SAVET RADNICIMA: U inostranstvo samo sa proverenim agencijama!

Građanima koji nameravaju da rade u inostranstvu Ministarstvo rada preporučuje da posao traže isključivo preko trenutno 60 registrovanih agencija

  • 1

Ministarstvo rada preporučilo je danas građanima Srbije da posao u inostranstvu traže isključivo preko trenutno 60 registrovanih agencija za posredovanje prilikom zapošljavanja.

- Sektor za zapošljavanje u Ministarstvu rada vrši nadzor nad radom agencija koje su dužne ugovorima sa domaćim ili inostranim poslodavcima u inostranstvu da obezbede građanima predviđene uslove rada - izjavila je Tanjugu savetnica u ministarstvu Ivana Čikarić.

Poslednji slučaj da su naši radnici obespravljeni trenutno je aktuelan u Urugvaju, gde srpski građevinci angažovani na izgradnji najveće fabrike celuloze na svetu ne mogu da naplate svoj rad.

- Da bi neko mogao da obavlja poslove u zemlji i inostranstvu mora da dobije dozvolu od Ministarstva rada, na pet godina sa mogućnošću produžetka - kazala je Čikarićeva.

Postoji i upućivanje po osnovu detašmana, a to je poseban vid poslovne saradnje izmedu preduzeća sa teritorije jedne države, koje na osnovu sklopljenog ugovora sa preduzećem iz druge države izvodi radove u toj državi i Srbija trenutno ima sporazum samo Nemačkom o upućivanju naših građevinskih radnika za rad u toj zemlji. U 2012. je 137 poslodavaca, prema njenim rečima, uputilo 956 radnika po osnovu detašmana, a za 2012/13 detašmansku godinu odobrena je kvota od 2.770 radnika. Čikarićeva je navela da se u proseku mesečno izda oko 1.474 radnih dozvola.

Za agencije su predviđene velike kazne ako ne ispune svoje obaveze, a građani mogu da se raspitaju o agencijama i u Ministarstvu rada. Inostrani poslodavci su dužni da obezbede uslove rade i zaštitu radnicima odnosno najmanje jednak tretman - zdravstveno osiguranje, smeštaj i putne troškove.

Oštećeni radnici mogu da se obrate ambasadi naše zemlje ili konzulatu, koji kontaktiraju Ministarstvo rada. U slučaju da su radnici angažovani bez ikakvog posredovanja kod stane firme jedino mogu da se prijave konzularno-diplomatskom predstavništvu Srbije u toj zemlji i tako da probaju da zadovolje pravdu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIKIVELIKI

    21. avgust 2013 | 09:46

    Jadni ljudi:(((( Odes da zaradis i da prezivis, posto je servirana prica i bajka da poverujes.. E kad dodjes na radno mesto i vidis sta i kako se radi, kuku majko..Para za povratak nemas, smestaj zatvorski, hrana zatvorska, zivot zatvorski...Serviraju ti pricu kako se nemas kome zaliti i da ima da radis kako ti sef kaze, a sefovi su pretezno nasi majmuni i za pare kad pitas, reakcija je kao ubode nozem u srce.Onda radis i tesis se da ce ti dati pare koje krvavo zaradis.. Dobijes neku slepacku akontaciju za hranu i dalje radis a majmuni dodju i pricaju kako nisu naplatili s ciljem da te pripreme na prevaru i da od njih ne treba da trazis pare.Svi su isti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA