Srbija

Sreda, 04.09.2013.

21:21

Radnici "Rudnika“ tuže firmu

Više od 400 radnika modne konfekcije Rudnik tužilo je fabriku zbog neisplaćenih otpremnina, ugovorene cene rada, doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

Izvor: Novosti

Default images

Ali po rečima sindikalaca, radnici-tužioci "štepuju“ samo izvršne presude u svoju korist, ali još bez šansi za naplatu.

"Iako su sudovi presudili u korist radnika, ne može se izvršiti naplata potraživanja zbog blokada računa "Rudnika“ kojih, a to smo naveli i sudovima, ima više. Prosečno, "Rudnik“ svakom tužiocu duguje oko 300.000 dinara, bez neisplaćenih otpremnina. Inače, većini radnika nisu overene zdravstvene knjižice", ukazuju Zorica Sremčević iz "Rudnikove“ fabrike u Topoli, predsednica Nezavisnog sindikata koja je, umesto naplate izvršne presude, dobila otkaz, ali ju je Ministarstvo rada vratilo na posao.

Dušanka Novaković, iz "Rudnikove“ fabrike u Beogradu, te Zorica Maksimović, Nada Bojović i Đorđe Nikolić iz matične firme u Gornjem Milanovcu, nadalje, kažu da je "Rudnik“ bio prodat "Irva investicijama“, vlasnika Đorđija Nicovića, ali je ta privatizacija poništena 2009. i od tada je zastupnik državnog kapitala Gordana Hadžić, a direktor Milan Dmitrović. Vele i da su, još u vreme Nicovića, umesto uvida u finansijsko stanje, uvek dobijali pretnje otkazima i ostajali "kratki“ za isplate po zakonu.

Sindikalci, na kraju, tvrde i da su privilegovani radnici naplatili otpremnine po socijalnom programu, ali i dalje rade u "Rudniku“. Kažu, još, da im na obračunima za plate piše da su uplaćeni doprinosi, a zapravo nisu, pa traže da sudovi i to još jednom provere.

Pitaju se i kuda ide novac od poslovnog prostora u fabričkom krugu, koji je izdat drugim firmama, zašto je uopšte kupljena limuzina vredna 17.000 evra i zašto ih uprava ucenjuje da povuku tužbe, preteći otkazima radnicima koji imaju plate od jedva 20.000 dinara...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

19 h

Podeli: