Bosanski bez pečata

I. MIĆEVIĆ

27. 08. 2013. u 21:32

Školama u Raškom okrugu stigao nezakonit dopis Ministarstva prosvete. Državni sekretar Muhedin Fijuljanin, mimo ovlašćenja, poslao službeno pismo

DIREKTORIMA osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju stigao je dopis o obavezi da već u ponedeljak počne nastava na bosanskom. I ništa ne bi bilo čudno da ovaj dopis, na memorandumu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nije upućen bez pečata, bez zvaničnog broja pod kojim je zaveden i sa potpisom državnog sekretara Muhedina Fijuljanina, koji na to nije imao pravo!

U Ministarstvu nam je rečeno da ne znaju za ovo pismo, kao i da ovako ne može da izgleda zvaničan dokument.

- Nisam upoznata sa sadržinom dopisa, ali zvaničan akt Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja mora da sadrži potpis ovlašćenog lica, da bude overen pečatom Ministarstva, kao i da sadrži broj u zaglavlju koji je propisan uredbom i uputstvom o kancelarijskom poslovanju - objasnila je Željka Knežević, sekretar Ministarstva.

Bez pečata i broja, moglo bi se reći da je reč o privatnom Fijuljaninovom pismu, ali na memorandumu Ministarstva.

- Pisao sam u svojstvu državnog sekretara i prema našim internim pravilima pečat ne ide na moj potpis - objašnjava Fijuljanin za „Novosti“. - Kada pismo potpiše državni sekretar, nema potrebe ulaziti u njegovu autentičnost. A i postoji broj pod kojim je zavedeno.

NEMAJU UDŽBENIKE UVOĐENjE nastave na bosanskom prate mnoge nedoumice, a nisu ni dovršene sve potrebne aktivnosti. Većina udžbenika još nije ni odobrena, a kamoli odštampana. Nisu formirana odeljenja, a ne zna se ni koliko će država morati da plati časove na još jednom manjinskom jeziku i da li će uopšte imati sredstva za to.

Način na koji se zavode zvanična dokumenta Ministarstva, međutim, sasvim je drugačiji. A i, kako saznajemo, on nema pravo zvaničnog potpisa, koji imaju samo ministar i jedan drugi državni sekretar.

Fijuljanin kaže da će nastava na bosanskom početi u ponedeljak u školama Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Prijepolja. Prema rečima načelnika školske uprave Raškog okruga, Žarka Milosavljevića, tek u sredu znaće se da li je sve spremno za nastavu na bosanskom.

- Još nije sigurno da li će da bude manjinskih odeljenja u srednjim školama - kaže Milosavljević.

Bez čvrstih instrukcija ministarstva nastava na manjinskom zasigurno neće početi u gimnaziji u Prijepolju.

- Troje dece se izjasnilo za bosanski i sada čekamo instrukcije kako da im organizujemo časove - priča direktor Ljubomir Šuljagić. - Ne možemo mi ništa dok Ministarstvo ne kaže da će platiti tu nastavu i da ministar odobri formiranje odeljenja sa manje od 15 đaka.

Šuljagić, takođe, kaže da ga je iznenadilo pismo Muhedina Fijuljanina, kao i da sve što stigne kao zvaničan dopis uvek ima pečat i broj pod kojim je zavedeno.

- Sve ovo mi izgleda kao da Fijuljanin koristi poziciju državnog sekretara da bi promovisao bosanski jezik, što nije u redu. To su ozbiljne stvari, koje moraju da budu dobro organizovane i o tome mora zvanično da nas obavesti Ministarstvo prosvete, a ne da nam on šalje izvode iz zakona, kao da to i sami ne znamo.

I dok on kaže da bi u gimnaziji teško mogla da počne nastava na bosanskom, ako se Ministarstvo u međuvremenu ne angažuje ozbiljnije, u Bosanskom nacionalnom veću kažu da očekuju nesmetan početak nastave u prvom i petom razredu osnovne, kao i u prvom razredu srednje škole. Prema rečima Elijasa Rebronje iz BNV, država je donela zakone koji dozvoljavaju nastavu na bosanskom i ona svoje zakone mora da poštuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Anja Zak

27.08.2013. 21:59

Au ljud - sta se sve nece desiti! Ma jeli moguce? Ma sto i ne bi bilo moguce, kada u Ministarstvu prosvete sedi drzavni sekretar koji ne govori jezik zemlje u cijem ministarsvu sedi! Vec sutra saljem pisma s mojim zeljama svima koji moje zelje do sada nisu ispunili!

Mad Max

27.08.2013. 22:20

Шта се овде дешава... Јадна ли си мајко Србијо шта си дочекала...

Suad

27.08.2013. 22:27

U svim Demokratskim zemljama svi minoriteti imaju pravo da pohadjaju maternji jezik pa i u Srbiji svidelo se to nekima ili ne................

из главе

28.08.2013. 10:27

@Suad - има, има, иди у Немачку или УСА па тражи да учиш бошњачки или муслимански. Merkel ти је већ рекла - Ta pravila su lako razumljiva: ko želi ovde da živi mora da nauči nemački, док би амери те вероватно стрпали у затвор као терористу. Е ту правду нама не дозвољавају.

sl

28.08.2013. 12:07

@Suad - Suade, Da ali u onim zemljama u kojima manjinski jezik postoji, vas jezik nepostoji vec vrsite kradju srpskog identiteta! Za vas je slicniji primer Brazila gde se govori portugalski a ne brazilski, Kanada nema kanadski vec engleski i francuski, USA nema americki, Austrija nema austrijski....

aleks

27.08.2013. 22:48

Izmisljeni jezik i njegovo uvodjenje u stvarnost spada u pripremu za mnogo ozbiljnije provokacije. Isprobava se reakcija drzave. a ako se drzava ne uozbilji bice mnogo vecih problema u skoroj buducnosti. Drzavi Srbiji trebaju lojalni gradjani a pogotovo drzavni sluzbenici. Oni koji se konsultuju o svojim akcijama u inostranstvu kakvim novim vilajetima ne treba da primaju platu od gradjana Srbije.

nedo

27.08.2013. 23:45

Koliko znam, radi se o Bosnjackom a ne o Bosanskom jeziku. Ja sam rodom iz Trebinja-Srbin, Bosanac I pricam Srpskim jezikom, a ne Bosnjackom mesavinom Srpskohrvatskog I Turskog kojeg posto poto zele da nametnu svima, pa ga zovu Bosanski, a pola Bosne ih ne razume. Bolje da su uzeli Turski, kada su vec Srpske I Hrvatske poturice...

tuzlak

29.08.2013. 07:49

@nedo - Prijatelju nedo, kazes da si rodom iz trebinja a pricas srpski jezik, to je isto kada neko sa sandzaka kaze da prica bosanski a sto se tice turskog jezika vise je turskih rijeci u srpskom jeziku nego u bosanskom

Doktor

27.08.2013. 23:48

Kakav bosanski jezik to je nedopustivo po tom izgleda nelogicno da muslimani u srbiji uce bosanski a muslimani u bosni uce bosnjacki. Po tom ispada da muslimani imaju dva jezika. Potrebno je ponistiti zakon koji je dopustio da se muslimanima u srbiji stvori novi jezik ´´bosanski´´. Taj zakon je trebao samo da dopusti da muslimani u srbiji uce Bosnjacki jezik a ne da im stvara jos jedan jezika koji u principu nebi imo razlike od bosnjackog izgradjenog na srpskim temeljima.

baunti

27.08.2013. 23:56

A hoce li ko zatraziti ostavku ovog sekretara, ili ga, ne daj Boze, smijeniti?

sl

28.08.2013. 12:02

@Eros Bosanceros - Odakle ti ideja se u Bosni samo vi pitate, Ima u Bosni i Srba i Hrvata, i svi su ravnopravni!

SandzaklijaiBeogradjanin

28.08.2013. 01:30

Da li neko moze da zaustavi vrijeme,da zabrani Dunavu i Savi da teku?Naravno da ne.Tako ce i Bosanski jezik u Sandzackim skolama biti izborni predmet,kad tad,ali bice.Dzaba vam svi novinski clanci i negodovanja.Sjecate se kako je bilo sa Crnogorskim jezikom...

sl

28.08.2013. 12:01

@SandzaklijaiBeogradjanin - Nije problem, mi nemamo nista protiv. Samo to ce biti onda kad vi sebi izmislite novi jezik, za sad koristite srpski i mi ne dozvoljavamo kradju naseg jezika i kulture!

Chombi

28.08.2013. 03:00

pozz.mojoj brachi bosniaks u Sandzak.Ne boj te se , Serbi su kukavic oni su turska kopiladi.

miki

28.08.2013. 05:44

da je ovo ozbiljna drzava taj sekretar ili sta li je ko bi ga znao bi odmah otisao u aps ali posto ovo NIJE NORMALNA DRZAVA onda ce jos i da ga nagrade zlikovciiiii razbijaci srpskog naroda, kakav crni bosanski jezik u srpskoj drzavi el u austriji srbi imaju nastavu na srpksom o cemu se ovde radi sta je ovo kakva je ovo kvazi drzava Srbija ovo vise nije drzava, ostace samo pasaluk...

Goran Babic

28.08.2013. 09:09

Ni u jednoj drzavi Evropske Unije nijedna nacionalna manjina u drzavnim skolama nema jezik nacionalne manjine vec samo jezik drzave u kojoj su ziveli i jezik drzave EU u kojoj zive ! Insistianjem na jeziku nacionalne manjine stvara se prepreka za prijem u vropsku UNIJU ! Posto je u Srbiji drzavni jezik srpski svi koji su drzavljani Srbije moraju u skolama uciti srpski jezik,a jezik nacionalne manije nek osiguravaju roditelji na svoj trosak

Rajko

28.08.2013. 10:24

@Goran Babic - Nije istina. Evo, npr, u Majdarskoj je Srba oko 7.000. Imaju Gimnaziju, srednju skolu, nekoliko osnovnih.Sve na maternjem, srpskom jeziku i sve placa Madjarska.

Ivan

28.08.2013. 13:40

@Goran Babic - Gospodine Babicu, nije bitno da li nista ne znate ili namerno lazete posto su posledice iste. U zemljama EU svaka priznata nacionalna manjina ima pravo na obrazovanje na svom jeziku. Da li to pravo koristi, to nije tema. Da li je toj nekoj manjini sutra lako da nadje posao ili da zivi ako ne zna jezik vecine, ni to nije tema.

baunti

28.08.2013. 18:00

@Goran Babic - Ivane, u tome i jeste poenta. Srbija ima 27 registrovanih nacionalnih manjina koje zive na njenom prostoru. Kada bi svaka htjela nastavu na svom jeziku to bi bilo preskupo za Srbiju, kao sto i jeste. Zbog toga treba uvesti pravilo da svaka manjina ima pravo na takvo skolovanje, ali mora da ga plati, uz odgovarajuce prevodjenje knjiga i slicno.

Nataša

28.08.2013. 09:12

Ako Bošnjaci žele sami u geto - neka im. Država bi trebalo da donese zakon, da se u državnu službu ( policija, vojska, administracija itd.) mogu zaposliti samo oni koji pored maternjeg znaju i srpski jezik, što bi dokazali odgovarajucim sertifikatom, čije bi polaganje koštalo koliko i osmogodišnje ( inače besplatno) pohadjanje srpskog jezika u školama. Pa ko voli, nek izvoli. Tako je inače u celom civilizovanom, demokratskom svetu,zakoni i jezik strane države se moraju poštovati.

Rajko

28.08.2013. 10:30

U cemu je problem? Ja sam Srbin i postujem ovu drzavu postujuci njen Ustav i Zakone. Ako u Ustavu i Zakonu o lok. samoupravi jasno stoji da je u Opstinama sa iznad 10% stanovnika odredjene manjine njihov maternji jezik sluzbeni onda je to tako. Koliko znam u Novom Pazaru oko 80% gradjana je Bosnjaka sa maternjim bosanskim jezikom. Tako je i sa skolovanjem. Svidelo se to ili ne to su Ustav i Zakon.Negiranje prava na bosasnki jezik Bosnjacima u Sandzaku bilo bi krsenje Ustava i Zakona Srbije.

sl

28.08.2013. 11:56

@Rajko - Rajko, Ma sta nam naprica! Nemam ja nista protiv da oni imaju svoj jezik i gramatiku, ali imam protiv da neko uzme srpski jezik i da ga onda proglasi nekakvim posebnim jezikm. Kad budu imali svoj jezik mi cemo to priznati, ali sad oni koriste srpski jezik. Kako u Brazilu nema brazilski jezik vec portugalski ili u USA americki vec engleski!!!

sloba

28.08.2013. 10:45

Ugljanin, Zukorlić i ostala klapa rovare po Srbiji, ali nem niko daim se suprostavi i drži se zakona i Ustava Srbije.

Namik

28.08.2013. 13:55

Eto koliko su Bosnjaci ravnopravni i sta mogu da ocekuju od svojih komsija, sugradjana, od onih pored njih. Coveka bi, za cas posla, po kratkom postupku, u "aps". A za sta? Za to sto ukazuje da se moraju postovati prava i izrazena opredeljenja svih. Osporavaju mu cak i pravo da sta moze i potpisati, a drzavni je sekretar. Sutra ce mu osporavati pravo da sta moze i reci. Preksutra..., ko zna sta?

baunti

28.08.2013. 17:56

@Namik - Evo tebi prava po najsavremenijim zapadnim metodama iz EU i Amerike - hoces da se skolujes na "bosnjackom" jeziku, samo naprijed - imas na to pravo, ali onda plati privatnu skolu, prevodioce za knjige i ostalo sto je potrebno. Uvoza knjiga iz Sarajeva nema, jer je ovo Srbija i treba da se skolujete po njenom nastavnom programu. Usput, ako zelis posao, ili na vise skolovanje, mozes ali moras onda da polazes srpski da se kvalifikovao za studije ili radno mjesto. Reci mi, je li ovo odgovara???

niko

28.08.2013. 14:48

Eto, dragi moji Bosnjaci, ta mozete ocekivati od svega - osporavanje identiteta, jezika, imena, u "APS", ITD.

Meko

28.08.2013. 14:59

Ponovo na delu negiranje prava Bosnjaka. Dokle? Postave coveka na neko mesto a onda mu i osporavaju pravo da radi. Drzavni sekretar a nema pravo ni da napise pismo. Cudna mi cuda.

Momir

28.08.2013. 15:02

I ovaj bi mogao da visne. Idi i na drugom mestu razvijaj i uvodi svoj bosanski, koji ne postoji.

vuk-maniti

28.08.2013. 16:22

1814,g, Vuk Karadzic je u Becu objavio GRAMATIKU SRPSKOG JEZIKA a 1818. takodje u Becu je objavio SRPSKI RJECNIK !!! Od tada tokom XX i XXI vijeka iz SRPSKOG (Vukovog) jezika su PROIZASLI DIJALEKTI ISTOG, nazvani po teritiruji lokalnog stanovnistva: hrvatski, makedonski, crnogorski, boshnjacki, hercegovacki, leskovacki ...