Šerijat ulazi na mala vrata

Lj. Đ.

16. 07. 2013. u 07:13

Već pet godina na snazi odluka o zabrani točenja alkohola u sarajevskoj opštini Stari grad. Mnogi, pa i Bošnjaci, smatraju da je to početak uvođenja muslimanskog verskog prava

SARAJEVO - Posetioci sarajevske kultne Baščaršije su u čudu ovih dana, jer uz čuvene bosanske ćevape ne mogu dobiti pivo, ili neko drugo alkoholno piće.

Neupućenima, koji nisu upoznati da je opština Stari grad aktivirala odluku iz 2007. o zabrani točenja alkohola, ugostitelji pokazuju na zidu okačeni papir u kojem je sve lepo objašnjeno.

- Povodom meseca Ramazana obaveštavamo vas da odlukom o rasporedu poslovnih delatnosti na području opštine nije dopušteno točenje i prodaja alkohola u neposrednoj blizini obrazovnih institucija, verskih objekata, harema i dvorišta. Takođe, ukoliko niste u ovoj zoni zabrane od pet metara, molimo da točenje i prodaju alkohola u mesecu Ramazana, u skladu sa tradicijom Bošnjaka, ako je moguće, izbegnete u potpunosti - stoji u dopisu iz opštine, koju je potpisao pomoćnik načelnika Alija Kamber.

Iako, već deset dana, kada je odluka stupila na snagu, inspekcija nije rigorozna u kažnjavanju neposlušnih ugostitelja, mnogi se iz straha od visokih kazni, pridržavaju propisa. Mada je načelnik opštine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić odluku nazavao „totalno glupom“ i rekao da je pomoćnik poslao dopis bez njegovog odobrenja...

Ostale tri gradske sarajevske opštine nisu donele sličan propis, koji mnogima, čak i Bošnjacima, liči kao početak uviđenja „šerijata“ na mala vrata.

U istraživanja federalnih medija kako je došlo do ove odluke, ispostavilo se da je ona na stazi već pet godina, ali nije primenjivana. Da se zakon dosledno primenjuje na sednici Skupštine opštine Stari grad insistirali su odbornik SDA Suljo Agić i Stranke za BiH Gradimir Gojer, koji je - Hrvat.

On je na sednici zatražio da se „razmotri mogućnost zaštite islamskih svetinja na Baščaršiji, odnosno u Starom gradu“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Petar

16.07.2013. 07:59

Pa i u Beogradu vazi ovo serijatsko pravilo i to ne samo tokom Ramazana, vec svake veceri od 22h.

slobo

16.07.2013. 10:38

Bravo za Aliju,Sulju i Gradimira,Samo napred odnosno nazad samo za 138o i neku godinu.Prava avantgarda,nema šta!!!?

SAŠA

16.07.2013. 11:05

E moje Sarajevo na šta si spalo...izvini što te ostavismo nemilost ovima. Natjeraše nas domaći izdajnici kad već tuđin nije mogao.

berislav

16.07.2013. 13:34

Ha, danas pivo, sutra bičevanja, a prekosutra odsjecanje glave. Hvala lijepo na ovom totalitarizmu i na povratku u srednji vijek.

Nataša

16.07.2013. 14:25

Ali, da se razumemo, i ja sam protiv točenja alkohola u blizini verskih objekata, škola, obdaništa, sportskih objekata i to ne samo za vreme Ramazana, več 7/24 ! Ne, nisam muslimanka. Samo majka

hekata

16.07.2013. 15:25

@Nataša - Kakve veze imaju verski objekti sa tim? Da li ce neko biti vernik ili ne, to je njegovo pravo, i upraznjavajte svoju veru u svojoj kuci i svojoj bogomolji, a nas ostale nevernike ostavite na miru. Cisto sumnjam da pravog vernika dotice tocenje pica u blizini crkve, dzamije, katedrale....jednostavno nece ni uci u kafanu. Sto se tice skola, slazem se. Deca nemaju formiranu licnost i ne treba im sve staviti na izvolte, ali, opet postoji zabrana pica maloletnicima, i to bi takodje resilo problem.

HitmanSRB

16.07.2013. 17:05

@ - Tolika jad i beda vlada na ovim prostorima, a nekima je samo do toga da se ponasaju po serijatu, i da zene umotavaju od glave do pete. Kako sami sebi nisu smesni, da mi je samo znati.

Predrag Zdrale

16.07.2013. 18:54

E ta zabrana alkohola u islamu je nesto sto mi se veoma dopada. Trebali bi i mi da ga zabranimo kompletno jer to je otrov koji je unistio mnoge zivote.