Premijerno prikazan film "Put ružama posut"

Dokumentarno-igrani film "Put ružama posut", o životnom putu princeze Olivere Lazarević, prikazan je večeras premijerno u Beogradu, u velikoj dvorani Sava centra.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.09.2013.

10:01

Default images

Mnogobrojna publika, u kojoj su bili i premijer Ivica Dačić, visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vlade i ličnosti iz javnog i kulturnog života, pozdravili su dugim aplauzom ovu poetsku i istorijsku filmsku priču iz 14. i 15. veka.

Srednjemetražni film (54 minuta), po scenariju Olivere Šaranović, režirao je Marko Novaković, a realizovan je u produkciji Fonda "Princeza Olivera".

Šaranović je i autorka monografije o sudbini srpske princeze Olivere (1373-1444), kćeri kneza Lazara i kneginje Milice, koja je nakon Kosovske bitke morala, kao zalog za mir, da postane jedna od supruga sultana Bajazita. Svoju žrtvu iskoristila je da pomogne srpskom narodu.
Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ
U igranom delu glavnu ulogu tumači Vesna Stanojević, a princezu u mladim danima - Aleksandra Manasijević. Njenu majku kneginju Milicu igra Tanja Bošković, brata despota Stefana - Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić, sultana Bajazita Prvog - Ivan Jevtović, a Jelu Balšić - Aleksandra Nikolić.

Gledaoce kroz dokumentarni deo i arhivsku građu vodi narator Milan Caci Mihailović, na autentičnim lokacijama srpskih srednjevekovnih tvrđava i crkava. Posebnu atmosferu daje muzika kompozitora Svetislava Božića.

Pročitajte intervju sa Ivanom Jevtovićem "1389. kao mantra"
Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ
Naslov filma potiče od priče da je princezu Oliveru, prilikom odlaska iz rodnog Kruševca u sultanov harem, narod ispratio bacajući pred nju latice ruža. Ona je uspela da se dostojanstveno izbori sa nedaćama koje joj je život na turskom dvoru doneo, neprestano pomažući svome narodu i otadžbini.

Nakon smrti Bajazita vratila se u Srbiju i bila savetnik i podrška svome bratu despotu Stefanu.
Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ
Autorska i glumačka ekipa stigla je večeras na projekciju po tepihu vizantijsko plave boje, koji je bio posut laticama ruža, dok su 'stražu' čuvali članovi Svibora obučeni kao vitezovi, a foaje su krasili kostimi iz filma.

Šaranovićeva, koja je i producent, najavila je da će "Put ružama posut" biti i na redovnom repertoaru i na organizovanim projekcijama za škole, u distribuciji "Delius filma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: