom tržištu distribucije piva, objasnili su u toj kompaniji.

Povodom rešenja Konkurencijskog veća BiH Apatinska pivara je u zakonskom roku pokrenula upravni spor pred nadležnim sudom BiH, zbog ovog rešenja, a takođe je preduzela i druge mere predviđene pozitivnim propisima.

Apatinska pivara naglašava i da je, kao društveno odgovorna kompanija koja posluje u visokokonkurentnoj industriji, svoje poslovanje zasnovala na principu poštovanja zakona, a naročito iz oblasti konkurencije.

Cilj je da transparentnom politikom poslovanja na svim tržištima na kojima su njeni proizvodi prisutni, a naročito na tržištu BiH, na kom je prisutna dugi niz godina, doprinese razvoju tržišta i konkurentnosti što je pre svega u interesu naših potrošača, poručili su iz te kompanije.

"Zbog toga i na tržištu BiH, kao i na svakom drugom tržištu na kome poslujemo, uvek nastupamo kao lojalni konkurenti, pridržavajući se svih zakonskih, podzakonskih i etičkih normi koje važe za sve tržišne učesnike", naveli su u Apatinskoj pivari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: