Vesti

9

Đilas: Smenjen zbog kritike vlasti, Mihajlović: Beogradom upravljao loš tim

Autor: VPS

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Đilas: Smenjen zbog kritike vlasti, Mihajlović: Beogradom upravljao loš tim

Izvor: Foto: Beta

"Očigledno je da vladajućim strankama u republici ne odgovara da neko slobodno govori, i ođednom sam zbog toga što slobodno govorim od čoveka koji je trebalo da bude partner za neke velike projekte postao neko ko treba da bude smenjen", rekao je Ðilas gostujući u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

Mihajlović je, odbacujući tumačenja da je smena vlasti u Beogradu politička, konstatovala da se mišljenje Beogradajana drastično promenilo u proteklih godinu dana, o čemu svedoče rezultati lokalnih izbora u Zemunu i na Voždovcu.

"Gradonačelnik je izgubio poverenje u skupštini i u višepartijskom sistemu to nije neobično. Dakle nema govora o političkoj smeni, već je reč o tome da je nešto trebalo da se promeni u interesu grada", rekla je Mihajlović.

Polemika oko duga

Ðilas i Mihajlović polemisali su o zaduženosti grada Beograda, i odlazeći gradonačelnik je citirao podatke Ministarstva finansija o zaduženosti grada, dok je Mihajlović u ukupna dugovanja grada uračunala i dugove javnih preduzeća.

"Brojevi su egzaktna stvar, dug grada Beograda je 398 miliona evra. To nije broj koji je izmislio Dragan Ðilas, to je broj koji stoji na sajtu ministarstva finansija, a to znači Vlade Srbije. Mi smo tražili da nam to pošalju i zvanično i dobili smo taj broj. Sve ostalo je politička priča i plašenje beograđana da su prezaduženi", istakao je Ðilas.

Mihajlović je, sa druge strane, iznela podatke prema kojima je ukupan dug grada nešto više od 836 miliona evra, od čega komunalna preduzeća duguju oko 433 miliona evra.

Ðilas je osporio i podatke o zaduženosti javnih preduzeća u Beogradu, čiji je dug, kako je naveo, ispod trećine te brojke, ali i dodao da zaduženja tih preduzeća ne mogu biti računati kao dug grada jer Beograd za njih ne garantuje.

Što pre na izbore

Ðilas je ovom prilikom ponovo zatražio da izbori u Beogradu budu održani pre Nove godine, upitavši zašto njegovi politički protivnici ukoliko je zaista izgubio podršku građana oklevaju da to učine. 

On je strankama koje čine vlast na republičkom nivou zamerio što mu spočitavaju zaduživanje za kapitalne projekte, kao što je izgradnja dva mosta, dok se Srbija na republičkom nivou zadužuje a da "ni kokošinjac nije izgrađen". 

Kada je reč o izborima u prestonici, sagovornici nisu pružili odgovor na pitanje da li će i kada u gradu biti održani prevremeni izbori.

Mihajlović je objasnila da će vlada najpre imenovati privremeno veće kako bi komunalna preduzeća normalno funkcionisala. 

"To ne znači da ćemo smenjivati direktore komunalnih preduzeća, mi moramo da skupimo ljude da vidimo gde su problemi, a ja pouzdano znam da recimo toplane imaju probleme", rekla je Mihajlović, i dodala da SNS od samog početka ističe da SNS nema ništa protiv izbora, ali da je prioritet da grejna sezona normalno funkcioniše u dvomilionskom gradu. 

"Da li će izbori da budu za dva tri ili šest meseci to je za mene manje važno od toga da grad funkcioniše i da počnemo da rešavamo loše stvari koje su rađene", kazala je Mihajlović.

Imena kad dođe vreme

Ona je objasnila da će SNS, naravno, kada za to dođe vreme istupiti sa kandidatom za gradonačelnika ali da bi, ukoliko bi to učinila sada, ta osoba verovatno bila izložena medijskom linču. 

"Uostalom, jedna ličnost ne čini grad. Najveći problem Beograda je to što nema pravi tim, jer protiv dela dosadašnjeg gradonačelnikovog tima su podnete prijave posle izveštaja državne revizorske institucije", rekla je Mihajlović. 

Jedna od tema razgovora bila je i Ðilasov izlazak iz privatnog biznisa prodajom udela u kompaniji "Dajrekt medija", budući da su mediji proteklih dana postavljali pitanje da li je kompanija uopšte prodata i gde će biti uplaćen porez.

Ðilas je objasnio da su potrebno oko dva meseca da se taj posao "papirološki" završi, a da će potom porez na tu transakciju uplatiti Srbiji.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Jelena

Gomila laži - pobijena, al ona uporno ponavlja jedno te isto. Zadatak mora da se izvrši, jel gospđo?

MilanCh

Nasmejao sam se zbog ovoga sa kokosinjecm, ali u stvarnosti mi nije ni malo smenso, naprotiv. Strasno je cime se bave naprednjaci i kako nipodostavaju kapitalne investicije koje su uradjene, a da ni sami nista konkretno nisu uradili.

BMV

Prateci g.ministarku,sticem utisak da ona,ustvari,potajno zeli da bude ministar policije.Analizirajte njen rad i videcete da se ona "ne mesa u svoj posao",90% njenih aktivnosti su prijave,optuzivanja,pretnje hapsenjima...Nije daleko od istine da galama oko rekonstrukcije Vlade,vezano za pritisak na Dacica da napusti funkciju ministra policije,u kojoj je,bas,ona bila najbucnija,nije imala za cilj[ili njenu zarku zelju]da zameni jednu za drugu ministarsku funkciju. Dama prosto kipti od zelje da hapsi,ali i tu,valjda postoji red-treba zavrsite neke skole,pa krenuti iz lokalne policijske stanice. Cela ova ujdurma SNS [i ostalih iz vlasti ?],s obzirom na jos gore rezultate od prethodnih,usmerena je na ODRZAVANJE TENZIJE,koja ce,kroz najavljena i izvrsena hapsenja[a,zbilja,vise nema dileme da su selektivna]dovoljno podgrejati birace,da ih podrze na,jasno je,skorim izborima. Za nenaivne,preko noci preformulisani radikali,ne mogu jos dugo drzati maske,vec su pocele da ih svrbe,sto se vidilo i povodom stava oko prajda.