Utorak, 17.09.2013.

15:54

Proradio vulkan u Indoneziji

Indonežanski vulkan Sinabung danas je ponovo proradio, pa je gotovo 10.000 ljudi napustilo okolna mesta zbog izbacivanja pepela iz vulkana.

Izvor: Beta

Default images

Sinabung se nalazi na severu ostrva Sumatre, na severozapadu Indonezije, i već je u nedelju u zoru počeo da izbacuje pepeo i vrelo kamenje na okolna sela, posle čega se smirio.

Međutim, danas je došlo do nove erupcije, koja se očekivala na desetak kilometara prečnika. Pepeo je danas izbačen na tri kilometara visine, izjavio je indonežanski vulkanolog koji nadgleda aktivnosti tog vulkana Hendra Gunavan.

"Ukupno 9.420 osoba je evkuisano od nedelje", rekao je lokalni zvaničnik Robert Peranginangin.

Fotograf Frans presa na mestu zbivanja čuo je jednu snažnu eksploziju iz vulkana, a on se u tom trenutku nalazio desetak kilometara od vulkana. Ulice, kuće i šume su prekrivene debelim slojem pepela, dok su stanovnici nosili maske i kišobrane kako bi se zaštitili.

Avio-kompanije su upozorene, ali nijedan let nije otkazan, navele su aerodromske službe.

Drugi vulkan Mon, koji nije aktivan skoro 100 godina, aktivirao se u avgustu, pa u septembru 2010. godine. Tada je 12.000 osoba moralo da napusti svoje domove.

Indonezija, koja se nalazi na takozvanom "vatrenom prstenu", u kome se često dešavaju zemljotresi, ima nekoliko desetina aktivnih vulkana. Jedan od najopasnijih vulkana, Merapi, nalazi se na centralnom ostrvu Javi. Tokom erupcije Merapija 2010. godine poginulo je 350 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: